Kuba i politika

Raul Kastro se povukao sa mjesta predsjednik Komunističke partije

Osamdesetdevetogodišnji Kastro je na partijskom kongresu rekao da prepušta vođstvo mlađoj generaciji „punoj strasti i anti-imperijalističkog duha"

5071 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Raul Kastro povukao se sa mesta prvog sekretara Komunističke partije Kube.

To znači da, prvi put posle šest decenija, na čelu partije koja vlada od 1965. nije Raul ili njegov pokojni brat Fidel Kastro.

Osamdesetdevetogodišnji Kastro je na partijskom kongresu rekao da prepušta vođstvo mlađoj generaciji „punoj strasti i anti-imperijalističkog duha".

Delegati kongresa će glasati o Kastrovom nasledniku.

Fidel Kastro je predvodio komunističku revolucija koja je srušila kubansku vladu 1959, a njegov mlađi brat bio je jedan od komandanata.

Raul Kastro je rođen 3. juna 1961. godine, a pohađao je jezuitsku školu u Havani, glavnom gradu Kube.

Posle toga je počeo studije ekonomije, a na fakultetu je postao član komunističke omladine.

Godine 1953. pomogao je starijem bratu Fidelu da isplanira i sprovede u delo napad na vojne barake u Monkadi u pokušaju da sruše generala Fulhensija Batistu.

Uhvaćen je i osuđen na 13 godina zatvora zbog učešća u napadu, ali je amnestiran 1955. i posle toga je pobegao u Meksiko.

Tamo su se Fidel i on sprijateljili sa argentinskim revolucionarom Ernestom Če Gevarom.

Getty Images

Raul Kastro se vratio na Kubu u decembru 1956. godine brodom Granma kao deo Fidelove grupe izbeglica nazvanih Revolucionarni pokret 26. jul.

Oni su počeli gerislki rat sakriveni u planinama Sijera Maestra, a na kraju su uspeli da svrgnu vladu i proteraju generala Batistu.

Getty Images

Fidel Kastro je postao premijer, a Raula je imenovan za glavnokomandujućeg Revolucionarnih oružanih snaga i na toj funkciji se nalazio do 2008.

Bez obzira da li je prevodio vojne parade ili čitao kubanskim seljacima, gotovo uvek je nosio maslinastozelenu uniformu,

Fidelov i Raulov otac bio je ugledni uzgajivač šećerne trske.

Raul je znao ponekad da pozira fotografima u poljima među šećernom trskom koja je bila najvažniji usev na Kubi

Getty Images

Njegov stariji brat Fidel, bio je prvi sekretar od 1965. do 2011, kada je podneo ostavku, Raul je zauzeo najmoćniju funkciju na Kubi.

Getty Images

Godine 1965, Raul Kastro je preuzeo funkciju drugog sekretara Centralnog komiteta novoosnovane Komunističke partije Kube.

Dok je Raul Kastro veći deo života proveo u senci brata Fidela, za vreme njegovog boravka na mestu predsednika Kube, na to ostrvo je došao Papa Franja.

Raul se 2015. rukovao sa Barakom Obamom, predsednikom Amerike i mnogi su taj potez protumačili kao početak otopljenja odnosa između dve zemlje.

Dvojica lidera ponovo su se srela 2016, kada su zajedno gledali bejzbol utakmicu u Havani tokom Obamine istorijske posete ovoj komunističkoj državi.

Fidel Kastro je preminuo 25. novembra 2016, a njegov mlađi brat je urnu sa njegovim pepelom položio u grobnicu na groblju Santa Ifihenija u Santijago de Kubi.

Sve fotografije su zaštićene autorskim pravima.

Preporučujemo za Vas