Palma, Jagodina i istraga: Šta do sada znamo o optužbama za navodno podvođenje djevojaka u ovom gradu

Jagodinski viši javni tužilac Radoslav Vučković rekao je da će policiji biti naloženo da prikupi neophodne podatke kako bi se utvrdilo da li je došlo do izršenja krivičnog djela

11712 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Fonet
Foto: Fonet

Dan pošto su Srbiju potresle tvrdnje o umešanosti gradonačelnika Jagodine u navodno podvođenje mladih devojaka i žena, Više javno tužilaštvo u ovom gradu počelo je proceduru ispitivanja okolnosti i prikupljanja svih neophodnih informacija.

Jagodinski viši javni tužilac Radoslav Vučković rekao je da će policiji biti naloženo da prikupi neophodne podatke kako bi se utvrdilo da li je došlo do izršenja krivičnog dela.

Tužilaštvo je pokrenulo proces po zahtevu samog Markovića, podnetom pošto je Marinika Tepić, potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde, novinarima ranije pokazala video snimak sa svedočenjem neidentifikovanog muškarca o navodnom podvođenju devojaka i žena u Jagodini.

Marković je odbacio ove tvrdnje, dok je ministarka Zorana Mihajlović navela je da je sramotno i strašno ako je Marinika Tepić znala za slučajeve zlostavljanja i podvođenja devojaka, a da je o tome je ćutala.

Šta znamo o slučaju Palma?

Tepić je u ponedeljak novinarima pokazala video snimak, na kojem je, kako je rekla, svedočenje neidentifikovanog čoveka iz Jagodine koji je navodno prisustvovao podvođenju žena u tom gradu.

„Danas znam, a saznaće sada i Srbija, da je podvođenje žena, devojaka i devojčica gotovo svakodnevnica u Jagodini, privatnom gradu Dragana Markovića Palme, koji je predsednik Skupštine Jagodine i koalicioni partner Ivice Dačića i Aleksandra Vučića", rekla je Tepić pre emitovanja videa.

Na snimku se vidi muškarac čije je lice sakriveno i glas promenjen, a koji je rekao da je radio u hotelu u Končarevu, naselju blizu Jagodine.

On tvrdi da je Dragan Marković Palma tamo organizovao žurke za poslovne i koalicione partnere na koje su dolazile devojke čiju je uzrast procenio na 15 do 18 godina.

„Znalo se da posle takvih žurki te devojčice idu sa njim ili sa njima. Uglavnom je to nakon napijanja tih devojčica", govori muškarac na snimku.

Dodao je da je u Jagodini ovo „javna tajna" i da roditelji „gledaju da što pre" pošalju ćerke u inostranstvo ili u drugi grad.

Tepić je ranije u prošlonedeljnom Utisku nedelje izjavila da žene u Jagodini trpe seksualno uznemiravanje radi zaposlenja u javnom sektoru.

Jelena Kostić, funkcionerka Stranke slobode i pravde iz Jagodine, rekla je tada za Danas da ta partija stoji iza svake reči Marinike Tepić u vezi sa ovim tvrdnjama.

Najavila je i da će uskoro izaći u javnost s dokazima.

Fonet

Dragan Marković Palma, lider partije Jedinstvena Srbija i gradonačelnik Jagodine, izjavio je u ponedeljak da su optužbe koje je iznela Marinika Tepić „najgnusnije laži koje je ikada čuo".

On je tada naveo da „tužilaštvo ne mora da troši papir za pozive" i da će sam podneti zahtev da se slučaj ispita.

Rekao je i da će u tužilaštvu morati da se pojave i Marinika Tepić i muškarac koji je pod zaštićenim identitetom putem video snimka izneo svedočenje o dešavanjima u Jagodini.

„Da vašim lažima nema kraja, pokazuju i reči izgovorene na vašoj konferenciji, da je nekoga od nekoga strah u Jagodini, da se neki sele iz Jagodine", rekao je Marković.

„Iz Jagodine se ne seli niko, već se useljavaju ljudi sa porodicama... Jedino što ste rekli, a da je istina je to da će neko zbog svega ovoga morati u zatvor", dodao je.

Marinika Tepić je pozvala sve ljude u Srbiji da se „okrenu oko sebe" i pomognu iskazima i svedočenjima da „konačno ovo sučeljavanje sa monstrumima iz vlasti otvorimo jednom za svagda, bilo da je reč o muškarcima ili ženama".

„Verujem da je jasno svima da, ako je preostalo imalo morala, trunke časti, u ovoj našoj Srbiji, tužilaštvo nakon ovog ne sme da ćuti, a Vlada mora da padne", rekla je ona.


Kakve su reakcije?

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, kazala je da je „sramotno i strašno" ako je Marinika Tepić znala za slučajeve zlostavljanja i podvođenja devojaka, a da je o tome je ćutala.

„Prvi put čujem za slučajeve koje Marinika navodi, ali pozivam je još jednom da ako zna za to, neka prijavi nadležnim institucijama, umesto što tako osetljivu temu koristi za politikanstvo i skupljanje poena", rekla je Mihajlović.

Dodala je da je to nedopustivo i pogrešno, rekavši da se postavlja i pitanje Marinikinog saučesništva.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović ocenio je da je neophodno da se hitno i u potpunosti rasvetle optužbe za podvođenje maloletnica i pedofiliju u Jagodini.

„Hitnost i potpuno obaveštavanje javnosti o svim preduzetim merama i istrazi su neophodni, jer je javnost opravdano uznemirena teškim optužbama na račun nosilaca važnih državnih funkcija", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi, a prenosi Beta.

Jovanović je dodao da slučaj ne sme da ostane bez jasnog epiloga i zakonskog sankcionisanja odgovornih.

„Ono što je već danas svima potpuno jasno jeste da se radi ili o teškim krivičnim delima ili o lažnom prijavljivanju", naveo je on.

Mreža Žene protiv nasilja pozvala je danas tužilaštvo da „bez odlaganja" ispita detalje u vezi sa navodima, a Markovića da podnese ostavku na sve funkcije i „preuzme kako političku tako i ličnu odgovornost za taj čin".

„Najoštrije osuđujemo svaki vid zlostavljanja žena i devojčica i zahtevamo da se ovaj slučaj seksualnog nasilja nad ženama i devojčicama temeljno ispita, ali i svi drugi slučajevi koji su se prethodnih meseci pojavili u srpskoj javnosti i duboko je uznemirili", navedeno je u saopštenju.

Od Skupštine i Vlade Srbije, Kancelarije za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima pri Ministarstvu unutrašnjih poslova i vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost je zatraženo da obaveste javnost o koracima koje su preduzeli povodom optužbi protiv Dragana Markovića Palme i drugih visokih funkcionera.

I predstavnici pokreta Ne davimo Beograd zatražili su ispitivanje optužbi.

„Tužilaštvo ne sme ostati nemo na ove optužbe. Ovo ne sme biti samo još jedna afera, niti poligraf kojim rukovodi korumpirana politička elita može biti način započinjanja i razrešenja istrage o optužbama za seksualno nasilje i prostituciju", navedeno je u saopštenju.

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) pozvao je Markovića da do okončanja istrage podnese ostavku „kako bi se izbegao pritisak na tužilaštvo".

Igor Jurić, predsednik fondacije „Tijana Jurić", izjavio je da „sigurno" postoje osnovi za iznete tvrdnje.


Na društvenim mrežama se smenjuju reakcije na ove navode i pozivi nadležima da reaguju.

Slučaj Jutka

Ovo nije prvi put da je neko od političara optužen za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus, osuđen je ranije na tri meseca zatvora zbog nedozvoljenih polnih radnji nad sekretaricom Marijom Lukić.

Nekoliko žena, među kojima Marija Lukić, tužile su Jeličića za seksualno uznemiravanje na poslu.

Sud u Kruševcu je vodio postupak samo u slučaju Marije Lukić i osudio je Jeličića na tri meseca zatvora.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk