Etiopija i ratni zločini: „Izgubila sam ruku kad je vojnik pokušao da me siluje“

„Neke žene su vojni elementi navodno prisiljavali na seks u zamjenu za osnovne potrepštine"

11152 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Upozorenje: Neke čitaoce bi mogli da uznemire detalji iz ovog članka

Jedna srednjoškolka iz Etiopije ispričala je za BBC kako je izgubila desnu ruku braneći se od vojnika koji je pokušao da je siluje - i koji je pokušao da natera njenog dedu da ima seks s njom.

Osamnaestogodišnjakinja, koju nećemo imenovati, boravi u bolnici u severnoj etiopskoj regiji više od dva meseca oporavljajući se od tog užasnog iskustva.

Sukob u Tigreju, koji je izbio krajem 2020. kad je premijer Abij Ahmed pokrenuo ofanzivu da bi svrgao sa vlasti regionalnu vladajuću stranku TPLF jer su njihovi borci zauzeli baze federalne vojske, uništio je njene i snove mnogih njenih drugara iz odeljenja.

Mnogi od njih, zajedno sa porodicama iz njihovog rodnog mesta, pobegli su u planine - čak i nakon što je Abij, laureat Nobelove nagrade za mir, proglasio pobedu posle ulaska federalnih snaga u glavni grad Tigreja, Mekele, 29. novembra.

To je zato što su snage bezbednosti pokrenule operaciju lova na preostale članove TPLF-a koji su odbili da se predaju, što je dovelo do optužbi za teška kršenja ljudskih prava stanovnika Tigreja.

Vlasti poriču te optužbe.

Srednjoškolka i njen deda ostali su u domu u gradu Abij Adi oko 96 kilometara zapadno od Mekelea, zato što im je bilo teško da putuju daleko.

Getty Images

Trećeg decembra, tinejdžerka je rekla da je jedan vojnik u uniformi etiopske vojske upao u njihovu kuću i tražio da mu kažu gde se nalazi tigrejski borci.

Pošto je pretresao kuću i nije našao nikoga, naredio im je da legnu na krevet i počeo da puca svuda oko njih.

„Onda je mom dedi naredio da ima seks sa mnom. Moje deda se strašno naljutio i njih dvojica su počeli da se tuku", rekla je ona.

Vojnik je, kaže ona, izveo dedu napolje i pucao mu u ramena i butinu, a potom se vratio rekavši joj da ga je ubio.

„Rekao je: 'Niko sada ne može da te spasi. Skidaj se.' Preklinjala sam ga da to ne radi, ali on me je uporno udarao pesnicom."

Njihova borba se nastavila narednih nekoliko minuta - iako je ona bila ošamućena od udaraca - i on se na kraju toliko naljutio da je uperio pušku u nju.

„Pucao mi je u ruku tri puta. Pucao mi je u nogu tri puta. Otišao je kad je čuo pucanj napolju."

Srećom, njen deda je ostao živ, iako je bio u nesvesti, i njih dvoje su ostali dva dana skriveni i ranjeni u svom domu suviše preplašeni da bi tražili pomoć.

„Nema nikakve pravde"

Ovo svedočanstvo tinejdžerke samo potvrđuje zabrinutost povodom navodnih silovanja u Tigreju koju je izrazila Pramila Paten, izaslanica Ujedinjenih nacija za seksualno nasilje u sukobima.

Ona je rekla da ima „uznemirujućih izveštaja o pojedincima koji su navodno prisiljavani da siluju članove vlastite porodice, pod pretnjom od neposrednog nasilja."

„Neke žene su vojni elementi navodno prisiljavali na seks u zamenu za osnovne potrepštine"

„Zdravstveni centri ukazali su na povećanje potrebe za hitnom kontracepcijom i testiranjem na seksualno prenosive bolesti, što je čest pokazatelj seksualnog nasilja u ratnom sukobu."

Tri opozicione stranke iz Tigreja su saopštile da su ubistva i grupna silovanja postali „svakodnevna praksa", navevši slučaj oca koji je bio prisiljen da siluje ćerku dok mu je puška bila uperena u glavu.

Lekarka i članica grupe za zaštitu ženskih prava - koje su želele da ostanu anonimne - rekle su za BBC da su zajedno registrovale najmanje 200 devojaka mlađih od 18 godina u različitim bolnicama i zdravstvenim centrima u Mekeleu koje su tvrdile da su silovane.

Većina je rekla da su počinioci nosili uniformu etiopske vojske - i da su posle toga upozorene da ne smeju da traže medicinsku pomoć.

„Imaju modrice. Neke su čak bile grupno silovane. Jedna je držana u zarobljeništvu i silovana nedelju dana.

„Ona više nema svest o sebi. A nema policije, što znači da nema nikakve pravde", rekla je lekarka.

Aktivistkinja je rekla:

„Čule smo i za slične šokantne priče o silovanju u drugim delovima Tigreja. Ali zbog problema sa saobraćajem nismo mogle da im pomognemo. To je veoma tužno."

Druga zdravstvena radnica iz bolnice u Mekeleu rekla je da su nedavno po pet ili šest žena dnevno dolazile u bolnicu tražeći anti-HIV lekove i hitnu kontracepciju zbog navodnog silovanja.

Vejni Abraha, iz tigrejske grupe za zaštitu ženskih prava Jikono (Dosta) koja je u Mekeleu boravila do kraja decembra, rekla je za BBC kako veruje da se silovanje koristi kao oružje u ratu.

„Mnoge žene su bile silovane u Mekeleu. To se radi namerno da bi se slomio moral ljudi, da bi im se zapretilo i nateralo ih da odustanu od daljih borbi."

Šef etiopske vojske Birhanu Džula Gelača negirao je takve optužbe.

„Naše odbrambene trupe ne siluju. One nisu banditi. One su vladine snage. A vladine snage imaju etiku i stroga pravila službe", rekao je on za BBC.

Atakilti Hailesilase, novopostavljeni privremeni gradonačelnik Mekelea, rekao je da su brojevi koje navode grupe za zaštitu ljudskih prava prilično preuveličani.

Vlada je nedavno poslala radnu grupu u Tigrej da dodatno istraži ove navode, uključujući ljude iz ženskih i zdravstvenih ministarstava i kancelarije tužioca, koji su utvrdili da je do silovanja dolazilo, mada njihov potpuni izveštaj još nije objavljen.

Etiopski odbor za ljudska prava saopštio je da je u januaru i februaru u Tigreju prijavljeno 108 slučajeva silovanja.

Navodi se i da „lokalne strukture kao što su policija i zdravstvene ustanove gde bi se žrtve seksualnog nasilja obično mogle obratiti da prijave takve zločine više ne postoje."

„Želela sam da bude inženjerka"

Povodom slučaja tinejdžerke iz Abij Adija BBC je kontaktirao doktor pošto joj je amputirao ruku.

Ona i njen deda su mu ispričali kako su ih dva dana posle napada pronašli eritrejski vojnici koji su pretraživali oblast - iako i Etiopija i Eritreja negiraju da Eritreja zvanično učestvuje u sukobu.

Oni su rekli da su im Eritrejci zalečili rane - i predali ih etiopskim trupama koje su ih prebacile u Mekele, jer je bolnica u Abij Adiju zatvorena.

Deda se sad oporavio od povreda, ali je unuci i dalje potrebno lečenje posle amputacije.

Njena desna noga je i dalje u gipsu.

Ona je za BBC govorila iz bolničkog kreveta, plačući nad svojim izgubljenim snovima.

Njene poslednje školske godine pre nego što je izbio rat, ambicija joj je bila da ide na fakultet gde bi studirala i započela karijeru koja bi joj omogućila da se stara o dedi, koji ju je odgajao od smrti njene majke.

Njen deda, kraj njenog kreveta, umirivao ju je dok je jecala: „Kako je to sad moguće? Ne mogu da budem ono što sam mislila da ću biti."


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: