Muzika i koronavirus

Mik Džeger: Divim se ljudima koji su izdržali sa djecom u dvosobnim stanovima tokom karantina

Kao samoproklamovani "ljubitelj grada", Džeger je rekao da "nikad nije proveo toliko vremena na selu" kao otkako je izbila pandemija

7455 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Vođa grupe Rolingstons, ser Mik Džeger otkrio je pravu istinu koja stoji iza njegovih davno izgubljenih rokenrol memoara.

Pevač je prethodno odbio da dozvoli objavljivanje autobiografije, u jednom trenutku čak tvrdeći da ne može da se seti da ju je napisao osamdesetih.

Ali u razgovoru sa muzičkim novinarom BBC 6 Metom Everitom, on je objasnio: „Nisam uživao u tome… u ponovnom proživljavanju sopstvenog života, na štetu sadašnjeg života."

Ser Mik je rekao da je odustao, jer reminiscencije „zahtevaju mnogo od vas".

„Treba vam mnogo energije da se ponovo prožive emocije, da se ponovo prožive prijateljstva, da se ponovo prožive usponi i padovi", dodao je on.

Opisavši proces kao „dosadan i uznemirujući", Džeger je rekao da je vratio novac izdavaču.

U članku iz 2017. godine za Spektator, izdavač Džon Blejk, koji je tvrdio da poseduje primerak rukopisa, napisao je da je ovo „malo remek-delo" imalo 75.000 reči, čak i u nezavršenom obliku.

I uprkos tome što je obećao da će to „uraditi neki drugi dan", Džeger kaže da nije došao u iskušenje da se vrati pisanju, čak ni tokom pandemije.

Umesto toga, izlazio je na kraj sa zaključavanjem trudeći se da ostane „prilično kreativan" i, možda ne toliko iznenađujuće, usredsredivši se na muziku.

„Napisao sam mnogo pesama i završio neke ploče", rekao je on Everitu.

„Očigledno nije jednako dobro kao kad ste zajedno u istoj prostoriji sa grupom muzičara.

„Mislim, to stvarno nema zamenu.

„Ali jedna od stvari koja mi je pomogla da nastavim dalje tokom izolacije bila je mogućnost da sviram muziku i sastavim male studije, štagod."

„Imao sam mnogo sreće što sam imao par mesta za život i… lepu baštu", rekao je rok veteran iz šezdesetih.

Getty Images

Kao samoproklamovani „ljubitelj grada", Džeger je rekao da „nikad nije proveo toliko vremena na selu" kao otkako je izbila pandemija Kovida.

Posle 50 godina života na turnejama, priznao je da je prinudna pauza povremeno bila „zaista teška".

Ako ne računamo izazov slaganja sa ljudima i „možda provođenja više vremena sa njima nego što biste inače", sebe u tom pogledu smatra izuzetno srećnim.

„Morate da budete strpljivi, da naučite kako da se oslanjate na samog sebe, ali sve te stvari, što se mene tiče, kao što sam već rekao, imao sam mnogo sreće u vezi s njima.

„Ja nemam problem da sam, na primer, prinuđen da živim u stančiću u Londonu ili Njujorku, koji su neki moji prijatelji imali", rekao je on radijskom voditelju.

„Sa dvoje dece u dvosobnom stanu na Menhetnu? Iskreno, ne znamo kako bih to podneo. Možda svega par nedelja.

„Ali toliko dugo, stvarno ne znam kako bih to uspeo. I divim im se zbog toga."

Getty Images

On je takođe savršeno svestan uticaja koji sve ovo ima na mentalno zdravlje u čitavom društvu.

„Osećam da ljudi zaista umeju da postanu depresivni zbog svega, zato što je postojala tačka kad se nije videlo svetlo na kraju tunela.

„Povremeno je za mnoge ljude bilo baš mračno, ali ja sam imao sreće pa sam izbegao veći deo toga."

Singl o zaključavanju kao pomoć da se ugleda svetlo

Džeger, koji sada ima 77 godina i otac je osmoro dece, rekao je da veruje da mu je njegova prilagodljivost pomogla da „prima udarce u hodu" kroz čitav taj neizvesni period.

A taj optimizam preneo se i na muziku, kao i iznenađujuća saradnja - na daljinu - tokom zaključavanja sa Dejvom Grolom iz Fu Fajtersa.

Njihov zajednički singl, „Eazy Sleazy", pokušava da pruži „podrugljivu i humorističku" verziju izlaska iz perioda zaključavanja, makar u Velikoj Britaniji, budući da se Džeger osvrće na godinu dana „suludih" promena u načinu života pod Kovidom, pa i borbe protiv dezinformacija.

Ubrizgavanje vakcine/Bil Gejts u mom krvotoku/to je ispiranje mozga", peva on u strofi za koju otvoreno priznaje da se podsmeva teoretičarima zavere.

Na drugom mestu osvrće se na „Zum pozive", „kod kuće između ovih zatvorskih zidina", lažne aplauze i previše gledanja televizije.

Uz optimizam i sa promenom na vidiku, on jedva čeka povratak normalnosti i „vrtu zemaljskih zadovoljstava".

Pesmu je producirao Džegerov dugogodišnji muzički saradnik Met Kliford, koji je oblikovao i dva Džegerova solo singla iz 2017. godine „Gotta Get a Grip" i „England Lost".

Muzički gledano, Džeger deli gitarske dužnosti sa Grolom, koji svira još i bas i bubnjeve - ponovivši ulogu koju je imao u Nirvani.

Džeger je Everitu rekao da su se njima dvojici mnogo puta ukrstili putevi i da su „ostali u kontaktu" pošto su se sreli tokom snimanja emisija Subotom uveče uživo, svirajući zajedno na koncertima Stonsa i improvizovanim džemovima.

„Sviđa mi se njegov stil, on je sjajan muzičar", rekao je Džeger.

„Rokerski… sa mnogo energije."

Ova srodnost značila je da je nastanak singla, čak i dok su bili razdvojeni okeanom, bio „zabavan… veoma lak" proces, delom zahvaljujući Grolovom kućnom studiju u Los Anđelesu.

Grol se zagrejao čim je čuo pesmu.

„Rekao je: 'Ulazim u studio sutra. Jako mi se viđa", priseća se Džeger.

„Uradio je to, dakle, odmah."

Uprkos tome što nisu bili u istoj prostoriji zajedno, Džeger je dodao da Grolova „definitivna ličnost izbija u prvi plan" preko njegovog bubnjarskog stila, vrlo sličnog stoičkom, samouverenom Čarliju Votsu iz Stonsa.

Planovi za turneju

Što se tiče njegovog originalnog benda, Džeger kaže da se unapred raduje susretu sa starim drugarima iz grupe, a posebno povratku na scenu, čak i ako je „veliko pitanje" kad će se to stvarno desiti.

Ipak, on kaže da će Stonis „definitivno" nastaviti da rade i da su i dalje čvrsto rešeni da dovrše američku turneju koju je odložio Kovid:

„Uz malo sreće, stvari će se približiti normalnosti krajem leta, nadajmo se, makar", rekao je Džeger.

Lista stvari koje mora da uradi do tada?

Tipično neiscrpna za njega.

Getty Images

„Unaprediti sviranje gitare. Vežbati usnu harmoniku. Više plesati. Spremiti se za turneju", rekao je on, samo se napola šaleći.

„Znate, moram da se dovedem u formu, zato što bi turneja mogla da se desi ranije nego što mislim.

„Moram da budem spreman za to. I da nastavim da izbacujem pesme."

Drugim rečima, samo nastavlja da se kotrlja.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Preporučujemo za Vas