Zabrinuta da se ne zarazi: Najstarija osoba na svijetu se povukla iz ceremonije prenošenja olimpijske baklje

Prenošenje olimpijske baklje počelo je u martu, ali je do sada već zabilježeno osam slučajeva zaraze koronavirusom koji su dovedeni u vezu sa ceremonijom

8563 pregleda 6 komentar(a)
Kane Tanaka, Foto: Reuters
Kane Tanaka, Foto: Reuters

Najstarija osoba na svetu povukla se iz ceremonije nošenja olimpijske baklje uoči Igara u Tokiju rekavši da je zabrinuta da ne zarazi Kovidom-19 ostale stanare doma u kom živi.

Kane Tanaka ima 118 godina, a prvobitno je bilo predviđeno da 11. maja učestvuje u delu ceremonije u gradu Fukuoka na jugu Japana.

Prenošenje olimpijske baklje počelo je u martu, ali je do sada već zabeleženo osam slučajeva zaraze korona virusom koji su dovedeni u vezu sa ceremonijom.

Prošlog meseca su lokalne vlasti u nekoliko gradova, među kojima su Tokio i Osaka, proglasile vanredno stanje.

Nekoliko poznatih ličnosti se već povuklo iz ceremonije prenošenja baklje zbog straha od moguće zaraze.

Predstavnici Ginisove knjige rekorda su pre dve godine zvanično potvrdili da je Tanaka najstarija živa osoba na svetu.

Ova baka je rođena 1903. godine.

Zvaničnik doma za stare poslačo je imejl organizatorima ceremonije i naveo „da ona želi da se povuče jer je zabrinuta zbog mogućnosti širenja virusa".

Kakva je situacija u Japanu?

Lokalne vlasti u Tokiju, Osaki, Kjotu i Hijogu su 25. aprila uveli brojne mere koje će ostati na snazi barem do 11. maja.

Nije još jasno da li će ove mere uticati na Olimpijske igre koje su odložene prošle godine zbog pandemije.

Početak Olimpijskih igara ove godine je zakazan za 23. jul.

Bolnički kapaciteti u Osaki su u ovom trenutku gotovo skroz popunjeni pacijentima sa teškom kliničkom slikom, javila je japanska televizija NHK.

Jošimura Hirofumi, guverner te oblasti, ranije ove nedelje je rekao da ne veruje da će vanredno stanje biti ukinuto u maju.Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk