česta tačka sukobljavanja

Izrael, Palestina i sukobi: Desetine povrijeđenih kod džamije Al-Aksa u Jerusalimu

4806 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najmanje 163 Palestinaca i šest izraelskih policajaca povređeno je u žestokim sukobima u Jerusalimu, potvrdili su i palestinski lekari i izraelska policija.

Većina je povređena kod džamiji Al-Aksa, gde je izraelska policija ispaljivala gumene metke i omamljujuće dimne bombe dok su Palestinci bacali kamenje i flaše.

Napetosti rastu zbog potencijalnog iseljavanja Palestinaca sa zemlje za koju jevrejski naseljenici tvrde da na nju polažu pravo.

U Jerusalimu je otvorena i poljska bolnica za zbrinjavanje povređenih.

Kompleks džamije Al-Aksa u starom gradu Jerusalima jedno je od najpoštovanijih mesta u islamu, ali ovo mesto je i najsvetije mesto u judeizmu, poznato kao Hramska gora ili Planina Morija (Temple Mount).

Ovo mesto je česta tačka sukobljavanja i nasilja.

Ono je ponovo izbilo u petak uveče kada su se hiljade ljudi okupile na tom mestu da bi obeležile poslednji petak muslimanskog svetog meseca Ramazana.

Izraelska policija je saopštila je da je upotrebila silu kako bi „uspostavila red" zbog „nereda hiljada vernika" posle večernjih molitvi.

Muslimanski sveštenici su preko razglasa džamije pozivali na mir.

„Policija mora odmah da prestane da ispaljuje dimne bombe i gumene metke na vernike, a mladi moraju da se smire i budu tihi!", citirala je novinska agencija Rojters pozive sa razglasa.

Palestinska služba Crvenog polumeseca saopštila je da je 88 povređenih Palestinaca prebačeno u bolnicu zbog rana od gumenih metaka.

Policija je saopštila da je nekima od šest povređenih policajaca potreban medicinski tretman.

Reuters

Iz sveta stižu pozivi na smirivanje.

Portparolka američkog Stejt departmenta rekla je da je Vašington „duboko zabrinut zbog povećanja napetosti".

Specijalni koordinator Ujedinjenih nacija za bliskoistočni mirovni proces Tor Venesland pozvao je sve strane da „poštuju status kvo svetih mesta u starom gradu Jerusalima u interesu mira i stabilnosti".

UN su saopštile da bi Izrael trebalo da otkaže bilo kakvo iseljenje i da primeni "maksimalno ograničenje u upotrebi sile" protiv demonstranata.

Izraelski vrhovni sud u ponedeljak će održati ročište o dugotrajnom pravnom sporu.

Izrael je okupirao Istočni Jerusalim od rata na Bliskom Istoku 1967. godine i čitav grad smatra svojom prestonicom, mada to veći deo međunarodne zajednice ne priznaje.

Palestinci tvrde da je Istočni Jerusalim buduća prestonica njihove nezavisne države kojoj se nadaju.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk