Francuska i islam: Vojnici upozoravaju na mogućnost izbijanja građanskog rata

Francuska vlada je već osudila slično pismo koje su prošlog mjeseca potpisali uglavnom penzionisani generali vojske.

13491 pregleda 12 komentar(a)
Foto: AFP
Foto: AFP

U Francuskoj je objavljeno novo otvoreno pismo, za koje se tvrdi da ga potpisalo 130 hiljada ljudi, u kojem se upozorava na navodnu opasnost od izbijanja građanskog rata u ovoj zemlji.

Pismo je objavljeno u desničarskom časopisu, a potpisnici su optužili vlasti u Francuskoj za činjenje ustupaka islamizmu.

„Radi se o opstanku naše zemlje", navodi se u tekstu koji su prvo vojnici anonimno objavili, a onda dobili podršku dela javnosti.

Francuska vlada je već osudila slično pismo koje su prošlog meseca potpisali uglavnom penzionisani generali vojske.

Florans Parli, ministarka odbrane, rekla je tada da će biti kažnjen svako ko krši zakon koji zabranjuje rezervistima ili aktivnim pripadnicima vojske da u javnosti iskazuju mišljenje o pitanjima religije i politike.

Ipak, liderka ekstremne desnice Marin le Pen, kandidatkinja na predsedničkim izborima sledeće godine, stala je uz 1.000 pripadnika i pripadnica vojske koji su podržali prvo pismo.

Najnoviji u nizu tekstova je u nedelju objavio nedeljni desničarski časopis Valors Aktuels, iako nije poznat tačan broj i činovi potpisnika, koji su navodno aktivni pripadnici vojske.

Autori otvorenog pisma kažu da pripadaju mlađoj generaciji vojnika koji su služili u Avganistanu, Centralnoafričkoj Republici i na Maliju, te da su učestovali u antiterorističkim operacijama u Francuskoj.

„Ljudi su stavljali glavu u torbu da bi uništili islamizam kojem vi činite ustupke u našoj državi", naveli su.

Takođe su iskritikovali odgovor francuskih vlasti starešinama koje su prošlog meseca potpisale još jedno pismo: „Jesu li se oni borili da bi Francuska na kraju ispala propala država?"

„Ako dođe do građanskog rata, vojska će zavesti red u državi", dodali su.

„Niko ne želi da dođe do tako užasne situacije - pre svega naše starešine - ali da, građanski rat se sprema i Francuska to veoma dobro zna".

Na sajtu časopisa koji je objavio pismo vojnika navodi se da je, nakon što je potpisivanje otvoreno za javnost, prikupljeno više od 130.000 potpisa.

Francuska je nedavno predložila usvajanje kontroverznog zakona koji treba da stane na put onome što predsednik te države, Emanuel Makron, naziva „islamskim separatizmom".

Međutim, kritičari su, kako u Francuskoj tako i u inostranstvu, optužili vlast da nepravedno tretira islam.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: