Umjetnost: Peti put da je Pikasova slika prodata za više od 100 miliona dolara

Boni Brenan, predsjednik aukcijske kuće Kristis Amerika, smatra da uspjeh postignut na aukciji u četvrtak ukazuje na „povratak u normalu, kao i da se tržište umetničkih djela zaista vraća na pravi kolosijek".

10098 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slika Žena sedi kraj prozora postala je peto delo slavnog španskog umetnika koje je dostiglo cenu veću od 100 miliona dolara

Kristi (Christie's), aukcijska kuća iz Njujorka, prodala je sliku Pabla Pikasa „Žena sedi kraj prozora" (Marija Terezija) za 103.4 miliona dolara.

Cena uključuje 90 miliona dolara za samu sliku, na šta se dodaju porezi i provizije, kažu iz aukcijske kuće.

Stručnjaci iz Kristija su očekivali da cena dostigne 55 miliona.

Posle 19 minuta nadmetanja ponuđača na aukciji prodato je ovo delo čiji je originalni naziv Femme Assise Pres d'Une Fenetre (Marie-Therese).

Snaga tržišta umetnina

Zadivljujuće cifre koje dostižu umetnine pokazatelj su snage ovog tržišta i dolaze kao olakšanje za celu branšu nakon godine koja je obilovala neizvesnošću usled pandemije korona virusa.

Boni Brenan, predsednik aukcijske kuće Kristis Amerika, smatra da uspeh postignut na aukciji u četvrtak ukazuje na „povratak u normalu, kao i da se tržište umetničkih dela zaista vraća na pravi kolosek".

PA Media

Ovo je takođe potvrda da je Pikaso, koji je živeo između 1881. i 1973. godine, i dalje značaja i popularan umetnik.

Španac je naslikao mladu ljubavnicu i muzu Mariju Tereziju Valter, a slika je pre samo osam godina prodata za 44,8 miliona dolara, više nego upola manje od cene koja je dostignuta u četvrtak.

Peta Pikasova slika skuplja od 100 miliona dolara

U četvrtak je po peti put neko platio više od 100 miliona dolara za neku od slika Pabla Pikasa.

On je član uskog kruga umetnika čijih je više dela premašilo tu granicu, među kojima su Džekson Polok, Vinsent van Gog i Frensis Bejkon.

Najskuplja Pikasova slika je „Alžirka" za koju je 2015. plaćeno 179,4 miliona dolara.

Poslednja slika koja je kupljena za više od 100 miliona dolara su „Plastovi sena", delo Kloda Monea iz 1890. godine prodato za 110,7 miliona dolara u Njujorku 2019. godine.

Posle dve godine i prodaje ove slike posredstvom aukcijske kuće Sotbi, jedna slika je ponovo nadmašila pomenutu cenu.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: