Evrovizija, grupa Maneskin iz Italije i rokenrol: „Bitna je pjesma, ne žanr"

Maneskin je prvi rok bend poslije grupe Lordi iz Finske koja je na ovom takmičenju pobijedila 2005. godine i osvojila srca publike sa malo „tvrđim" zvukom

7603 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

„Poruka za celu Evropu, za ceo svet - rokenrol nikada ne umire", urliknuo je u mikrofon Damjano David, pevač italijanske grupe Maneskin, pobednika takmičenja Pesma Evrovizija 2021. godine koji će potom morati da objašnjava šta je radio za stolom delegacije dok su se brojali glasovi.

Obučeni u kožne jakne i pantalone, lance, sa noktima nalakiranim crnim lakom i krejonom oko očiju u istoj boji, Italijani su palacali jezikom u krupnom kadru, ali i doneli žestoke rifove gitare i bubnjeve koji grme.

Neuobičajeno za takmičenje kakvo je Pesma Evrovizije, gde uglavnom dominiraju pop pesme, balade ili laganije stvari.

Maneskin je prvi rok bend posle grupe Lordi iz Finske koja je na ovom takmičenju pobedila 2005. godine i osvojila srca publike sa malo „tvrđim" zvukom.

Takođe, oni su Italiji doneli pobedu posle 30 godina - prethodno je u Zagrebu 1990. godine pobedio Toto Kotunjo s pesmom Insieme 1992 (Zajedno - ujedinimo Evropu).

Ana-Marija Cupin, basistkinja energičnog rok benda Repetitor smatra da zvuk koji su doneli Italijani ove godine na Pesmu Evrovizije neće zameniti pop koji dominira tom scenom.

„To je ipak Evrovizija i samo ponekad se dešavaju ovakvi izleti u nepoznato", kaže Cupin za BBC na srpskom.

Getty Images

„Molitva" kao dobar primer

Nikola Jovanović, vlasnik muzičke izdavačke kuće „Kontra" kaže da se Pesma Evrovizije dugo smatrala „festivalom pop pesama", te su takvi izvođači i odlazili na takmičenje.

„Nekolicina rok bendova koja je nastupala otišla je sa idejom da nešto promeni ili da iskoristi festival za sopstvenu promociju", smatra on.

Srbiju je ove godine predstavljala ženska grupa Hurricane koja je na kraju zauzela 15. mesto.

Po Nikolinom mišljenju, na takmičenje iz Srbije odlaze dobri izvođači sa „relativno dobrim pesamama", ali onda dođe do problema, jer prezentacija bude loša.

Smatra da bi Srbija imala bolji plasman na ovom takmičenju, s pesmom bilo kog žanra ako bi „muzička produkcija, aranžman i poruka bili bolji".

Za Ana-Mariju Cupin suština je u samoj pesmi, ne toliko u žanru.

„Nebitno da li je balada, pop hit ili rokenrol", kaže ona.

Kao dobar primer navodi pesmu „Molitva", koju je otpevala Marija Šerifović i pobedila na Pesmi Evrovizije 2007. godine.

Evrovizija voli ovakve grupe

Basistkinja kaže da ne zna koga bi iz Srbije poslala na sledeću Evroviziju, „jer nije stručnjak za to", ali da bi predstavnik neke zemlje pobedio „mora da ima dobru pesmu koja ga izdvaja od ostalih i da bude autentičan i harizmatičan".

„Treba da peva na vlastitom jeziku i održava kulturu iz koje dolazi, da pomera granice i malo šokira publiku", smatra Ana-Marija.

Njoj je drago što je ove godine pobedila rokenrol pesma.

„Članovi benda su mladi, lepi, samouvereni i imaju rodno fluidnu notu, a to publika koja prati Evroviziju voli da vidi", kaže muzičarka čiji su favoriti bili Ukrajinci, pa tek onda predstavnici Italije.


Pogledajte šta se dešavalo iza scene ovogodišnje Evrovizije


Nikola je stekao utisak da „Evroviziju publika uvek prati, bez obzira na sve".

„U našem regionu je ova manifestacija i dalje velika stvar", kaže on.

Napominje da je možda i pauza zbog pandemije učinila da ovogodišnje evropsko takmičenje bude zanimljivije.

Iako ljudi sa Balkana prate ovu manifestaciju, predstavnici koji odlaze da predstavljaju Srbiju uglavnom joj nisu dorasli, smatra on.

„Nažalost, mi nemamo industriju koja može da podrži te izvođače, pa izgleda kao da za svetom kasnimo bar jedno 10, 20 godina", dodaje Jovanović.

Napominje da bi predstavnici Srbije možda imali bolji plasman, ako bi možda neko drugi radio pripremu na njihovom nastupu, umesto Radio televizije Srbije (RTS).

„Umetnik treba da odabere put i tim koji će raditi s njim i kostim i frizure, a ne da se radi ovako stihijski", smatra Nikola.

Šta kaže korisnici društvenih mreža?

Na Tviteru je po pobedi italijanskih predstavnika odmah pokrenuta rasprava o tome da li ćemo od sada na Pesmi Evrovizije slušati rokenrol ili balade.

Dok neki smatraju da je „rokenrol zdravlje", ima i onih koji kažu da nije „pobedio rokenrol već momci".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: