Rok Guglu od 24 sata da skine „nezakoniti sadržaj“ ili će biti usporen

Roskomnadzor je dao Guglu 24 sata da ukloni video zapise koji se odnose na drogu, nasilje i ekstremizam

9183 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Glavni ruski regulator medija zapretio je usporavanjem brzine Gugla (Google) ako ne izbriše ono što naziva „nezakonitim sadržajem".

Roskomnadzor je dao Guglu 24 sata da ukloni video zapise koji se odnose na drogu, nasilje i ekstremizam.

Gugl, koji je vlasnik Jutjuba (YouTube), mogao bi da bude novčano kažnjen u iznosu između 800.000 i četiri miliona rubalja (8.900 - 44.000 evra).

BBC se obratio Guglu za komentar.

Roskomnadzor je poslao više od 26.000 obaveštenja Guglu sa zahtevom da izbriše ono što je nazvao „nezakonitim informacijama", navedeno je u izjavi koju je prenela državna novinska agencija TASS.

U izjavi se takođe optužuje Gugl za ograničavanje pristupa Jutjubu ruskim medijima, među kojima Raša tudej (RT) i Sputnjik, i podržavanje „nelegalnih protestnih aktivnosti".

Internet saobraćaj

Ako Gugl ne postupi po zahtevu, glavno rusko telo za nadzor rada medija upozorilo je da bi moglo da uspori brzinu interneta za korisnike u Rusiji koji pokušavaju da pristupe Guglu.

Ruske vlasti su već tako nešto uradile u martu, ograničavajući pristup društvenoj mreži Tviter zbog toga što, kako je naveo Roskomnadzor, nije uklonio oko 3.000 spornih objava.

Provajderi internet usluga u Rusiji mogu da ograniče ili blokiraju protok podataka do veb lokacija, usporavajući veze prilikom pristupa određenim stranicama.

Jutjub (YouTube)

Prema sudskim dokumentima u koje je agencija Rojters imala uvid, Gugl je tužio Roskomnadzor zbog zahteva da ukloni sadržaj.

Reč je o 12 Jutjub snimaka koji uključuju podsticanje maloletnika da se pridruže neodobrenim protestima u januaru, u znak podrške Alekseju Navaljnom, glavnom kritičaru predsedika Rusije Vladimira Putina.

Navaljni ima više od 6,5 miliona pratilaca na Jutjubu i redovno objavljuje video zapise na platformi izražavajući protivljenje Putinu i ruskoj vladi.

Ročište je zakazano za 14. jul.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: