Šta znamo o preusmjeravanju leta Rajanera a šta ne

Evo šta do sada znamo o hapšenju Romana Protaševiča i njegove djevojke

5169 pregleda 1 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

To što je Rajanerov avion kojim je putovao bio prisiljen da sleti, izazvao je veliki bes u svetu.

Evo šta do sada znamo o hapšenju Romana Protaševiča i njegove devojke Ruskinje.

Zašto je avion sleteo u Belorusiju?

Rajanerov let broj FR4978 u nedelju posle podne putovao je iz glavnog grada Grčke Atine u Viljnus u Litvaniji.

Putnici su ispričali da je putovanje bilo mirno i da je avion počeo postepeno da se spušta da bi sleteo u Viljnus kad je naglo skrenuo sa kursa.

Prema transkriptu koji je objavilo belorusko Ministarstvo saobraćaja, kontrola vazdušnog saobraćaja obavestila je pilota u 09:30 po griničkom srednjem vremenu da „imaju bombu u avionu i da bi ona mogla da bude aktivirana iznad Viljnusa".

Iako je avion bio bliži Viljnusu nego glavnom gradu Belorusije, pilotu je rečeno da avion preusmeri na Minsk.

U 09:47 pilot je proglasio hitan slučaj.

U ranijem transkriptu emitovanom na beloruskog televiziji, izgledalo je kao da je posada sama tražila da sleti u Minsk.

Avion je potom sleteo u 10:16 po griničkom vremenu (13:16 po lokalnom vremenu).

Vojni Mig ispratio je avion do aerodroma.


Jedan od vodećih opozicionih političara Pavel Latuško tvrdi da je Belorusija pripretila da će oboriti avion.

Liderka beloruske opozicije u egzilu Svetlana Tihanovskaja izjavila je u ponedeljak da je bila na istom letu nedelju dana ranije.

Kad se 126 putnika iskrcalo iz aviona, policija je uhapsila Protaševiča i njegovu devojku Sofiju Sapegu koja ima rusko državljanstvo .

Belorusija je kasnije tvrdila da je avion preusmeren zbog pretnje bombom Hamasa, ali je palestinska ekstremistička grupa negirala bilo kakvu umešanost.

Reagujući na tvrdnju predsednika Belorusije Alekandra Lukašenka da je Hamas pretio da će oboriti avion i da je zatro preusmeren na aerodrom u Minsku, Hamas je poručio da je Lukašenkovo razmišljanje arhaično.

„Ovo je nečuveno i pokazuje arhaično razmišljanje beloruske vlade, koja ne razume da sada živimo u doba slobodnih medija i da postoji međunarodno javno mnjenje koje više ne prihvata takve metode; izjavio je Musa Abu Marzuk, jedan od političkih lidera Hamasa.

Nemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je belorusku tvrdnju „potpuno neverovatnom".

Šta znamo o Protaševiču i njegovoj devojci?

Protaševič je bivši urednik Nekste, disidentske medijske operacije na popularnom kanalu za poruke Telegramu.

Napustio je Belorusiju 2019. godine da bi živeo u izgnanstvu u Litvaniji.

Neksta je postala važan kanal za demonstrante koji su osporavali beloruske predsedničke izbore iz avgusta 2020. godine, naširoko osuđivane kao nameštene.

Po sletanju Rajanerovog aviona u Belorusiju, svedoci su rekli da je Protaševič bio „izuzetno uplašen".

Nekstin urednik je tvitovao da, prema novinarevoj majci, Roman Protaševič pati od srčane bolesti.

Ali na snimku objavljenom u ponedeljak, Protaševič je izjavio da je dobrog zdravlja i izgledalo je kao da priznaje krivična dela za koje ga tereti beloruska država.

Aktivisti, među kojima i glavna beloruska opoziciona političarka, rekli su kako smatraju da je Protaševič govorio pod prisilom.

Protaševičev otac izjavio je za BBC kako se plaši da bi njegov sin mogao da bude mučen.

Nexta

Prema majci Sofije Sapege, njih dvoje su se vraćali sa odmora u Grčkoj, a dvadesettrogodišnjakinja je odvedena u zatvor u Minsku.

Poslednja reč koju je uspela da napiše na svom nalogu na Vocapu bila je: „Mama".

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da im je rečeno kako je Sofija Sapega zadržana u pritvoru na 72 sata pod sumnjom da je počinila krivično delo u avgustu i septembru 2020. godine, a da će Belorusija naknadno odlučiti da li će „produžiti mere zadržavanja".

Njen otac kasnije je rekao za rusku novinsku agenciju RIA Novosti da je njen pritvor produžen na dva meseca.

Sapega studira pravo na Evropskom univerzitetu za humanističke nauke u Viljnusu.

Spremala je poslednje ispite.

Iako je rođena u Rusiji, veći deo života provela je u Belorusiji, ispričao je njen kolega sa fakulteta.

Dodao je da nije bila opoziciona aktivistkinja.

Njen univerzitet izrazio je protest zbog postupaka beloruskih vlasti.

Sapegina majka Ana Dudič rekla je za BBC na ruskom da Sofija nije radila za opozicionu liderku Svetlanu Tihanovskaju u Litvaniji.

„Romana je upoznala tek pre oko godinu i po dana", rekla je njena majka.

Ko se još nije vratio u avion?

Osim Romana Protaševiča i njegove devojke, smatra se da je još najmanje troje putnika ostalo u Belorusiji.

Beloruska državna televizija odbacila je kao „bolesne fantazije i fikciju" izveštaje da je u avionu bilo prisutno nekoliko državnih obaveštajaca.

Šef Rajanera Majkl O'Liri sugerisao je da su u avionu možda bili agenti KGB-a, što je tvrdnja koju je podržao irski ministar spoljnih poslova Sajmon Kovni.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odlučno je negirala navode da su ruski državljani napustili avion kompanije Rajaner posle sletanja u Minsku.

„Već drugi dan čitam o 'četvorici ruskih državljana' koji su navodno izašli iz aviona u Minsku i nisu se vratili u letelicu.

„Osim Ruskinje Sofije Sapege, niko od ruskih državljana nije izašao u Minsku. Izašli su državljani Belorusije i Grčke", rekla je Zaharova.

HO via EPA

Ali grčki mediji su objavili imena troje putnika za koje se tvrdi da su ostali u Minsku, a o njima je izvestila i beloruska državna televizija.

Iason Zisis, doktorand sa Univerziteta u Ajndhovenu, rekao je za belorusku 1TV da je putovao u posetu ženi u Minsku i da je imalo smisla iskrcati se. Beloruska televizija imenovala je još jednu putnicu, Aleksandru Starbedovu, koja kaže da je sama tražila da ostane u Minsku.

Sergej Kulakov rekao je da je njegovo konačno odredište bilo grad Vitebsk na severu Belorusije.

Rusija je saopštila da je Sapega bila jedina državljanka Rusije koja je ostala u Minsku.

Kakva kazna čeka Protaševiča?

Novinar je optužen da je organizovao masovne nerede budući da je iz inostranstva izveštavao o događajima u vezi sa predsedničkim izborima iz 2020. godine.

Za ta dela zaprećena je kazna zatvora do 15 godina.

Međutim, Protaševič je prošle godine tvitovao KGB-ov spisak osumnjičenih terorista, dodavši da je stavljen na nju pored džihadista Islamske države.

Kad je avion sleteo u Minsk, Protaševič je navodno prokomentarisao kolegi putniku: „Ovde me čeka smrtna kazna."

Prema nekim izveštajima, za krivično delo terorizma u Belorusiji je zaprećena smrtna kazna.

Belorusija je jedina zemlja u Evropi i bivšem Sovjetskom Savezu koja i dalje izriče i izvršava smrtne kazne.

Iako prošle godine nije pogubljen nijedan zatvorenik, dvojica jesu bila pogubljena 2019. godine, prema Amnesti internešenelu.

Poslednjih meseci su često hapšeni novinari, a nezavisni mediji bi se našli na meti napada.

U utorak je Belorusija osudila sedam aktivista - među kojima i istaknutog opozicionara Pavela Severinetsa - na od četiri do sedam godina zatvora za učešće u prošlogodišnjim protestima.

Još jedan politički aktivista koji je završio u zatvoru zbog nemira, pedesetogodišnji Vitold Ašurok, umro je prošle nedelje od srčanog zastoja u kaznenoj koloniji na istoku zemlje.

Početkom ove godine, organizacija za zaštitu slobode medija Reporteri bez granica (RSF) pozvala je Ujedinjene nacije da istraže „progon novinara" u istrazi o agresivnoj reakciji beloruske vlade posle izbora, pošto su dva novinara izjavila da su bila mučena u pritvoru.

Šta je saopštio Rajaner?

U prvobitnom saopštenju kada je let FR4978 stigao u Litvaniju posle sedmočasovnog zadržavanja u Minsku, aviokompanija je saopštila da je avionu odobreno uzletanje zajedno sa putnicima i posadom.

Uhapšeni novinar i njegova devojka uopšte nisu pomenuti.

To saopštenje izmenjeno je narednog dana da bi se osudio čin „vazdušnog gusarstva".

Glavni rukovodilac Rajanera rekao je za Irski radio u ponedeljak da je to bilo veoma strašno iskustvo i za posadu i za putnike.

Ova aviokompanija nije bila jedina koja je propustila da istakne da su dvoje putnika silom izvedeni iz aviona.

Komesarka za saobraćaj EU Adina Valen javila se na društvenim mrežama sa „sjajnim vestima za sve", iako kasnije jeste zatražila Proteševičevo puštanje na slobodu.


Kako je Belorusija zamutila vodu oko hapšenja

specijalista BBC-ja za monitoring dezinformacija

Beloruske vlasti su zamutile vodu u vezi sa Protaševičevim pritvaranjem, i što se tiče njegove prošlosti i što se tiče načina na koji je Rajanerov let bio prisiljen na sletanje.

Pored novog transkripta kontrole vazdušnog saobraćaja koji opovrgava verziju događaja koju je prethodno predstavila beloruska državna televizija, štampa naklonjena Lukašenku predstavila je disidentskog novinara kao ekstremistu sa desničarskim sklonostima.

Beloruska Segodnija, list koji objavljuje predsednička administracija, tvrdi da je Protaševič plaćenik koji se borio u istočnoj Ukrajini u bataljonu Azov optuženom za neonacističke veze.

Protaševič je u intervjuu prošle godine potvrdio da je proveo godinu dana u regionu Donbasa, ali on kaže da je izveštavao o sukobu kao novinar i fotograf

Fotografija na naslovnoj strani časopisa bataljona Azov iz jula 2015. godine, na kojoj se vidi naoružani čovek u vojnoj uniformi koji liči na Protaševiča, deljena je među njegovim kritičarima kao „dokaz" da je bio tamo u vojnom svojstvu.

Ali ni slika ni tvrdnja o njegovom učešću u bataljonu Azov nisu mogli nezavisno da se potvrde.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: