Zdravlje, pušenje i Francuska: Kinematografija zavisna od duvanskog dima

U prosjeku, u svakom filmu vidi se 2,6 minuta scena sa pušenjem, a to je otprilike kao šest televizijskih reklama, navodi se u istraživanju Francuske lige za borbu protiv raka

3075 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Francuska kinematografija i dalje je zavisna od pušenja i cigareta na filmskom platnu, pokazalo je najnovije istraživanje.

U proseku, u svakom filmu vidi se 2,6 minuta scena sa pušenjem, a to je otprilike kao šest televizijskih reklama, navodi se u istraživanju Francuske lige za borbu protiv raka.

„Duvan je i dalje sveprisutan u francuskim filmovima", ističe ova organizacija.

Aktivisti tvrde da prikazivanje ovakvih scena veliča duvan i pušenje.

Liga zahteva nove mere kako bi se smanjio broj ovakvih scena u francuskim filmovima.

Skoro pola veka zvezde poput Žane Moro i Brižit Bardo zavodljivo palile cigarete u filmovima francuskog novog talasa, oko 90 odsto od 150 filmova od 2015. do 2019. sadržalo je scene pušenja, tvrdi Liga.

Getty Images

To podrazumeva likove koji puše ili govore o tome, kao i prisustvo pepeljara i cigareta.

U anketi koja je pratila istraživanje, oko 60 odsto mlađih ispitanika smatra da su takve scene podstiču pušenje.

Animirani filmovi poput Malog princa pošteđeni su kritika, za razliku od ostvarenja Oficir i špijun iz 2019. koje se navodi kao jedan od najgorih primera, navodi se u studiji.

Stanovništvo u Francuskoj sve manje puši poslednjih godina, ali i dalje se u filmovima često prikazuju cigarete, kaže Jama Dimirova iz Lige.

„Iako imamo vrlo jak program prevencije, u filmovima i dalje imamo puno scena sa duvanom i pušenjema", rekla je za BBC.

„Dakle, filmovi više prikazuju pušenja nego što ga ima u stvarnom životu i smatramo da to normalizuje korišćenje duvana".

Ona kaže da francuska vlada treba da reguliše količinu pušenja koja se prikazuje na ekranima, tako što će smanjiti subvencije za filmove koji „namerno prikazuju scene sa cigaretama".

„Ne želimo da se mešamo u kulturno stvaranje, ali ne verujemo da pušenje duvana daje karakter filmovima", kaže ona.

Ali neki istaknuti francuski filmski stvaraoci zgroženi su mogućnošću da bi im se moglo zabraniti prikazivanje upotrebe duvana.

Getty Images

„Ne pravimo filmove da bi bili uzori - oni su tu da bi pokazali šta je društvo", rekao je za BBC Matje Kasovic, nagrađivani reditelj.

„Cigarete imamo u stvarnom životu, pa one treba da budu i u filmovima", kaže on

Ukazao je da pušenje nije uvek prikazano u pozitivnom svetlu.

„Ostavite filmove na miru", dodao je Kasovic.

Pušenje je daleko prisutnije u francuskoj kinematografiji nego u drugim zemljama, kažu istraživači.

U Americi, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u 46 odsto filmova sa najvećom zaradom između 2010. i 2018. godine bili su prikazivani ljudi kako puše.

Gzavije Rigo, potpredsednik Francuskog udruženja filmskih producenata, kaže da bi predlozi kampanja za smanjenje sredstava za filmove u kojima se puši predstavljali „kršenje kreativne slobode".

„Važno je podržati kampanje protiv duvana kako bi se obavestila javnost, ali primarni poziv umetnosti nije pružanje obrazovnih informacija", rekao je Rigo za BBC.


Pogledajte video o zavisnosti od cigareta


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: