Hapšenje Romana Protaševiča: EU zabranila bjeloruskim avionima da ulaze u njen vazdušni prostor

Države EU su ljute na Bjelorusiju zbog prisilnog slijetanja putničkog aviona u Minsku prošlog mjeseca, a zatim i zadržavanja opozicionog novinara koji je bio u avionu

11955 pregleda 6 komentar(a)
Bjeloruska aviokompanija leti do 20 gradova Evropske unije, Foto: Reuters
Bjeloruska aviokompanija leti do 20 gradova Evropske unije, Foto: Reuters

Evropska unija je zabranila beloruskim avionima preletanje preko njenog vazdušnog prostora, kao i pristup aerodromima nakon prinudnog sletanja leta kompanije Rajaner.

Takođe, EU snažno podstiče evropske avio-kompanije da izbegavaju letenje iznad bivše sovjetske zemlje.

Države EU su ljute na Belorusiju zbog prisilnog sletanja putničkog aviona u Minsku prošlog meseca, a zatim i zadržavanja opozicionog novinara koji je bio u avionu.

Pojedine institucije su kritikovale EU zbog „politizacije" avio-putovanja.

Roman Protaševič bio je na letu iz Grčke za Litvaniju 23. maja koji je preusmeren zbog navodne pretnje bombom.

Protaševič i njegova devojka Sofija Sapega uhapšeni su nakon što je avion sleteo u beloruski glavni grad Minsk.

U petak se novinar pojavio u suzama na televiziji, priznajući da je organizovao antivladine proteste.

Ali njegova porodica kaže da je bio primoran na priznanje, a iz organizacija za ljudska prava tvrde da se vide tragovi na zglobovima iz kojih može da se zaključi da je bio mučen.

Šta ovo znači za avio-saobraćaj?

Zabrana EU, deo šireg paketa sankcija protiv Belorusije, stupila je na snagu u petak u ponoć po srednjeevropskom vremenu.

Od država članica Unije se traži „da uskrate dozvolu za sletanje, poletanje ili preletanje preko svojih teritorija bilo kojim avionima kojima upravljaju beloruski avio-prevoznici".

Belavija, beloruski nacionalni prevoznik, leti na oko 20 aerodroma u Evropi, uključujući Milano, Berlin, Pariz, Rim i Beč.

Agencija za vazduhoplovnu bezbednost Evropske unije (EASA) takođe je izdala direktivu kojom se traži da avioni EU izbegavaju beloruski vazdušni prostor, osim u slučaju nužde.

To bi moglo da utiče na oko 400 civilnih aviona koji obično lete iznad Belorusije svakog dana, navodi se iz Evropska agencija za kontrolu letenja Eurokontrol.

Mnoge avio-kompanije već su najavile da neće leteti iznad zemlje, uključujući Lufthanzu i Er Frans.

EU je već dogovorila niz ekonomskih sankcija protiv onih koji su umešani u incident.

Dalje mere su usmerene na režim beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Kakva je bila reakcija?

Institucije koji predstavljaju avio-kompanije kritikovale su poteze EU.

„Zabrana evropskim avionima da koriste beloruski vazdušni prostor sa direktivom o bezbednosti takođe je politizacija vazduhoplovne bezbednosti", rekao je Vili Volš, generalni direktor Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA).

„Dva zla ne čine dobro. Politika nikada ne bi trebalo da se meša u bezbedne letove, a političari nikada ne bi trebalo da koriste vazduhoplovnu sigurnost kao pokriće za sprovođenje političkih ili diplomatskih agendi."

Tenzije rastu i između Belorusije i susedne Litvanije, koja je sugerisala da režim Lukašenka namerno primorava ilegalne migrante da prelaze preko granice.

Litvanski graničari prijavili su u petak nagli porast migranata koji su pristizali preko beloruske granice.

Zvaničnici kažu da su tokom protekla 24 sata priveli 52 migranta - više od polovine ukupnog broja graničnih prelaza izvršenih iz Belorusije u 2020. godini.

„Čini se da beloruski zvaničnici potencijalno sarađuju i učestvuju u organizovanom prelazu ilegalnih migranata", izjavila je ove nedelje litvanska ministarka unutrašnjih poslova Agne Bilotajte.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: