Koko Gof i tenis: Tajne koje se kriju iza velikog potencijala buduće zvijezde

Dok je prolazila kroz nastupajuće runde takmičenja, za publiku je postala najatraktivnija igračica kada je spasila dvije meč lopte protiv Polone Hercog i tako ušla među 16 najboljih

6993 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Jedna od najmanje iznenađujućih stvari koje Koko Gof može da vam saopšti je to da je vožnju počela da uči sa 13 godina.

Naravno da jeste.

Na kraju krajeva, ona je američka tinejdžerka koja je prošle godine šokirala petostruku šampionku Vimbldona Venus Vilijams u prvom kolu ovog turnira - a onda je zapanjila i javnost tako što je svu trenutnu slavu iskoristila za napredovanje.

I pre nego što je napunila 16 godina u martu 2020, Gof je osvojila svoj prvi WTA turnir, izbacila prošlogodišnju šampionku Naomi Osaku sa Australijen Opena, ušla među 50 najboljih na svetu i postala moćan glas u borbi protiv rasne nejednakosti.

Njena staloženost, rečitost i zrelost u odnosu na godine, doneli su joj mnoge obožavaoce.

I zaista - ne morate da gledate daleko u budućnost, pa da vidite u kom se pravcu ona kreće.

Prvog jula 2019, petnaestogodišnja Amerikanka je zakoračila na vimbldonski Teren br. 1 da se suprotstavi svom idolu Venus Vilijams.

Oni koji prate statistiku verovatno su već primetili da je Gof postala najmlađa igračica u Open eri koja se kvalifikovala za glavni vimbldonski žreb još od 1968.

Mnogi su zvali medijski centar da provere da li se njeno prezime čita kao Gauf ili Gof, ali, bez obzira kako su joj izgovarali prezime, svi su i dalje ovu tinejdžerku i dalje nazivali njenim pravim imenom - Kori.

Ali pobeda od 6:4, 6:4 protiv igračice koja je osvojila četiri Grend Slem titule pre nego što je ona bila i rođena, promenila je sve - i na scenu je stupila Koko.

Dok je prolazila kroz nastupajuće runde takmičenja, za publiku je postala najatraktivnija igračica kada je spasila dve meč lopte protiv Polone Hercog i tako ušla među 16 najboljih.

Tamo je izgubila od kasnije šampionke Simone Halep, ali je teren napustila uz burne ovacije publike koju je potpuno šarmirala.

Gof je trajno impresionirala sve, ne samo teniske eksperte koji su joj predvideli trofejnu budućnost, već i javnost koja je u njoj videla skromnu tinejdžerku koja je bila „zahvalna na iskustvu" i koja je planirala da kupi novu trenerku od nagrade koja je iznosila 176.000 funti.

Njena pojava u javnosti je eksplodirala.

Getty Images

„Preko noći sam skočila sa 30.000 pratilaca na društvenim mrežama na njih 500.000, a dobila sam i podršku od zaista slavnih ljudi širom sveta", rekla je za BBC Sport.

„Ni dan danas nisam u stanju da se naviknem na to, a naročito nisam bila tada".

Pa ipak je vrlo iskusno uspela da se izbori sa medijima, bez problema se prilagodila 'promociji' u velikoj sali za novinarske konferencije, sobi uglavnom rezervisanoj za vrhunska imena, a nije bila ni zastrašena velikim terenima, niti svim tim imenima kojima se suprotstavljala.

Barem je tako izgledalo gledajući sa strane. Njena priča je donekle drugačija.

„Bila sam jako nervozna. Nemojte pogrešno da me shvatite - možda nisam izgledala nervozno, ali sam bila nervozna iznutra", rekla je povodom pobede nad Venus.

„Roditelji su me uvek učili da budem mirna u takvim momentima i da se setim da je pritisak privilegija. Toga sam se setila u tim trenucima".

Njeni roditelji, Kori i Kendi su je glasno bodrili sa svojih mesta dok su gledali meč. Proslava njene majke je postala viralna.

Oni su se mnogih stvari odrekli i sve stavili na kocku po modelu Ričarda Vilijamsa koji je ćerke Venus i Serenu podučavao u kućnim uslovima bez obzira što je bilo jasno da su predodređene za velike uspehe.

Njen otac, bivši koledž košarkaš, je napustio svoj posao zdravstvenog radnika da bi postao glavni trener svoje kćeri, dok je majka, nekadašnja atletičarka, nadgledala njeno školovanje u samom domu.

Upravo je porodica ta koja je drži na zemlji i koja je motiviše.

„Odlučna sam da pobedim i to je ono što me motiviše, baš kao i moja braća - želim da ih inspirišem da budu vredni. Znam na koji me način gledaju, pa se trudim da budem dobar primer za njih", kaže ona.

Čini se da su njena mlađa braća podjednako zagrejana za to.

Getty Images

„Svaki put kada odem na neki turnir, pitam ih šta žele da im donesem. Moj mlađi brat Kameron je poželeo da mu iz Australije donesem ogrlicu sa zubima od ajkule, dok je moj drugi brat Kodi tražio jedan odsto - ili možda ipak 10 - od nagrade koju dobijem. Samo ga novac interesuje, što uopšte nije dobro!"

„Najverovatnije bi krenuo od 50% i cenjkao se dok ne bi stigao do 10 odsto! Ali još uvek nije dobio ništa".

Tih 10 odsto bi ispalo nekih 17.000 funti nakon što je Gof došla do četvrtog. kola u Melburnu. U trećoj rundi je sa 2:0 izbacila Osaku koja je branila titulu, a pre toga je ponovo pobedila Venus Vilijams u prvom kolu.

Zatim je izgubila u tri seta od Sofije Kenin koja će kasnije i osvojiti turnir, iako je dobila prvi set, ali je još jednom pokazala da može da igra egal sa igračicama na koje se do tada godinama ugledala.

Koko ima fotografiju sa US Opena kada je na turnir otišla kao fan, na kojoj se u pozadini vidi Venus Vilijams na Artur Eš stadionu, a tu je dobila i potpis na lopticu od Serene.

Sada nju maltretiraju da potpisuje loptice i daje intervjue.

„Ono sam što jesam, ne fokusiram se na kamere. Trudim se da budem ono što i jesam i nadam se da će to biti dovoljno", kaže ona.

Gof se ne susreće sa svojim herojima samo na terenima. Mišel Obama je takav primer.

„Dala mi je zaista dobar savet", kaže ona.

„Ona je velika inspiracija za ceo svet, ne samo zbog toga što je bila Prva dama. Ona nastavlja da pomera granice za žene drugačije boje kože".

Sve ovo kao da može da se primeni i na nju samu.

Početkom prošlog meseca se ponovo našla na naslovnim stranama kada je emotivno govorila na „Crni životi su važni" protestu u Delrej Biču na Floridi, svom rodnom mestu, kada je rekla da ,,moramo da se aktiviramo", kao i da je „tužno" što ona mora da protestuje zbog iste stvari zbog koje je i njena baka protestovala pre više od 50 godina.

Uspela je čak i da izazove Rodžera Federera da uradi nešto više.

Višestruki grend slem šampion postovao je na društvenim mrežama crni kvadrat povodom 'zamračenog utorka' (Blackout Tuesday), obeležavajući tako smrt Džordža Flojda.

Ona je zatim poslala Fedederu link ka sajtu „Kako pomoći".

Moćan video klip koji je postovala o ubijanju Afro-Amerikanaca u kojem se pita „Da li sam ja sledeća", začinila je tvitom u kojem je napisala:

„Obećavam da ću uvek koristiti svoju poziciju da pomognem da svet postane bolje mesto".

Ona još uvek nema ni dovoljno godina kako bi mogla da glasa.

Ništa od ovoga ne čudi njenog mentora, Sereninog trenera Patrika Muratoglua, koji je Koko prvi put upoznao kada je imala 10 godina.

On veruje da se ona ,,razlikuje" od ostalih igračica.

„Sa 14 godina ona je zrelija od nekih žena na turu koje imaju 25", rekao je Gardijanu početkom prošlog meseca. ,,To je neverovatno. Ima tu unutrašnju snagu koja je potpuno neuobičajena".

Getty Images

Postoji jedan detalj koji nas uverava da je Gof i dalje tinejdžerka.

Ona uživa u pravljenju video klipova za Tik Tok tokom lokdauna, a ume i da nagovori svoje roditelje da joj se pridruže u plesu. Ona takođe uči francuski i čita dosta knjiga.

I pošto se nauživala u dopunskom vremenu u svom domu, sada je spremna za nastavak WTA tura u avgustu, nakon suspenzije u martu zbog pandemije korona virusa.

„Spremna sam za povratak na teren i nova putovanja - više volim da putujem nego da budem zatvorena u kući", kaže ona.

Prvi Grend Slem nakon restarta će biti US Open, a samo dve nedelje kasnije i pomereni Rolan Garos. Mnogi se već sada pitaju dokle će dogurati ovog puta.

„Sposobna je da postane najveća igračica ikada, bolja čak i od Serene, a to je nešto što nikada nisam ni pomislila da ću izgovoriti", kaže Su Barker, BBC prezenterka i bivša Frenč Open šampionka.

„Serena je bez konkurencije najbolja do sada. Koko ima sve predispozicije, i fizičke i mentalne, sve zna o ovoj igri, budući je superstar, vrlo je šarmantna za medije, jednostavno ona ima apsolutno sve".

„Ako počne da osvaja Grend Slemove i pre nego što napuni 18 godina, ko zna koliko može da ih osvoji. Svi vidimo kako Serena očajnički pokušava da izjednači rekord Margaret Kort od 24 Grend Slem titule - Koko to može da nadmaši, a ja nikad nisam ni pomislila da to može da se dogodi".


Pogledajte video o vimbldonskim jagodama


Venus Vilijams je za mladu Amerikanku rekla da joj je samo „nebo granica", dok je bivši vimbldonski šampion Džon Mekinro prošle godine kazao da će biti „apsolutno šokiran" ako ona do 20. godine ne postane svetski broj jedan.

Gof, koja je prošlog oktobra u Lincu osvojila svoju prvu WTA titulu, ne razmišlja na taj način.

„Definitivno osećam pritisak, ali ne zbog svojih ranijih rezultata, nego zato što samu sebe opterećujem dok sam na terenu. U poslednje vreme to nije bio pritisak da pobedim, već da se dobro zabavim i da odigram na pravi način", kaže ona.

Sve je to zbog toga što zna koliko loš pritisak može da bude poguban, priznajući u isto vreme da se početkom ove godine osećala „depresivno" zbog „pritiska koji joj je bio potreban ne bi li dobro odigrala".

„To sam doživela nešto pre Vimbldona, jer sam tada prešla na profesionalni tenis", kaže sada.

„Nisam tačno znala šta mogu da očekujem - juniorski i profesionalni tenis su potpuno različito iskustvo - jer prelazite put od juniorskog broja 1, do situacije kada uopšte niste ni rangirani u profesionalnom tenisu. A za uspon na listi je potrebno mnogo toga".

„Kada sam prestala da se bavim svim tim mislima i kada sam prestala da se fokusiram na brojeve, desio se Vimbldon i moji rezultati su počeli da pristižu. Mislim da su me takvi trenuci i taj momenat u životu pripremili za taj proboj na Vimbldonu".

Moguće je i da će biti mnogo spremnija od drugih igračica da se izbori sa potpuno drugačijim tenisom koji će uslediti kada se sezona nastavi - ali zbog drugačijih razloga.

US Open će biti održan iza zatvorenih vrata, što znači da neće biti bučnih navijača koji bi je bodrili.

„Meni će biti lakše da se prilagodim tome", kaže ona.

„Na turu sam tek godinu dana i biće mi jednostavnije da se vratim na uslove u kojima se igra juniorski tenis gde nema puno gledalaca i kada su uz vas samo vaši roditelji, tako da je to za mene, pretpostavljam - povratak kući".

Imaće i dodatni motiv da bude uspešna na turnirima koji slede, jer će u novembru konačno dobiti i vozačku dozvolu.

Možda sledeći put neće poželeti da od svoje turnirske nagrade kupi novu trenerku, već automobil.

Pored trke za Grend Slem titulama, mora da savlada još jednu važnu stvar: „Jednom kada naučim da parkiram auto, sve će biti savršeno".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: