Broj slatkovodnih riba u „katastrofalnom" padu

Grupe za konzervaciju kažu da se zna za osamdeset vrsta koje su izumrle, samo prošle godine njih šesnaest

9014 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Novi izveštaj upozorava na „katastrofalni" pad broja slatkovodnih riba, dok skoro trećini preti izumiranje.

Grupe za konzervaciju kažu da se zna za 80 vrsta koje su izumrle, samo prošle godine njih 16.

Milioni ljudi oslanjaju se na slatkovodne ribe za prehranu, ali i kao izvor zarade preko ribolova i trgovine kućnim ljubimcima.

Ali brojevi su strmoglavo opali zbog raznih pritisaka, uključujući zagađenje, neodrživo ribarenje i izgradnju brana i isušivanje reka i močvara.

U izveštaju se navodi da su se populacije riba selica smanjile za tri četvrtine u poslednjih 50 godina.

U istom tom periodu, populacije krupnijih vrsta, poznatih kao „mega-ribe", smanjile su se za 94 odsto.

Izveštaj Zaboravljene svetske ribe, sastavilo je 16 grupa za konzervaciju, među kojima su i Svetska fondacija za priroda, Londonsko zoološko društvo, Globalna konzervacija divljih životinja i Konzervacija prirode.

Getty Images

U britanskim vodama nestali su jesetra i manić, losos je u nestajanju, a evropska jegulja ostaje kritično ugrožena.

Prema Svetskoj fondaciji za prirodu, za najveći deo pada zaslužno je loše stanje reka, uglavnom zbog posledica zagađenja, izgradnje brana i kanalizacija.

Vlade se pozivaju da vrate slatkovodna staništa u pređašnje zdravo stanje kroz pravilnu primenu postojećih zakona, pojačavanjem zaštite iz Zakona o životnoj sredini i zastupanje snažnog seta globalnih ciljeva za oporavak prirode.

Dejv Tikner iz Svetske fondacije za prirodu kaže da su slatkovodna staništa neka od najživahnijih na Zemlji, ali - kao što to ovaj izveštaj pokazuje -katastrofalno propadaju širom sveta.

„Priroda je u slobodnom padu i Velika Britanija u tome nije izuzetak. Divlje životinje imaju problem da opstanu, a kamoli napreduju, u našim zagađenim vodama", kaže glavni savetnik za slatku vodu u ovoj organizaciji.

„Ako želimo da shvatimo ekološka obećanja ove vlade ozbiljno, ona mora da se sabere, očisti naše reke i vrati naša slatkovodna staništa u pređašnje zdravo stanje."

Getty Images

Karmen Revenga iz Konzervacije prirode rekla je da su slatkovodne ribe raznolika i jedinstvena grupa vrsta koje ne samo da su od ključne važnosti za zdravo funkcionisanje naših reka, jezera i močvara, već i da milioni ljudi, naročito siromašnih, zavise od njih za hranu i prihode.

„Trenutno je važnije nego ikad da nađemo kolektivnu političku volju i uspostavimo efikasnu saradnju sa privatnim sektorom, vladama, nevladinim oprganizacijama i zajednicama, da bismo primenili rešenja zasnovana na prirodi koja štite slatkovodne vrste, ali se istovremeno staraju da su namirene i ljudske potrebe", rekla je ona.

Komentarišući, doktor Džeremi Bigz iz Trusta za slatkovodna staništa, rekao je, da bismo zaštitili slatkovodni biodiverzitet, moramo da razmišljamo i o velikim i o malim vodama, i da zaštitimo sve slatke vode: jezerca, jezera, potoke i reke.

Pratite Helen na Tviteru.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: