Superbogataši „skoro da ne plaćaju porez na dohodak"

Sajt je naveo da analizira „ogroman broj podataka Poreske uprave" o porezima milijardera i da će objaviti još detalja tokom narednih nedjelja.

8576 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

U Americi su isplivali detalji koji pokazuju koliko malo poreza na dohodak plaćaju američki milijarderi.

Sajt ProPablika navodi da je imao uvid u poreske prijave nekih od najbogatijih ljudi na svetu, među kojima su Džef Bezos, Ilon Mask i Voren Bafet.

Isti izvor dodaje da Bezos, vlasnik Amazona, nije platio porez 2007. i 2017. godine, dok Mask, vlasnik tehnološkog giganta Tesle, nije platio ništa 2018. godine.

Bezos je upravo objavio kako planira da sa bratom ode u vasionu letom njegove svemirske kompanije Blu Oridžin i da je let u svemir nešto što je želeo da uradi „celog svog života".

Portparolka Bele kuće nazvala je objavljivanje ovih detalja „nezakonitim", a Federalni istražni biro (FBI) i poreske vlasti istražuju ko je odgovoran za davanje inmformacija.

Sajt je naveo da analizira „ogroman broj podataka Poreske uprave" o porezima milijardera i da će objaviti još detalja tokom narednih nedelja.

Iako BBC nije uspeo da potvrdi tvrdnje, ovi podaci procureli su u vreme sve veće rasprave o iznosu poreza koji plaćaju bogati i rastuće nejednakosti.

Prema tvrdnjama sajta ProPablika, 25 najbogatijih Amerikanaca plaća manji porez od većine američkih radnika - u proseku 15,8 odsto prilagođenog bruto dohotka.

Džesi Ajzinger, novinar i urednik na sajtu ProPablika, rekao je za program Tudej: „Bili smo prilično zapanjeni kada smo uvideli da možete da smanjite [porez] na nulu ako ste multimilijarder.

„Upravo to nas je podstaklo da kopamo. Ultrabogataši mogu da zaobiđu sistem na potpuno legalan način".

Plan američkog predsednika

Sajt je naveo da „koristeći potpuno legalne poreske strategije, mnogi superbogataši mogu da smanje savezne poreske račune na nulu ili blizu toga", čak i dok se njihovo bogatstvo uvećavalo u poslednjih nekoliko godina.

Bogati, kao i mnogi obični građani, mogu da smanje račune za porez na dohodak putem dobrotvornih donacija i korišćenjem novca od prihoda stečenih investiranjem, a ne zaradom.

ProPablika je, koristeći podatke prikupljene u magazinu Forbs, navela da je bogatstvo 25 najbogatijih Amerikanaca ukupno skočilo za 401 milijardu dolara od 2014. do 2018. - ali su tokom tih godina platili 13,6 milijardi dolara poreza na dohodak.

Američki predsednik Džo Bajden je obećao da će povećati porez najbogatijim Amerikancima u želji da smanji nejednakosti, ali i kako bi napunio budžet za masivni program ulaganja u infrastrukturu.

Želi da podigne najvišu stopu poreza, da bogatašima udvostruči porez na zarade od investicija i promeni porez na nasledstvo.

Međutim, analiza ProPablike zaključila je: „Iako bi neki bogati Amerikanci, poput menadžera hedž fondova, plaćali veći poreza u skladu sa trenutnim predlozima Bajdenove administracije, za veliku većinu 25 najbogatijih to ne bi značilo nikakve značajnije promene".

Jedan od pomenutih milijardera, Džordž Soroš navodno je takođe platio minimalan porez.

Njegova kancelarija nije odgovorila na zahtev BBC-ja za komentar, ali je u izjavi ProPablici navela da Soroš nije dugovao za porez nekoliko godina zbog gubitaka na investicijama.

U izjavi se takođe ističe da već dugo podržava određivanje većih poreza najbogatijim ljudima u Americi.

'Nezakonito'

Prema izveštajima, Majkl Blumberg, bivši gradonačelnik Njujorka, čiji su poreski papiri bili među dokumentima, kaže da je otkrivanje detalja izazvalo brigu zbog kršenja privatnosti i da će on „preduzeti pravne korake" kako bi se otkrilo ko je odgovoran.

Istraživački sajt ProPablika pisao je nekoliko tekstova o tome kako je smanjenje budžeta u američkoj Poreskoj upravi omelo sprovođenje poreskih pravila kada su u pitanju bogate i velike korporacije.

Džen Saki, sekretarka za medije Bele kuće, kaže da je svako neovlašćeno otkrivanje vladinih podataka „nezakonito".

Lili Adams, portparolka Ministarstva finansija, u mejlu agenciji Rojters navela je da je slučaj prosleđen FBI-ju, saveznim tužiocima i nadležnima u Američkom trezoru, „svima koji imaju nezavisno ovlašćenje da sprovedu istragu".

Američki poverenik državne uprave Čarls Retig rekao je da ne može da govori o određenim poreskim obveznicima.

„Mogu da potvrdim da je pokrenuta istraga u vezi sa navodima da je izvor informacija u tom tekstu iz Službe unutrašnjih prihoda", rekao je Retig.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: