iz reprezentacije tvrde da je riječ o nesporazumu

Sport i rasizam: Srpska odbojkašica Sanja Đurđević suspendovana na dve utakmice zbog pokazivanja kosih očiju

„Željela je samo da saigračicama pokaže: 'Počnimo da igramo odbranu kao oni sada', nije htjela da izrazi nepoštovanje. Nije bilo namerno, svakako", objavio je OSS.

9811 pregleda 12 komentar(a)
Foto: VOLLEYBALL FEDERATION OF SERBIA
Foto: VOLLEYBALL FEDERATION OF SERBIA

Srpska odbojkašica Sanja Đurđević kažnjena je sa dva meča zabrane igranja u Ligi nacija pošto je optužena da je prošle nedelje napravila rasistički gest tokom utakmice protiv Tajlanda.

Posle osvojenog poena, Đurđević je prišla saigračici i prstima suzila oči, što se videlo na snimku, a zatim je optužena za rasizam.

Ona i Odbojkaški savez Srbije su se u međuvremenu izvinili, a sve su opisali kao „nesporazum".

Federacija je takođe kažnjena novčano - 18.500 evra.

Novac će biti usmeren „na borbu protiv diskriminatornog ponašanja i/ili za finansiranje obrazovnih programa o kulturnoj osetljivosti u globalnoj odbojkaškoj porodici", objavila je u utorak Međunarodna odbojkaška federacija (FIVB).

Đurđević će propustiti predstojeće mečeve selekcioje Srbije protiv Belgije i Kanade.

Ona je gestikulirala tokom meča protiv Tajlanda 1. juna, posle čega su mnogi potpisali peticiju da bude kažnjena zbog toga.

Đurđević se potom izvinila u objavama na Instagram profilu, a potom ga je zaključala.

Odbojkaški savez Srbije objavio je izvinjenje i obojkašicama Tajlanda i Odbojkaškoj federaciji te azijske zemlje.

„Molimo vas, nemojte ovaj ceo slučaj preveličavati. Sanja je svesna vlastite greške i odmah se izvinila celom timu Tajlanda.

„Želela je samo da saigračicama pokaže: 'Počnimo da igramo odbranu kao oni sada', nije htela da izrazi nepoštovanje. Nije bilo namerno, svakako", objavio je OSS.

„OSS je priznao da je gest neprihvatljiv i da je trebalo mnogo više da učini kako bi se takvi događaji sprečili, posebno posle fotografije iz 2017. kada su se naše odbojkašice slikale na isti način povodom plasmana na Svetskom prvenstvu u Japanu.

„U oba slučaja, nije postojala nikakva zla ili uvredljiva namera i Međunarodna odbojkaška federacija (FIVB) je to razumela i uvažila", navedeno je na sajtu OSS.

Srpski savez je dodao da je FIVB je uvažio sve dokaze Odbojkaškog Saveza Srbije i argumentaciju da ispad nije bio rasno motivisan, već da je plod nespretnog, nepromišljenog i ružnog slavlja i namere igračice da se na pozitivan način identifikuje sa suparnicama.

Ipak, Disciplinski sud FIVB je zaključio da, iako iz nehata, ovo je neprihvatljiv gest, koji podleže sankcijama, navedeno je na sajtu OSS.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Preporučujemo za Vas