knjige i ljudska prava

Mađarska: Zabrana sadržaja za djecu koji pominju LGBT zajednicu

Partija Viktora Orbana sprema se za izbore koji će biti održani početkom 2022. godine

8231 pregleda 8 komentar(a)
Foto: AFP
Foto: AFP

Nacionalistička vladajuća partija u Mađarskoj predložila je zakon koji zabranjuje sadržaje koji promovišu homoseksualnost i promenu pola.

Nacrt zakona predviđa zabranu distribuiranja LGBT literature mlađima od 18 godina, čak i ako se radi o edukativnim materijalima, kao i zabranu reklama za koje se proceni da promovišu prava gejeva.

Nekoliko pokreta za ljudska prava se pobunilo protiv novog zakona, primećujući da podseća na ograničenje delovanja LGBT zajednice koje postoji u Rusiji.

Partija Fidez Viktora Orbana sprema se za izbore koji će biti održani početkom 2022. godine.

Savez mađarskih LGBT grupa Prajd Budimpešta pozvao je aktiviste da lobiraju kod američkog predsednika Džoa Bajdena kako bi o ovoj temi porazgovara sa Orbanom sledeće nedelje prilikom posete Evropi.

Jedna od LGBT grupa, Društvo Hater, ocenila je da predlog vladajuće partije „ozbiljno ugrožava slobodu govora i dečija prava".

Predlog je zamišljen kao dopuna zakona koji reguliše kažnjavanje pedofilije, a u njemu se navodi da se mlađima od 18 godina ne sme prikazivati pornografski sadržaj niti bilo šta što podstiče promenu pola ili homoseksualnost, prenosi Rojters.

Fides se, kao i vladajuća Partija prava i pravde u Poljskoj, nalazi pod zvaničnom istragom Evropske unije (EU) zbog sumnje na kršenje evropskih pravnih standarda.

Ni Mađarska, ni Poljska ne dozvoljavaju gej brakove, a u obe zemlje postoje zakone koje LGBT parovima zabranjuju usvajanje.

U mađarskom Ustavu brak se definiše kao zajednica muškarca i žene.

Nešto slično je pre nekoliko godina usvojeno u Rusiji - ova zemlja je 2013. godine uvela kazne za širenje takozvane „gej propagande" među maloletnicima.

Rusija je tada zabranila i „promociju homoseksualnog ponašanja među mlađima od 18 godina".

Na meti Fidesa se prošle godine našla mađarska knjiga za decu pod naslovom „Zemlja čuda za sve" (Wonderland Is For Everyone), popularna bajka o likovima koji pripadaju manjinskim grupama kao što su Romi i pripadnici LGBT populacije.

Fides je knjigu odbacio kao „homoseksualnu propagandu", ocenivši da treba da bude zabranjena u školama.

Predsednik mađarske Vlade Viktor Orban je nacionalista i evroskeptik, a na toj funkciji je od 2010. godine pošto je bio reizabran nekoliko puta.

EU često kritikuje Orbana, optužujući ga za uskraćivanje prava migrantima i drugim manjinama, politički uticaj na pravosuđe i medije i toleranciju na antisemitizam.

Orban, sa druge strane, tvrdi da brani mađarske hrišćanske vrednosti koje su na udaru levičara i liberalizma.

Fides je većinska partija u mađarskom Parlamentu, ali istraživanja javnog mnjenja pokazuju da im parira nova opoziciona koalicija.


Tradicionalna pita sa Balkana u bojama duge


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk