Galerija u Šangaju obustavila izložbu „Od ružne do ružnije"

Video djelo „Ružne i ružnije", muškog umetnika Song Ta, predstavljalo je oko 5.000 fotografija i snimaka žena u stvarnom životu u univerzitetskom centru.

4903 pregleda 1 komentar(a)
Foto: song ta
Foto: song ta

Umjetnička galerija u kineskom gradu Šangaju izvinila se zbog promocije izložbe koja je rangirala slike žena od „najlepših do najružnijih".

Video delo „Ružne i ružnije", muškog umetnika Song Ta, predstavljalo je oko 5.000 fotografija i snimaka žena u stvarnom životu u univerzitetskom centru.

Umetnik ih je zatim rangirao prema tome koliko su mu privlačne.

Na društvenim mrežama mnogi su negodovali posle čega je galerija u Šangaju saopštila da je uklonila izložbu.

„Posle kritika, ponovo smo procenili sadržaj ovog umetničkog dela i umetnikovo objašnjenje i utvrdili smo da se u njemu ne poštuju žene.

„Dodatno, način na koji je video snimljen narušava privatnost", saopštio je muzej na kineskoj društvenoj mreži Veibo.

„Kao muzej koji podržava različitost, ovo ćemo shvatiti kao upozorenje, raditi na poboljšanjima i prema svima se odnositi sa empatijom", dodao je muzej savremene umetnosti.

Song je stvorio kontroverznu izložbu 2013. godine i od tada se pojavljivao u nekoliko televizijskih emisija.

U uvodu u projekat, kaže da je snimao žene dok su prolazile pored njega u studentskom centru, izvestio je list Saut Čajna post.

Zatim ih je ocenjivao prema tome koliko su mu atraktivne - od najlepših do najružnijih - da bi od materijala napravio sedmočasovni video.

„Ako želite da vidite kraljicu studentskog doma, morate da odete u muzej što je pre moguće.

„U suprotnom, kad padne veče, ovo mesto postaje živi pakao", kaže umetnik.

U intervjuu za magazin Vajs 2019. Song je rekao da su on i tim pomoćnika digitalno sortirali slike pod naslovima kao što su „oprostivo ružno" i „neoprostivo ružno".

Branio je delo rekavši: „Mislim da imam pravo da kažem istinu".

Na društvenoj mreži Veibu bilo je mnogo negativnih komentara jer je galerija prikazivala i reklamirala „mizogino" i „uvredljivo" umetničko delo.

„Nalazimo se u 2021. godini. Kako možete i dalje, bez imalo stida, da prikazujete žene kao objekte?", glasio je jedan od komentara.

„Ovo umetničko delo ne samo da vređa, već krši i ljudska prava - te žene nisu ni znale da ih snimaju", napisala je druga.



Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: