Bitkoin zabranjen u provinciji Sečuan

Kina: Zabrana bankama da rade sa kriptovalutama

Vrednost kriptovaluta pala je za oko 50 odsto otkako je u aprilu dostigla rekordni nivo od više od 63.000 američkih dolara

7282 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kina je otišla korak dalje u borbi protiv kriptovaluta i naredila bankama i platformama za plaćanje da prestanu da podržavaju transakcije kriptovalutama.

Prethodno je u petak zabranjen i bitkoin u provinciji Sečuan.

Cena bitkoina pala je za više od deset odsto u ponedeljak, ali se u utorak stabilizovala na azijskom tržištu.

Vrednost kriptovaluta pala je za oko 50 odsto otkako je u aprilu dostigla rekordni nivo od više od 63.000 američkih dolara.

U ponedeljak je kineska centralna banka, Narodna banka Kine (PBOC), saopštila da je nedavno pozvala nekoliko velikih banaka i platnih kompanija da preduzmu oštrije mere pri trgovini kriptovalutama.

Bankama je rečeno da ne omogućavaju proizvode ili usluge kao što su trgovanje i transakcije sa kriptovalutama, navodi se u saopštenju PBOC.

Treći po veličini zajmodavac u Kini, Poljoprivredna banka Kine, saopštila je da slede smernice PBOC-a i da će pažljivo preduzeti sve pravne korake da iskoreni ilegalne aktivnosti koje uključuju rudarenje kriptovaluta i transakcije.

Iz Kineske poštanske štedionica takođe je rečeno da neće olakšati bilo kakve transakcije kriptovalutama.

Kineska platforma za mobilno i onlajn plaćanje Alipej, koja je u vlasništvu finansijskog giganta Ant grup, će takođe uspostaviti sistem praćenja za otkrivanje ilegalnih transakcija kriptovalutama.

Najnovija mera usledila je nakon što su vlasti u jugozapadnoj provinciji Sečuan u petak naložile da se zabrani ruarenje bitkoina.

Kina je prošle godine činila oko 65 odsto svetske proizvodnje bitkoina, a provincija Sečuan bila je drugi najveći proizvođač u Kini, navodi se u istraživanju Univerziteta u Kembridžu.

Prošlog meseca je Državno veće u Kini saopštilo da će preduzeti mere protiv rudarenja i trgovine kriptovalutama u okviru kampanje za kontrolu finansijskih rizika.

Neki analitičari upozorili su na potencijalni dalji pad cene bitkoina zbog fenomena poznatog kao „krst smrti", koji se dešava kada kratkoročna prosečna linija trenda pređe ispod dugoročne prosečne linije trenda.

I druge kriptovalute su pale jer su se investitori zabrinuli zbog ozbiljnije regulacije digitalnih valuta širom sveta.

Iz aukcijske kuća Sotbi izjavili su da se retki dijamant u obliku kruške, za koji se očekuje da će se prodati za čak 15 miliona dolara, može kupiti na aukciji sledećeg meseca kriptovalutama.

To je prvi put da se tako veliki dijamant nudi u javnoj prodaji za kriptovalute.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Preporučujemo za Vas