Životinje i toplotni talas: Koliko je vrućina opasna za kućne ljubimce

„Životinjama je najveći problem što ne mogu da se oznoje i tako se izbore sa toplotom već se hlade isključivo preko disanja", kaže Terzin

10897 pregleda 1 komentar(a)
Foto: JOE KLAMAR
Foto: JOE KLAMAR

Izduženog tela zalepljenog za podlogu u najmračnijem delu stana - ovako Dario, pekinezer Aleksandre Jeremić provodi prethodna tri dana.

Otkako su počele tropske vrućine u Srbiji, Dario izbegava bilo kakav kontakt sa suncem, ako može.

„Jedva ga nateram da izađe napolje tokom dana, a i uveče kada ga šetam, usporen je i traži vodu svakih pet minuta", kaže Aleksandra za BBC na srpskom.

„Leži satima u kadi u kupatilu i dahće ili pored česme u kuhinji".

Ni mačor Tamare Andrijašević ne bori se sa toplotom mnogo bolje.

Opseda površine u stanu koje imaju pločice ili blizak izbor vode.

„Svaku priliku koristi da bude što bliže klima uređaju čim ga upalimo. Čak pristaje i da ga poprskamo vodom, što ga inače jako nervira", navodi Tamara.

Kao i ljudi, životinje stvarno pate zbog visokih temperatura, objašnjava za BBC veterinar Vladimir Terzin.

„Životinjama je najveći problem što ne mogu da se oznoje i tako se izbore sa toplotom već se hlade isključivo preko disanja", kaže Terzin.

„Jako je važno voditi računa o njima u danima velike toplote i promeniti neke navike jer u suprotnom mogu da dožive toplotni udar, koji može da ima smrtni ishod".

„Za lopticom jedva da potrči"

Spoljašnje temperature od čak 39 stepeni u Beogradu, potpuno su promenile rutinu Aleksandrinom psu.

„Mnogo više spava, čak i kada mu dam hranu, ne trči onako halapljivo po nju kao obično", kaže ona.

„Za lopticom jedva da potrči, bukvalno se vuče".

Da to nije ništa neuobičajeno kaže veterinar Terzin.

„Temperatura tela pasa je 38, a kada je spoljašnja temperatura jednaka sa njihovom unutrašnjom, ne mogu da se rashlade", kaže on.

„Zato bi apsolutno trebalo izbegavati izvođenje napolje pasa u najtoplijem periodu dana. Ako i moraju da izađu, treba to izvesti samo na kratko".

Sa sobom je najbolje poneti vodu kako bi ljubimce hladili tokom šetnje.

„Slobodno ih kvasite da bi isparavanjem mogli da se ohlade", kaže on.

Veoma je bitno, kažu iz Kraljevskog društva za sprečavanje okrutnosti prema životinjama Velike Britanije da „kućnim ljubimcima bude prijatno".

„Nikada ih ne ostavljajte u vrućim kolima, čak i na kratko. Temperature tamo mogu zaista brzo da porastu", savetuju iz Društva.

„Ni minut", kaže Terzin.

„I ne samo psa, nijednog kućnog ljubimca".

Preporuka je, navodi, da se psi ošišaju na kratko.

„Opasnost od toplotnog udara je velika tako da je savet da, ako vaš pas veoma usporeno hoda, ima epinapad, verovatno je to znak da će uslediti toplotni udar", kaže Terzin.

„Treba ga što pre ohladiti i otići do veterinara".

Udruženje Beta bavi se zaštitom životinja, a Ana Živić iz predstavništva u Zaječaru kaže za BBC da su svakodnevno u veterinarskoj ordinaciji, pa poslednjih nekoliko dana vide „vlasničke životinje (uglavnom pse) sa simptomima topotnog udara".

„Simptomi su visoka temperatura, dahtanje, povraćanje, letargija", kaže Živić.

Spavanje i vrućina

I sa mačkama je slično.

Tamarin mačor inače spava po 12 sati dnevno, ali sada, kad god pogleda ka njemu, on je, kaže, „u stanju između sna i jave".

„Otvori oči kada ga zovem, ali generalno sve vreme kunja", kaže ona.

Veterinar Terzin objašnjava da su i mačke „opijene vrućinom".

„Metabolizam pokušava da snizi temperaturu time što će biti što manje aktivan", objašnjava on.

„Ne treba po svaku cenu kupati mačke, ako inače to ne vole, ali ih treba pustiti da se odmaraju".

NurPhoto

Bacanje loptice, dresura ili bilo kakav drugi trening - sada nije preporučljiv.

Ipak, iz Kraljevskog društva za sprečavanje okrutnosti prema životinjama Velike Britanije napominju da psi i dalje treba da se kreću čak i kada je vruće.

„Pripazite koliko je pločnik topao", dodaju.

„Ako je prevruće za vašu ruku, onda je prevruće i za njihove šape. Znaćete da su im noge opečene ako šepaju, odbiju da hodaju ili su jastučići na njima tamniji ili oštećeni".

Što se tiče ishrane, ljubimcima treba, kaže veterinar Terzin, nuditi istu količinu hrane kao i do sada.

Šta je sa životinjama na ulici

Iz udruženja Beta navode da kućni ljubimci, ali i napuštene životinje, uvek treba da imaju svežu vodu.

„Govorimo ljudima - nemojte da vam je teško da ispred vaših kuća i zgrada, u hladu, napuštenim njuškama ostavite posudu sa vodom, koju ćete promeniti bar dva puta dnevno, jer se brzo ugreje", kaže Ana Živić.

Ukoliko neko primeti da njegov komšija drži psa kojem je jako vruće, Živić kaže da mu obavezno treba „skrenuti pažnju ili obavestiti nadležne organe".

„Vrlo često samo od vas zavisi da li će neka životinja ostati živa", kaže Živić.

„Zato i pticama treba ostaviti vodu, na prozorima, u dvorištima.

„Jer - leto je za nekoga raj, za nekoga pakao. Treba brinuti o njuškama - one, na žalost, to ne mogu same".


Saveti za vlasnike

  • Baš kao što nosite kremu za sunčanje da biste izbegli opekotine, koristite losion za zaštitu kućnih ljubimaca na otvorenim delovima kože vašeg ljubimca, uključujući vrhove ušiju i nosa. Gde je moguće, držite kućne ljubimce blede boje u zatvorenom ili u senci.
  • Uverite se da vaš ljubimac ima pristup hladu i svežoj vodi za piće. Šta kažete na to da stavite kockice leda u posudu s vodom ili napravite neke smrznute poslastice prilagođene kućnim ljubimcima? Trenutno pravila socijalnog distanciranja znače da možda nećete moći da dopunite njihovu vodu na javnoj slavini kada je napolju, pa ponesite sa sobom puno sveže vode.
  • Pripazite gde su vaši kućni ljubimci, posebno mačke, kako ne bi završili zaključani u vrućem stakleniku ili šupi. Obavezno znajte gde su ili postavite paravane ako imate otvorene prozore ili balkonska vrata.
  • Ne brinite, nismo zaboravili na vaše kućne ljubimce ribe, guštere i ptice! Rezervoare i kaveze treba držati dalje od direktne sunčeve svetlosti i redovno menjati vodu kako bi se sprečilo njihovo pregrevanje.
  • Ako nemate nijednog kućnog ljubimca, i dalje možete čuvati životinje po vrućini. Onima u dvorištu možete pomoći ako stavite svežu čistu vodu i za slučaj da žele da se okupaju!

* Izvor: Kraljevsko društvo za sprečavanje okrutnosti prema životinjama Velike Britanije i Plavi krst, organizacija koja pomaže životinjama u UK


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: