Za njega nema izgubljene lopte: "Voda pokriva oko 71 odsto površine Zemlje, a ostalo Ngolo Kante"

Momak koji trenutno sa selekcijom Francuske na turniru EURO 2020 krči put ka jedinom trofeju u profesionalnom fudbalu koji mu nedostaje rođen je u kvartu Rij Malmezon u zapadnom predgrađu Pariza

15420 pregleda 1 komentar(a)
Kante, Foto: Getty Images
Kante, Foto: Getty Images

„Voda pokriva oko 71 odsto površine Zemlje, a ostalo Ngolo Kante", glasi jedna od najčešćih šaljivih opisa igre francuskog fudbalera i igrača londonskog Čelsija.

I zaista, ko prati fudbal zna da za ovog momka iz Pariza nema izgubljene lopte i duela i da na terenu deluje kao da bi, kada svi ostali padnu od umora, on mogao da odigra bar još 90 minuta.

Ono što, prema mišljenju navijača, a i stručnjaka, izdvaja Kantea od ostalih fudbalera je doza skromnosti van terena koja je dijematralno suprotna činjenici da je jedan od najplaćenijih igrača na svetu.

„Često idem na Stamford Bridž, pa sam viđao scene - svi sa stadiona izlaze u skupim kolima, bentlijima i sličnim, a Kante u miniju", kaže za BBC na srpskom Pat Nevin, bivši igrač Čelsija, a sada sportski komentator.

A Kante fudbal igrao kao što smo ga nekad igrali kao deca - sa širokim osmehom na licu, kao da nisu u pitanju finala Lige šampiona i Svetskih prvenstava.

„Kao navijač se i ti raduješ kad vidiš njega da se nasmeje, deluje kao dobroćudan momak i nekonvencionalan tip, što u današnjem fudbalu nije baš često", ističe Andrija Bulatović, osnivač zvaničnog Čelsi fan kluba u Srbiji.

Čovek koji se nije promenio

Momak koji trenutno sa selekcijom Francuske na turniru EURO 2020 krči put ka jedinom trofeju u profesionalnom fudbalu koji mu nedostaje rođen je u kvartu Rij Malmezon u zapadnom predgrađu Pariza.

I nisu ga zaslepela svetla velike pozornice, niti j zaboravio gde je napravio prve fudbalske korake.

„Kad god dođe u Pariz, on nas obiđe. Ali nije samo da svrati, već jede sa nama, slika se, igra sa se decom", objasnio je njegov bivši trener Karim el Mukdil za agenciju AFP posle Mundijala 2018.

Tokom letnjih meseci, kada Kante obilazi porodicu, ovaj pariski kvart pretvori se u pravu malu fudbalsku pozornicu.

„Klinci istrče napolje i svi nose dresove Kaena, Lestera, Čelsija ili Francuske", objašnjava El Mukdil.

Tihi lider na terenu, tako ga u razgovoru sa BBC na srpskom opisuje Pat Nevin.

Na prilično jednostavan način uspeva da motiviše ekipu, kaže Nevin i opisuje situaciju koju mu je prepričao brazilski fudbaler David Luiz dok je igrao za londonske Plavce.

„Igrači pre meča stoje u krugu i svaki od njih na smenu drži govor. Prvo je pričao Luiz, pa Žoržinjo, a onda je na red došao Kante i samo je rekao: 'Momci, srećno'."

Getty Images

„Mir, brate, mir"

Francuski vezista poznat je i po tome što retko pravi prekršaje za žute kartone, a retko ćete ga videti i da se svađa sa protivnicima.

„Ljudi ne vole igrače koji lako padaju, foliraju povrede i svađaju se. Deluje mi da mu zbog takvog pristupa igri čak i sudije oproste poneki prekršaj", objašnjava Nevin.

Za Andriju Bulatovića, navijača Čelsija iz Srbije, Kante je najbolji fudbaler Plavaca u poslednjoj deceniji.

„Od generacije u kojoj je još igrao Klod Makelele, Čelsi nije imao tako zahvalnog igrača.

„Posebno mi se dopada što ne spada u onu kategoriju 'treš-tokera'. Za mene je on zacementiran u startnoj postavi", bez uvijanja i navijački kaže Bulatović.

Upravo je Makelele godinama bio jedan od idola navijača i primera borbenosti na Stamford Bridžu, a Kantea je sa njim uporedio i Džo Kol, bivši saigrač iz Čelsija.

„Igrao sam sa Makeleleom i mislio da je on najbolji na svetu na toj poziciji, dok se nije pojavio Kante", istakao je Kol za BBC Sport posle ovogodišnjeg finala Lige šampiona.

A upravo u toj utakmici je Francuz „zaključao" maltene ceo vezni red Mančester Sitija, tako da od lepršavosti u igri koju neguje Pep Gvardiola, nije bilo ništa.

U čemu je tajna Kanteove igre

Nevin slikovito opisuje da mu Kante liči na čoveka koji živi u budućnosti, pošto deluje kao da je uvek korak ispred protivnika.

„Kao čarobnjaci u Hariju Poteru koji uvek unapred znaju šta će da se desi, a povrh svega, Kante ima i odličnu tehniku".

Ova konstatacija zvuči pomalo neverovatno ako se zna da je Kanteov talenat u mladosti promakao većini stručnjaka i skauta.

Tako je momak, čiji su roditelji porelom iz Malija, morao da krči put ka vrhu postepeno.

Počeo je od Surena, zatim ga je put vodio u Bulonj, da bi na francusku prvoligašku scenu stupio u dresu Kaena.

„Na prvi pogled, Kante nije fizički dominantan i ne daje mnogo golova, ali igra na obe strane terena i gde god da vidi opasnost, ide tamo", tvrdi Nevin.

Kao dečkić u Surnu, Kante nije mnogo odskakao na prvi pogleda, ali imao je „ono nešto", kako je opisao pre nekoliko godina za BBC Sport Pjotr Vojna, poljski trener koji je radio sa njim u tom malom pariskom klubu.

Bio je sjajan za treniranje - lako je upijao taktičke informacije, znao je gde da se postavi na terenu, objasnio je Vojna.

„Pažljivo me je slušao i svaki put na terenu je donosio pametne odluke. Stavljao sam ga uvek sa slabijom decom, jer je sa njim i ta ekipa bila duplo bolja".

Navijač Andrija Bulatović kaže da mu deluje da, kada je lopta u Kanteovim nogama, sigurna kao da je u sefu.

„A ono što je najbolje od svega je što je, u poređenju sa svim cenama u današnjim fudbalu, došao je u Čelsi za relativno mali novac", navodi on.

Kantea je u leto 2016. Čelsi doveo iz Lestera za sumu od 36 miliona evra.

Prema podacima specijalizivanog sajta Transfermarkt, Kante je tek 18. najplaćeniji igrač u istoriji kluba, a prvo mesto drži aktuelni prvotimac, Nemac Kaj Haverc čiji dolazak je plaćen 80 miliona evra.

Kante je imao sreće, jer u dosadašnjoj karijeri nije mnogo problema sa težim povredama.

„Kante je u prethodnih šest godina bio stub Čelsija, iako nije uvek imao glavnu ulogu, ali uvek je bio tu i nikada nije 'birao' utakmice koje će da igra", tvrdi Pat Nevin.

Tomas Tuhel, nemački trener koji je u Čelsiju zimus zamenio Frenka Lamparda, dao je Kanteu nešto ofanzivniju ulogu, a nagrada je stigla u vidu trofeja Lige šampiona.

„Tuhel razume Kantea i pokazao je to na terenu", smatra Nevin.

Kanteove partije u prethodnih šest godina, a pogotovo ove sezone ponovo su dovele do žustre rasprave među stručnjcima i navijačima - da li je on najbolji vezista na svetu u ovom trenutku.

„Zadnji vezni, centralni igrač sredine terena, ofanzivni, ma možeš da ga postaviš gde god", stav je Nevina.

A slikovito se na to nadovezao srpski Čelsijevac Bulatović.

„On je najveći biser u 21. veku koji je mogao da dopadne šaka Čelsiju".

Skuterom na trening i odlasci u supermarket

Iako priče o Kanteovoj skromnosti ponekad deluju i kao preterivanje, uglavnom nisu.

Još jedna takva dolazi iz vremena dok je igrao za Bulonj, takođe klub iz predgrađa Pariza.

„Redovno je malim skuterom dolazio na treninge, a viđao sam ga i kako kupuje stvari u supermarketu, imao je neku malu torbu. Sve je radio sam", prisetio se za BBC Sport Maksim Kolin, Kanteov bivši saigrač.

Nudili su mu da ga povezu automobilom sa treninga, ali je redovno odbijao.

„Kao da su ga te stvari psihički ojačale, jer je stvarno od nule došao do vrha".

Kako je zakasnio na voz i otišao da igra Plejstejšn

U septembru 2018, Kante je pošao u Pariz da poseti porodicu, ali je zakasnio na Eurostar voz.

Otišao je u džamiju u londonskom kvartu Kings Kros, gde ga je video navijač Arsenala Badlur Rahman Džalil.

Iako navija za velikog Čelsijevog rivala, Badlur je zapodenuo razgovor sa Kanteom i pozvao ga u kuću.

„Otišao sam u subotu uveče na molitvu u džamiju i tamo smo se zajedno molili. Islam nas uči da goste pozovemo u kuću na večeru, što sam i uradio", kazao je Badlur za BBC Sport.

Kante je zaista otišao sa Badlurom i njegovim bratom.

„Bio je tad na nekoj proteinskoj dijeti pa smo je jeli pileći kari, a popio je i šolju čaja".

Ali tu nije bio kraj te neobične večeri, a Kante je pokazao da je znalac i sa džojpedom.

„Igrali smo Fifu i pobedio nas je obojicu, a onda smo zajedno odgledali fudbalsku emisiju Match of the Day", objasnio je navijač Arsenala.


Ko je Ngolo Kante?

  • Rođen 29. marta 1991. u Parizu
  • Počeo profesionalnu fudbalsku karijeru 2010. u Bulonju
  • Debitovao u prvoj francuskoj ligi u dresu Kaena u leto 2014.
  • Godinu dana kasnije, prešao u engleski Lester za osam miliona evra
  • Sa Lesterom osvojio titulu šampiona Premijer lige, jedinu u klupskoj istoriji
  • U leto 2016. prešao u Čelsi za 36 miliona evra i u prvoj sezoni u Londonu takođe osvaja titulu prvaka Engleske
  • Te sezone proglašen je za najboljeg fudbalera u Premijer ligi
  • Kao član reprezentacije Francuske, 2018. Kante osvaja Svetsko prvenstvo u Rusiji
  • Prvi klupski kontinentalni trofej, Ligu Evrope osvaja u proleće 2019, kada Čelsi u finalu pobeđuje londonskog rivala Arsenala
  • Nisku trofeja zaokružio je osvajanjem Lige šampiona u dresu Čelsija koji je u finalu u maju 2021. savladao Mančester Siti

Kante o sebi

U jednom od retkih intervjua, Kante je za klupsku televiziju Čelsija otkrio i neke detalje iz privatnog života.

Saigrači ga znaju po nadimku Endži, a kao dečak nije previše gledao Makelelea sa kojim ga porede, već ga je oduševljavao Brazilac Ronaldinjo.

Najneprijatnije iskustvo - kada je po dolasku u Čelsi pred saigračima morao da otpeva pesmu kao svojevrsni čin inicijacije ulaska u ekipu.

Kada nije na fudbalskom terenu, često uzme teniski reket u ruke, a kao najlepše iskustvo u dosadašnjoj karijeri naveo je osvajanje titule prvaka sveta sa Francuskom.

Kako dalje u novoj sezoni?

Za Pata Nevina, bivšeg fudbalera i sportskog komentatora, Francuska predvođena Kanteom glavni je favorit na Evropskom prvenstvu.

„Trikolori imaju najkvalitetniju ekipu i pojedinačno su najjači, a poseduju i iskustvo osvajanja Svetskog prvenstva", kaže Nevin za BBC na srpskom.

Francuze u osmini finala turnira EURO 2020 očekuje duel sa Švajcarskom, a pre četiri godine selekcija koju sa klupe vodi Didije Dešan poražena je u finalu u Parizu.

„Nemci nisu imali konstantnu formu, ali uvek su među favoritima. EURO je drugačiji od Mundijala, nekad autsajder ume da iznenadi", kaže Nevin i podseća na uspeh Grčke iz 2004.

A Čelsi?

„Uveren sam da će ekipa biti konkurentnija u borbi za titulu prvaka u Premijer ligi, a imamo i dosta mladih igrača koji su već klasa, poput Kaja Haverca i Tima Vernera", samouvereno kaže Andrija Bulatović iz srpskog fan kluba Plavaca.

Čelsi je 2014. zvanično priznao ovo udruženje koje, prema Bulatovićevim rečima, ima dobru komunikaciju i sa sličnim klubovima u ostalim balkanskim državama.

I svi se nadaju da se pandemiji korona virusa konačno nazire kraj, pa da će uskoro moći opet da uživo gledaju i Kantea i ostale asove.

A onda bi svi mogli zajedno da zapevaju obradu poznate pesme Džoa Dasena - Šanzelize (Les Champs-Elysees), posvećenu Ngolou Kanteu.


Pogledajte za koga na turniru EURO 2020 navijaju ljubitelji fudbala iz Srbije


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: