Balkan, Haški tribunal i ratni zločini: Za šta se sudi Stanišiću i Simatoviću

Stanišić, bivši načelnik Službe državne bezbednosti Srbije i Simatović, glavni službin operativac, se terete zbog progona, ubistava, deportacija i prisilnog premeštanja Hrvata i muslimana tokom ratova od 1991. do 1995. godine u Hrvatskoj i Bosni

5777 pregleda 9 komentar(a)
Foto: MICHAEL KOOREN
Foto: MICHAEL KOOREN

Mehanizam za krivične sudove u Hagu danas će izreći presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću - Frenkiju, bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti (SDB), koji su optuženi za zločine nad nesrbima tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni.

U optužnici piše da se obojici sudi za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Sud ih je 2013. oslobodio krivice, ali suđenje je ponovljeno posle žalbe Tužilaštva.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića, ako se uzmu u obzir prvo i ponovljeno suđenje, traje već 18 godina i najduži je u istoriji suda.

Presuda koja bude donesena biće tek prvostepena, što znači da i optužba i odbrana imaju pravo na žalbu.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću poslednji je proces pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, u kojem se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni.

Tužilaštvo je zatražilo doživotne kazne zatvora, dok odbrane traže oslobađajuću presudu.

Šta tvrdi Tužilaštvo

Stanišić, bivši načelnik Službe državne bezbednosti Srbije i Simatović, glavni službin operativac, se terete zbog progona, ubistava, deportacija i prisilnog premeštanja Hrvata i muslimana tokom ratova od 1991. do 1995. godine u Hrvatskoj i Bosni.

Prema optužnici, Stanišić i Simatović bili su protagonisti udruženog zločinačkog poduhvata, na čelu sa predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem.

Cilj ovog poduhvata je navodno bio uspostavljanje srpske dominacije na delovima Hrvatske i Bosne nasilnim i trajnim uklanjanjem nesrpskog stanovništva.

Kako su tvrdili tužioci, „smrtonosan doprinos" tom poduhvatu Stanišić i Simatović dali su preko „specijalnih jedinica" SDB Srbije koje su počinile zločine u Hrvatskoj i Bosni - Crvenih beretki, Srpske dobrovovljačke garde (SDG) Željka Ražnatovića Arkana i Škorpiona.

Tužioci su pred sud izveli 51 svedoka, a dokazni postupak okončali su u februaru 2019.

Kako odgovara odbrana?

Odbrana je tvrdila da Stanišićeva i Simatovićeva krivica nije dokazana.

Tvrdili su da formacije koje su počinile zločine nisu bile u sastavu SDB Srbije i pod komandom Stanišića i Simatovića, prikazujući ih kao odmetnike ili jedinice Republike Srpske Krajine ili Republike Srpske.

Po braniocima, pripadnici SDB Srbije u Hrvatskoj i Bosne legitimno su prikupljali obaveštajne podatke ili su zakonito štitili tamošnje Srbe i sprečavali prelivanje rata u Srbiju.

Odbrane Stanišića i Simatovića su od juna 2019. do decembra 2020. izvele 29 svedoka.

Od Sablje do privremene slobode

Stanišić i Simatović su uhapšeni tokom akcije Sablja posle ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine.

Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

Od tada ih je sud više puta puštao na privremenu slobodu u dugim vremenskim periodima.

I ovoga puta su obojica pred presudu bila na privremenoj slobodi, a u Hag su se vratili 24. juna ove godine.

U prvom pojavljivanju pred sudskim većem, obojica su izjavila da nisu krivi.

Prvo suđenje je počelo, posle jednog neuspešnog pokušaja, juna 2009.

U maju 2013, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je prvostepenom presudom Stanišića i Simatovića oslobodio krivice.

Prvostepeno veće je 2013, većinom glasova, utvrdilo da nije dokazano van razumne sumnje da su Stanišić i Simatović imali nameru da sprovode zajednički zločinački cilj, niti da su planirani ili naredili zločine.

Iako je optužene oslobodilo krivice, Veće je utvrdilo da su Stanišić i Simatović opremali, obučavali, finansirali, kontrolisali i na ratišta u Hrvatskoj i Bosni slali Crvene beretke koje su, s drugim jedinicama, „počinile zločine deportacije i prisilnog premeštanja na brojnim lokacijama u Hrvatskoj i BiH".

Prema prvostepenoj presudi, Crvene beretke, Škorpioni i Arkanovci „počinili su veliki broj ubistava Hrvata, Muslimana i drugih nesrba u Hrvatskoj i BiH".

Stanišić i Simatović, po toj presudi, Crvenim beretkama nisu, međutim, „upravljali" u tim operacijama, iako su njihovo učešće „organizovali".

Tužioci su uložili žalbu, a apelaciono veće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju je u decembru 2015. poništilo prvostepenu presudu i naložilo novo suđenje.

Po toj odluci, prvostepeno veće je pogrešilo u primeni prava i tumačenju činjenica propuštajući da „razumno obrazloži" nalaz da Stanišić i Simatović nisu bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Apelaciono veće je kao propust navelo i to što u prvostepenoj presudi nije bilo razmotreno da li su Stanišić i Simatović delili zločinačku nameru drugih učesnika u tom poduhvatu.

Ponovljeni proces je počeo 13. juna 2017.

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i njegovim naslednikom, sudskim Mehanizmom, do sada nijedan funkcioner Srbije nije proglašen krivim za ova zlodela.

Presudu Stanišiću i Simatoviću izreći će veće predsedavajućeg Bartona Hola sa Bahama u kojem su još sudije Džozef Masanče iz Tanzanije i Seon Ki Park iz Južne Koreje.

Stanišić nije prisustvovao suđenju jer ga je raspravno veće, odmah posle uvodnih reči, pustilo na lečenje u Srbiji, pošto je utvrđeno da on pati od hronične bolesti organa za varenje i depresije.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: