Brod koji je blokirao Suecki kanal: Egipat pristao na dogovor o isplovljavanju Ever Given

Svjetska trgovina bila je poremećena jer stotine brodova nije moglo da prođe vodni put dugačak 193 kilometara, koji spaja Mediteransko i Crveno more i predstavlja prečicu između Azije i Evrope

10884 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Egipat će pustiti brod sa kontejnerima koji je blokirao Suecki kanal, pošto je postignut dogovor o kompenzaciji sa vlasnicima i predstavnicima osiguravajućih društava.

Obe strane su rekle da će Ever Given moći da napusti Veliko gorko jezero.

Detalji dogovora nisu otkriveni, ali egipatske vlasti potražuju 550 miliona dolara.

Ever Given, brod dugačak 400 metara, zaglavio se u kanalu pošto su ga jaki vetrovi nasukali na obalu.

Operacija odglavljivanja je trajala šest dana uz pomoć tegljača i bagera.

U tom procesu nastradala je i jedna osoba.

Svetska trgovina bila je poremećena jer stotine brodova nije moglo da prođe vodni put dugačak 193 kilometara, koji spaja Mediteransko i Crveno more i predstavlja prečicu između Azije i Evrope.

Iz Kluba Velike Britanije, koji je osigurao kompaniju Šoei Kisena, jednog od vlasnika Ever Givena objavljeno je da je sa vlastima Sueckog kanala (SCA) „postignuto formalno rešenje" za spor oko obeštećenja.

„Pripreme za puštanje broda uskoro će biti sprovedene, a sporazum ćd biti potpisan u dogledno vreme u Ismailiji, gradu u Egiptu", dodaje se u saopštenje.

Nijedna strana nije otkrila visinu dogovorene odštete, ali prvi čovek SCA Osama Rabie rekao je da će dobiti tegljač kao deo dogovora.

SCA je prvobitno tražila 916 miliona dolara, uz 300 miliona za spasavanje i 300 miliona zbog nanošenja štete ugledu.

Ali iz Kluba Velike Britanije odbacuju tu tvrdnju, opisujući je kao „izuzetno veliku" i „uglavnom nepodržanu".

SCA je kasnije smanjila potražnju na 550 miliona dolara, ali su vlasnici i predstavnici osiguravajućih društva navodno ponudili da plate 150 miliona dolara.

Rabie je rekao da se Ever Given nasukao uprkos naporima dva tegljača, jer se kretao velikom brzinom, a ni veličina kormila nije bila odgovarajuća.

Iz UK kluba kažu da su vlasici i predstavnici osiguranja kompanije Ever Given u potpunosti svesni da SCA ima pravo na naknadu proisteklu iz ovog incidenta i da su bili zabrinuti navodima.

Vrednost robe u 18.000 kontejnera Ever Givena procenjena je na 775 miliona dolara, a među robom su i proizvodi velikih multinacionalnih kompanija poput kineskog proizvođača računara Lenovo i švedskog giganta nameštaja Ikea.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Click here to see the BBC interactive

Bonus video: