Bivši predsjednik SAD tuži Tviter, Gugl i Fejsbuk zbog navodne cenzure

Tramp je udaljen sa društvenih mreža u januaru 2021. zbog zabrinutosti za javnu bezbjednost, poslije nereda u Vašingtonu koje su predvodile njegove pristalice.

7396 pregleda 5 komentar(a)
Foto: EPA
Foto: EPA

Bivši američki predsednik Donald Tramp najavio je da planira da tuži tehnološke gigante Gugl, Tviter i Fejsbuk, tvrdeći da je žrtva cenzure.

Kolektivnom tužbom obuhvaćeni su i izvršni direktori ove tri kompanije.

Tramp je udaljen sa društvenih mreža u januaru 2021. zbog zabrinutosti za javnu bezbednost, posle nereda u Vašingtonu koje su predvodile njegove pristalice.

On je tužbu okarakterisao kao „veoma lep razvoj američke slobode govora".

Na konferenciji za novinare održanoj 7. jula, Tramp se pobunio protiv kompanija u čijem su vlasništvu društvene mreže, kao i Demokratske stranke, optuživši ih za davanje podrške širenju dezinformacija.

„Zahtevamo prestanak prakse blokiranja na društvenim mrežama, ućutkivanja i pravljenje crnih lista, proterivanja i promocije kulture otkazivanja sa kojom ste vrlo dobro upoznati", navodi on.

Tužbom se traži sudski nalog za ukidanje navodne cenzure.

Tramp je dodao da ako mogu da zabrane predsednika, „to mogu učiniti bilo kome".

Nijedna od navedenih tehnoloških kompanija još nije odgovorila na tužbu koja je podneta Federalnom sudu na Floridi.

Trampu su se na konferenciji pridružili bivši zvaničnici njegove administracije, koji su osnovali neprofitni Institut za politiku Amerika na prvom mestu (America First Policy Institute).

Bivši predsednik je nazvao objavu zbog koje mu je zabranjen pristup Tviteru „rečenicom s najviše ljubavi".

Prema navodima društvene mreže Tviter, objave koje su za ishod imale zabranu naloga Donalda Trampa zbog „veličanja nasilja" postavljene su 8. januara - dva dana posle nereda u Vašingtonu.

Demonstranti su sledili Trampove nedokazane tvrdnje da su poslednji predsednički izbori u Americi namešteni u korist sadašnjeg predsednika Džoa Bajdena.

On je tada napisao da će „velike patriote" koje su glasale za njega imati „ogroman uticaj" i „neće biti diskriminisani ili obespravljeni na bilo koji način."

U drugoj objavi napisao je da neće prisustvovati inauguraciji predsednika Džoa Bajdena.

Prilikom iznošenja informacija o tužbi u javnost, Trampovi saveznici iz Republikanske stranke u Kongresu su objaivili dopis u kojem opisuju plan za „ograničavanje moći tehnoloških giganata".

Na dnevnom redu se nalazi poziv na mere kojim bi se kompanije „razdvojile", kao i promena zakona poznatijeg kao Član 230.

Kompanijama se daje status „platforme", a ne „izdavača".

Članom 230, koji je Trump već pokušao da ukine dok je bio predsednik, suštinski se odbacuje odgovornost kompanija poput Fejsbuka i Tvitera za objave korisnika.

„To je zaštita od odgovornosti kakvu niko u istoriji naše zemlje nikada nije dobio", rekao je Tramp, kritikujući zakon.

Dodao je da zakon poništava status kompanija kao privatnih kompanija.

Pravni stručnjaci su kritikovali tužbu i ukazali na Trampovu naviku pokretanja tužbi zarad medijske pažnje, koje potom ne brani agresivno na sudu.

Analitičari su doveli u pitanje i njegov argument o „kršenju slobode govora", jer kompanije koje optužuje uživaju istu zaštitu prilikom određivanja sadržaja na sajtovima kada je u pitanju sloboda govora, a koju im pruža Prvi amandman.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: