Sreća, radost, tuga, očaj - italijanski i engleski navijači u fotografijama

Fudbalska asocijacija Engleske osudila je rasističke ispade usmjerene na fudbalere Engleske Markusa Rašforda, Džejdona Sanča i Bukajoa Saka koji su promašili penale. Londonska policija istražuje slučaj i poručuje da to neće biti tolerisano

9498 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

U jednom trenutku te spusti u blato, u drugom te vine u svemir, zato je fudbal najbolja stvar na svetu, napisao je legendarni engleski fudbaler Gari Lineker na Tviteru kada se Engleska plasirala u finale Evropskog prvenstva čekano čak 55 godina.

I Engleska se odmah vinula u svemir, brzim golom Luka Šoua, vež u 2. minutu finala protiv Italije.

Ali Italijani su potom zagospodarili terenom stadiona Vembli, odoleli i huku sa prepunih tribina i u penal-seriji domogli se druge titule prvaka Evrope u istoriji.

A Englezi... malo je reći tuga i očaj.

Zbog promašenih penala, sa tribina stadiona Vembli deo engleskih navijača vređao je pojedine reprezentativce na rasnoj osnovi.

Fudbalska asocijacija Engleske osudila je rasističke ispade usmerene na fudbalere Engleske Markusa Rašforda, Džejdona Sanča i Bukajoa Saka koji su promašili penale.

Londonska policija istražuje slučaj i poručuje da to neće biti tolerisano, a Fudbalska asocijacija Engleske je zaprepašćena rasističkim povicima.

„Neko ko stoji iza tako odvratnog ponašanja nije dobrodošao u praćenju tima i to je naša više nego jasna poruka", navedeno je u saopštenju Fudbalske asocijacije.

„Pružamo punu podršku igračim i istovremeno zahtevamo najstrože moguće kazne za sve odgovorne", dodaje se.

To nije bio jedini ispad engleskih navijača.

Tokom intoniranja italijanske himne uolči meča, čulo se glasno negodovanje i zvižduci.

Posle utakmice, na društvenim mrežama širile su se razne smicalice.

Jedna od njih je „prepev" engleske navijačke pesme „It's comming home" (Fudbal se vraća kući) u „It's comming ROME" (Vraća se u Rim).

NBA košarkaš Nikola Vučević našalio se na Tviteru u vezi sa Englezima i pesmom Vraća se kući.„Čak i kad je kod kuće, ne vraća se kući", napisao je.

Pogledajte izbor fotografija iz Engleske i Italije uoči i posle finalne utakmice EURO2020.

PA Media
Action Images via Reuters
PA Media
PA Media
Reuters
PA Media
PA Media
Getty Images
PA Media
EPA
PA Media
Reuters

Sve fotografije zaštićene su autorskim pravima.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: