Šta su rekli Danijela Štajnfeld i Branislav Lečić i kakva su reagovanja poslije odbacivanja prijave

Lečić je naveo da je takav ishod očekivao i dodao da je to "čekana pravda", ali i da mu je nanijeta nenadoknadiva šteta i da su ga "mnogi požurili da ga osude". Sa druge strane, Štajnfeld je na nalozima na društvenim mrežama napisala da "ne mora nikome ništa da dokazuje"

7691 pregleda 3 komentar(a)
Foto: BBC/Vladimir Živojinović i Insajder/skrinšot
Foto: BBC/Vladimir Živojinović i Insajder/skrinšot

Glumac Branislav Lečić poručio je da se „ne oseća kao pobednik" posle odbacivanja prijave koju je protiv njega podnela mlađa koleginica Danijela Štajnfeld, optužujući ga za silovanje, a ona je istakla da se „oseća kao pobednica" i da joj „usta više nisu zapušena".

Višeg javno tužilaštvo u Beogradu u ponedenjak je odbacilo krivičnu prijavu Štajnfeld protiv Lečića, ocenjujući da nema osnova za pokretanje postupka protiv njega.

Lečić je naveo da je takav ishod očekivao i dodao da je to „čekana pravda", ali i da mu je naneta nenadoknadiva šteta i da su ga „mnogi požurili da ga osude".

Sa druge strane, Danijela Štajnfeld je na nalozima na društvenim mrežama napisala da „ne mora nikome ništa da dokazuje".

„Nemam nijedan motiv da lažem ili izmišljam priče o tako strašnoj traumi, najstrašnijem napadu na moje ljudsko biće", poručila je ona na Tviteru.

„Sve što sam uradila u poslednjih devet godina, svaka odluka, svaka patnja, moj odlazak, moj film, svaki napor da preživim je dokaz traume tog silovanja", dodala je.

Glumica je ocenila da je Tužilaštvo „pod pritiskom nasilnika i da ih se tužilac boji".

Šta je rekao Lečić?

Da se „ne oseća kao pobednik, iako je ovakav ishod i očekivao".

„Šteta koja je naneta meni, mojoj porodici i prijateljima, nikada i nikako ne može biti nadoknađena", naveo je u pisanoj izjavi dostavljenoj BBC na srpskom.

Glumac ocenjuje da je šteta naneta i „svim pravim žrtvama nasilja u Srbiji i regionu jer će posle ovakvog epiloga imati još manje smelosti da se za pomoć obrate nadležnim institucijama".

„Razloge zbog kojih se sve ovo desilo baš meni još ne mogu da razumem, niti mogu da razumem motive onih koji su me osudili pre nego je bilo kakav postupak protiv mene i pokrenut.

„Iako sam pred policijom i tužilaštvom imao status građanina, a ne optuženog niti čak osumnjičenog, mnogi su požurili da iznesu završnu reč i donesu osuđujuću presudu", naveo je Lečić u pisanoj izjavi.

Dodao je da je „veoma zabrinut zbog opšteg stanja u društvu".

„Koristim priliku da pozovem čitavu javnost, a pre svega medije i ostale koji imaju uticaj na javno mnjenje, da ubuduće više pažnje obrate na pretpostavku nevinosti, kao jedno od osnovnih ljudskih prava, a sve kako se više nikome ne bi dogodilo da bude osuđen pre suđenja".

Najavio je i da će „posle potrebnog odmora upoznati javnost sa njegovom stranom priče i konkretnim dokazima iz postupka".

Šta je rekla Danijela Štajnfeld?

Da se „oseća kao pobednica".

„Usta mi više nisu zapušena. Kako god da okreneš, istina će pobediti", napisala je na Tviteru u odgovoru na Lećićevo saopštenje.

„Na nama je da sada konačno razumemo sve razloge ćutanja žrtava koje su svuda oko nas, a koje bi, da ih upitate, negirale sve traume koje su proživele ili ih još uvek proživljavaju, lagale Vas u oči, samo da ne dožive ovo sto sam ja danas doživela".

Šta posle odbačaja prijave?

Odluka kojom je odbačena prijava još nije pravosnažna, jer Štajnfeld ima pravo da podnese prigovor Apelacionom javnom tužilaštvu, rekla je portparolka Višeg javnog tužilaštva Ivana Rakočević.

Zastupnik glumice, advokat Božo Prelević, najavio je da će preduzeti dalje korake.

„Videćemo na čemu bazira tužilac zaključak i u tom smislu ćemo podneti prigovor", izjavio je.

Reakcije

Nezavisna ženska grupa, čije su članice i aktivistkinje feminističkog kulturnog centra Befem, „najoštrije" je osudila odbacivanje prijave Danijele Štajnfeld protiv Branislava Lečića.

„Još jednom svedočimo da se proces dokazivanja prebacuje na žrtvu, da institucije ne žele da ulažu dodatne napore u proces rasvetljavanja slučaja kako bi zaštitile žene, bez dodatne stigmatizacije, a počionice kaznile", navele su.

One su izrazile bojazan da će „ovaj način institucionalnog delovanja i odsustva podrške obeshrabriti druge žene u borbi za pravdu".

„Institucije u Srbiji su propustile istorijsku šansu da pošalju poruku da treba prijaviti nasilje nad ženama i da će pravovremeno reagovati", smatraju aktivistkinje.

Autonomni ženski centar zahvalio se Danijeli Štajnfeld i poručio da „ovo društvo mora i može bolje nego što je do sada pružilo devojčicama i ženama".

„Zajedno nećemo stati!", poručili su.

Pojedini korisnici društvenih mreža uputili su reči podrške glumici.

Ali ima i onih koji podržavaju Lečića.

„Nisi sama", poručio je jedan korisnik Danijeli Štajnfeld.

Pojedini smatraju da je odbačaj prijave „dokaz da vlast nije na strani žena".

„Naklon do poda zbog hrabrosti i želim da zna da se ovo neće zaboraviti", napisala je korisnica.


Pomoć žrtvama nasilja

SOS telefon Autonomnog ženskog centra je 0800 100 007 i dostupan je radnim danima od 10 do 20 časova. Pozivi su besplatni.

Odsek za seksualne delikte SUP Beograda, Bulevar despota Stefana ulica 107. 011/3292-622 - lokal 3541 - dežurni telefon za seksualno nasilje (24 časa dostupno)

011/2682-522 - Institut za sudsku medicinu - pregled, potvrda o telesnim povredama

Nacionalna SOS linija za žene žrtve nasilja je 0800-222-003.



Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: