Olimpijske igre u Tokiju:

Ruski sportisti dobili instrukcije za „provokativna pitanja", srpski sportisti mogu da se takmiče protiv Kosova

U uputstvu se naglašava da sportisti mogu da budu suočeni sa političkim pitanjima, a autori dokumenta veruju da je najlakši izlaz iz situacije odgovoriti: „Bez komentara".

6319 pregleda 3 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

Ruski olimpijski komitet (ROK) pripremio je memorandum-uputstvo za sportiste učesnike predstojećih Olimpijskih igara u Tokiju sa gotovim odgovorima na „provokativna" politička pitanja, preneo je BBC ruski servis, pozivajući se na lokalne medije.

Pres služba ROK-a potvrdila je pripremu dokumenta za sportiste koji će biti na Igrama od 23. jula do 8. avgusta.

Autori uputstva upozoravaju olimpijce da će ih često intervjuisati pre i tokom Igara, a neka od pitanja „mogu biti provokativna".

„Informacije se šire vrlo brzo i svaki neoprezni odgovor mogao bi da ima ima izuzetno negativan efekat na sportistu", citiraju Vedomosti taj dokument.

U uputstvu se naglašava da sportisti mogu da budu suočeni sa političkim pitanjima, a autori dokumenta veruju da je najlakši izlaz iz situacije odgovoriti: „Bez komentara".

Prilikom nedavnog prijema olimpijskog tima Srbije, predsednik Aleksandar Vučić poručio je sportistima da se slobodno takmiče protiv kolega sa Kosova i da ne napuštaju pobednička postolja ako se desi da zajedno primaju medalje.

Šta piše u uputustvu ruskim sportistima?

Uputstvo nudi spremne odgovore na mnoga politička pitanja.

Ako se sportisti ili sportistkinji postavi pitanje u vezi sa pokretom Black Lives Matter (Životi crnaca su važni) i klečanjem sportista uoči početka takmičenja i utakmica, odgovor treba da glasi da je to lična stvar pojedinaca, a Olimpijske igre „ne bi trebalo da postanu platforma za bilo kakve akcije i gestove".

Takođe, autori uputstava preporučuju sportistima da odbiju da razgovaraju o temama vezanim za Krim i Donbas, pošto „sport treba da ostane van politike".

Rusija je anketirala poluostrvo Krim od Ukrajine posle sukoba pre nekoliko godina.

Pred početak minulog Evropskog fudbalskog prvenstva, ukrajinski fudbaleri nosili su dresove sa konturama mape zemlje koja uključuje i Krim što je izazvalo negodovanje Rusije.

Svim sportistima se savetuje da na eventualna pitanja o doping skandalima odgovore tako što će reći da ne mogu ništa da kažu na tu temu, jer nikada nisu učestvovali u takvim skandalima.

U decembru 2019. godine Svetska antidoping agencija (VADA) zabranila je sportistima iz Rusije da učestvuju na velikim međunarodnim takmičenjima na četiri godine zbog nameštanja laboratorijskih testova.

Istovremeno je presudila da će oni od njih koji mogu da dokažu da nisu koristili doping moći da se takmiče na predstojećim Letnjim olimpijskim igrama u Tokiju pod neutralnom zastavom.

Ako ih neko bude upitao u vezi sa seksualnim uznemiravanjima, ruskim sportistima se savetuje da odgovore na sledeće: „Nikada se nisam sreo sa tim u karijeri, ali znam da ovaj problem postoji u mnogim zemljama".

„Budite veoma pažljivi šta pišete, koje fotografije postavljate, lajkujete ili ostavljate komentare na društvenim mrežama", pozivaju autori uputstava.

Šta je rekao Vučić srpskim olimpijcima?

Prilikom prijema olimpijskog tima Srbije 9. jula, Vučić je sportistima, pre svega džudistkinjama i tekvondistkinjama, poručio da slobodno učestvuju u takmičenjima sa reprezentativkama Kosova.

Hoću posebno da kažem našim takmičarkama u džudou i tekvondou... Milice (Mandić) i Marice (Perišić), pošto ćete imati u konkurenciji i takmičarke s takozvanog Kosova, da ne brinite - vi se bavite sportom.

„Pobeđivale, gubile, mi ćemo biti uz vas, bavite se sportom i radite samo svoj posao radite i ne brinite ni za šta drugo.

„Mi vas nećemo terati ni na kakve političke akte, navijaćemo za vas, volećemo vas i od vas ne tražimo ama baš ništa.

„Niti da napuštate postolje, niti da ne učestvujete na takmičenju protiv nekoga, mi političari ćemo da radimo svoj posao, što se tiče odnosa prema Prištini, a vaše je da se bavite sportom.

„Mnogo rada i truda ste uložili za ovo takmičenje, tako se ponašajte, a mi vam, naravno, želimo da pobeđujete", rekao je Vučić.

Ovaj stav je drugačiji od onog koje su predstavnici vlasti izrekli uoči prethodnih Igara u Brazilu 2016. godine.

Tada je ministar sporta, proslavljeni vaterpolista Vanja Udovičić, izjavio da je preporuka vlade i svih saveza da srpski sportisti napuste pobedničko postolje ako se na njemu nađu sa nekim učesnikom sa Kosova.

Dodao je tada i da je odluka na samim takmičarima.

On je rekao da kao ministar i sportista ne podržava odluku kojom je Kosovu omogućeno učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, navodeći da ni sam ne zna kako bi postupio u toj situaciji.

„Šta ako se naš sportista nađe na postolju, ako napusti postolje, biće zašto je napustio postolje, što je vlada svim sportiskim organizacijama i savezima dala kao preporuku i to je jedinstven stav.

„Ako ostane da li to znači da on priznaje nezavisnost takozvane države Kosovo. Toliko je kompleksno pitanje.

„To je samo preporuka, ostavljamo sportisti da odluči. Iskreno ja ne znam", rekao je Udovičić tada za TV Pink.

Na Olimpijskim igrama u Brazilu, džudistkinja Majljinda Keljmendi osvojila je zlatnu medalju za Kosovo.

Srbija ne priznaje Kosovo koje je 2008. godine proglasilo nezavisnost.

Šest godina kasnije, 2014. Kosovo je primljeno u Međunarodni olimpijski komitet čime je ostvarilo pravo da učestvuje i na zimskim i letnjim olimpijskim igrama.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju Srbiju će predstavljati 86 sportista i sportistkinja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Preporučujemo za Vas