Vremenske nepogode i klimatske promjene: Nauka nije uspjela da predvidi poplave i velike vrućine

„Potreban nam je međunarodni centar za preciznija izračunavanja klimatskih modela koji obuhvataju fizičku silu koja izaziva ekstreme. Ako to ne učinimo, nastavićemo da potcenjujemo učestalost ekstrema i njihovu sve veću nepredvidljivost"

4608 pregleda 2 komentar(a)
Foto: EPA
Foto: EPA

Klimatolozi su priznali da nisu uspeli da predvide intenzitet poplava u zapadnom delu Evrope i tropske vrućine u Severnoj Americi.

Decenijama su tačno upozoravali da će klima koja se brzo zagreva doneti još obilnije kiše i veće toplotne talase.

Ali kažu da njihovi računari nisu dovoljno moćni da bi tačno predvideli ozbiljnost tih krajnosti.

Traže od da vlada da ulažu veća sredstva na zajednički klimatski super-računar.

Računari su od ključne važnosti za vremensku prognozu i klimatske promene, a računarstvo će biti osnova nove klimatske nauke „Biblije", koju će podneti Međuvladin panel za klimatske promene (IPCC) sledećeg meseca.

Ali bivša glavna naučnica Meteorološke službe, profesorka Džulija Slingo kaže za BBC Nuz: „Trebalo bi da budemo uznemireni jer IPCC modeli jednostavno nisu dovoljno dobri.

„(Potreban nam je) međunarodni centar za preciznija izračunavanja klimatskih modela koji obuhvataju fizičku silu koja izaziva ekstreme.

„Ako to ne učinimo, nastavićemo da potcenjujemo učestalost ekstrema i njihovu sve veću nepredvidljivost."

Rekla je da bi troškovi računara, koji bi iznosili stotine miliona funti, bili beznačajni u poređenju sa troškovima saniranja posledica ekstremnih događaja za koje društvo nije spremno.

Ona i drugi naučnici saglasni se da klimatske promene zahtevaju hitno delanje.

Ali profesor sa Oksforda Tim Palmer rekao mi je: „Nemoguće je reći u kakvom smo stepenu hitnosti jer nemamo alate da odgovorimo na pitanje.

„Potrebna nam je posvećenost i vizija veličine CERN-a (najvećeg evropskog centra za istraživanje fizike) ako želimo da gradimo klimatske modele koji mogu tačno da simuliraju krajnosti poput talasa velikih vrućina u Kanadi".

Copernicus/Sentinel-2/Sentinel Hub/Pierre Markuse

Najvažnije je da istraživači da procene da li će se mesta poput Severne Amerike ili Nemačke suočiti sa ekstremima poput toplotnih udara i poplava svakih 20 godina, 10 godina, pet godina - ili možda čak svake godine.

Ovaj nivo tačnosti predviđanja trenutno nije moguć.

Neki naučnici tvrde da je uzaludno čekati da IPCC kaže koliko će klimatske promene zaista biti loše.

To je delimično i zbog toga što će „Biblija" panela, koja bi na jednom mestu trebalo da prikupi zbir znanja o klimatskim promenama, zapravo već zastareti kada bude objavljena, jer su rokovi za pregled izveštaja zatvoreni pre ekstremnih vremenskih dešavanja u Nemačkoj, Belgiji i Americi.

Profesor Bil Megvajer, na primer, iz Ju-Si-Ela (UCL), rekao mi je: „Očigledno ubrzanje promena naše stabilne klime jednostavno potvrđuje da smo - kad je reč o klimatskim vanrednim situacijama - u dubokom, dubokom s ***!".

„Mnogi naučnici koji se bave klimom bi se saglasili, bar privatno, ako ne javno".

Kritikuje način rada IPCC-a jer su, kako navodi, njegovi izveštaji i konzervativni i potreban je konsezus za usvajanje.

„Mnoštvo recenziranih radova koji nisu obrađeni u dokumentaciji IPCC-a sadrže daleko pesimističnije scenarije.

„Nema razloga zašto bi konsenzusno stanovište trebalo da bude ispravno, a mi moramo da se pripremimo za najgore, čak iako se i dalje nadamo najboljem", kaže Megvajer.

EPA

Profesoru sa Kembridža Majku Halmu ne dopada se takav ton.

Rekao mi je: „Poznato je da IPCC radi sporije nego vremenske prilike - i to sa dobrim razlogom.

„Nauci je potrebno vreme da sazri i da se nesigurnosti pravilno kontekstualizuju.

„Mislim da je opasno ako ljudi počnu da podrivaju izveštaje IPCC pre nego što se uopšte objave", rekao mi je.

„Da, postoje vremenske krajnosti i neke od njih - poput vrućina i nekih jakih uragana - postaju sve ekstremnije, ali sve je to predvidljivo prema IPCC modelima.

„Mislim da je opasno sada udarati na sva zvona kako je potrebno sve više i više hitnih razgovora", rekao je.

U međuvremenu, bivši glavni naučnik vlade Velike Britanije, profesor Ser Dejvid King, nedavno je osnovao Savetodavnu grupu za klimatske promene kako bi popunio praznine za koje veruje da ih je ostavila IPCC nauka.

Jedan član grupe, profesor Mark Maslin rekao je o IPCC-u: „Završni izveštaj moraju da dogovoru i potpišu 193 zemlje; izveštaji su na svakih 6-7 godina i zbog vremena koje im treba za pisanje obično su 1-2 godine iza literature.

„Da li su i dalje korisni - da, jer omogužavaju povezivanje naučnika i ekonomista širom sveta i pružaju osnovne procene šta će se desiti sa vladama i kompanijama.

„Da li su sposobni za bavljenje klimom i političkim dešavanjima koji se brzo razvijaju - ne!".

Follow Roger on TwittePratite Rodžera na Tviteru @rharrabin


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: