Svađa među Seks pistolsima: Gitarista i bubnjar protiv Džonija Rotena

Gitarista Stiv Džons i bubnjar Pol Kuk tuže pevača Džona Lajdona u vezi sa korišćenjem njihovih pesama u novoj TV seriji Pistol (Pistol) u režiji Denija Bojla

11132 pregleda 2 komentar(a)
Džoni Roten (lijevo) i Stiv Džons na nastupu Pistolsa 1978. godine, Foto: Getty Images
Džoni Roten (lijevo) i Stiv Džons na nastupu Pistolsa 1978. godine, Foto: Getty Images

Pred Višim sudom u Londonu, u četvrtak je počela pravna bitka između tri bivša člana legendarnog pank sastava Seks pistols (Sex Pistols).

Gitarista Stiv Džons i bubnjar Pol Kuk tuže pevača Džona Lajdona u vezi sa korišćenjem njihovih pesama u novoj TV seriji Pistol (Pistol) u režiji Denija Bojla.

Serija, koja bi trebalo da bude emitovana na Dizni kanalu, zasnovana je na Džonsovim pisanim memoarima.

Ali Lajdon, poznatiji kao Džoni Roten, rekao je da ne želi da odobri potrebne licence za muziku pank benda osim ako to ne naredi sud.

Seks pistolsi su bili uticajni britanski pankeri sredinom i krajem 1970-tih.

Karijera benda bila je kratka, ali eksplozivna i obeležili su je veliki hitovi koji se i danas slušaju - Anarchy in the UK, God Save the Queen i Pretty Vacant.

'Neprijatno'

Šestodelna serija, zasnovana na Džonsovim memoarima Usamljeni dečak: Priče Seks pistolsa (Lonely Boy: Tales From A Sex Pistol), oživela je dugogodišnju svađu među članovima benda.

U četvrtak, Mark Keningem, Lajdonov zastupnik, rekao je da njegov klijent smatra da je u knjizi predstavljen „u neprijateljskom i neprijatnom svetlu".

BBC

Edmund Kalen, advokat koji zastupa Džonsa i Kuka, odnos bivših članova benda okarakterisao je kao „gorak", napominjući kako je bilo neuspelih pokušaja razrešenja njihovih razlika.

Dodao je da prema uslovima sporazuma o bendu sklopljenog 1998. godine, odluke u vezi sa zahtevima za licenciranje mogu da se donose samo na osnovu većinskog odobravanja.

U pisanim dokumentima, Kalen je naveo je da je Lajdon jedini član benda koji sprečava da pesme koristi Oskarom nagrađeni režiser Deni Bojl.

Bivši basista Glen Metlok i naslednici pokojnog Sida Višusa podržavaju davanje licence za korišćenje pesama, primetio je.

U aprilskom članku Sandej tajmsa, Lajdon je rekao da je stavljen „u ćošak poput pacova" i da je protiv „korporacija koje samo žele da izvuku korist".

O Pistolsima

Grupa je do temelja uzdrmala britansku muzičku scenu.

Iako su poživeli kao bend samo dve godine, njihovi besne, nihilističke pesme i agresivni nastupi promenili su osnove ideje šta bi rokenrol mogao da bude.

Bend su prvobitno oformili 1972. Džons i bubnjar Pol Kuk, a prodrmao ih je dolazak Džona Lajdona - poznatijeg kasnije kao Džoni Roten - čiji su hrapavi glas i stihovi protiv establišmenta definisali bend i, u velikoj meri, britanski pank pokret.

BBC

Izdali su samo jedan album, ali ubojitost pesama Anarchy In The UK, God Save The Queen i Pretty Vacant postale su simbol društvenih i političkih previranja u Britaniji.

U to vreme, stopa nezaposlenosti među mladima je naglo porasla, a školarine poskupele.

Nisu svi bili oduševljeni čudnom kombinacijom besa i apatije koju su Pistolsi predstavljali.

Njihove pesme nisu mogle da stignu do britanskih top lista, a direktor diskografske kuće uhapšen je i optužen za vređanje zbog omota njihovog albuma.

Suočavajući se sa zabranama širom Velike Britanije, grupa je morala da tajno da svira kao S.P.O.T.S. - „Seks pistolsi tajno na turneji".

Uvek na ivici haosa, konačno su se razišli tokom američke turneje 1978. godine.

„Da li ste nekada imali osećaj da ste prevareni?", pitao je umorni i razočarani Džoni Roten publiku na poslednjem nastupu benda.

Bez obzira na kratku karijeru, njihova zaostavština - i muzička i društvena - ostavila je neizbrisiv trag.

„Zamislite da provalite u svet (serija) Kruna i Dauntonska opatija sa prijateljima i vrištite vlastite pesme i iskaljujete bes na sve ono što oni predstavljaju", rekao je Deni Bojl, najavljujući novi projekat.

„Bio je to trenutak kada su se britansko društvo i kultura zauvek promenili.

„Tada je eksplodirala britanska ulična kultura.

„Scena običnih mladih ljudi na kojoj su iskaljivali bes i uvodili novu modu i svi su morali da gledaju i slušaju".


Follow us on Facebook, or on Twitter @BBCNewsEnts. If you have a story suggestion email entertainment.news@bbc.co.uk.

Bonus video: