Zlatna palma za film pun seksa i nasilja, Spajk Li napravio gaf i prerano otkrio pobjednika

Film, koji je francuskoj rediteljki drugi u karijeri, govori o mladoj ženi govori o mladoj ženi koja kao dete preživljava saobraćajni udes, a kasnije tokom života postaje ubica i gaji čudan seksualni odnos sa automobilima

12731 pregleda 5 komentar(a)
Žulija Dukorno - pobednica Kanskog festivala 2021. sa, kažu, najkonrtroverznijim filmom svih vremena prikazanim na ovoj manifestaciji, Foto: Reuters
Žulija Dukorno - pobednica Kanskog festivala 2021. sa, kažu, najkonrtroverznijim filmom svih vremena prikazanim na ovoj manifestaciji, Foto: Reuters

Titan - neobičan film prepun seksa i nasilja - osvojio je glavnu nagradu na Filmskom festivalu u Kanu 2021. godine.

Rediteljka Žulija Dukorno je tek druga žena koja je dobila Zlatnu palmu i prva žena koja ju je osvojila samostalno.

Film, koji je francuskoj rediteljki drugi u karijeri, govori o mladoj ženi govori o mladoj ženi koja kao dete preživljava saobraćajni udes, a kasnije tokom života postaje ubica i gaji čudan seksualni odnos sa automobilima.

Na početku ceremonije u subotu uveče, predsednik žirija, američki reditelj Spajk Li napravio je gaf - odmah je saopštio ime pobedničkog filma.

Pošto je otkrio veliku tajnu, publici je rekao: „Izvinjavam se što sam zabrljao".

Iako je odmah na početku ceremonije već saznala da je pobednica, Dukorno je bila emotivna prilikom zvaničnog proglašenja: „Ovo veče je bilo savršeno jer je bilo nesavršeno."

„Titan" je podelio kritiku i opisan je kao jedan od najšokantnijih i najkontroverznijih prikazanih na festivalu svih vremena.

Drugu nagradu festivala - Gran pri podelili su iranski Oskarovac Asgar Farhadi sa filmom A Hero i finski reditelj Juho Kuosmanen sa ostvarenjem Compartment No 6.

Kan je bio prvi filmski festival od početka pandemije koji je organizovan u punom obimu.

Prošlogodišnji festival je bio otkazan.

Poslednji film koji je uzeo Zlatnu palmu bio je južnokorejski Parazit 2019. godine, koji je potom osvojio čak četiri Oskara 2002. godine, među kojima i za najbolji film kao prvi koji nije na engleskom jeziku.

EPA

Ipak, na ovogodišnjem festivalu bilo je mnogo bezbednosnih procedura poput nošenja maski tokom projekcija i čestih testova na korona virus preko pljuvačke.

Iako ove nije bilo previše suobičajenog jaja i glamura, pojavilo se mnogo holivudskih zvezda među kojima Šeron Stoun i Tilda Svinton.

Leos Karaks osvojio je nagradu za najbolju režiju za mjuzikl Anete, u kojem glume Adam Drajver i Marion Kotijar.

Norveška glumica Renata Rinsve proglašena je za najbolju glumicu za ulogu u filmu Najgora osoba na svetu.

Glumac Kejlebr Lendri Džons odneo je glavnu nagradu za najbolju mušku ulogu u Nitramu.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: