Britni Spirs i slučaj starateljstva: "Neću da nastupam sve dok otac kontroliše moju karijeru"

Britni, čija je imovina procijenjena na oko 60 miliona dolara, navela je i da joj se „nije svidjelo kako" dokumentarni filmovi o njenom životu donose „ponižavajuće trenutke iz prošlosti". U vrlo emotivnom svjodočenju pred sudom rekla je da je bila drogirana, prinuđena da radi protiv vlastite volje i spriječena da ima više djece

8758 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Britni Spirs je potvrdila ono što je nagovestio njen doskorašnji menadžer - rekla je da neće nastupati sve dok njen otac kontroliše njenu karijeru i lični život.

Poruka pevačice je poslednji u nizu emotivnih javnih komentara o pravnom aranžmanu koji njenom ocu daje mogućnost da kontroliše njene lične i finansijske poslove.

„Ovo starateljstvo mi je ubilo snove", napisala je u podužem postu na Instagramu.

„Sve što imam je nada", dodala je.

Britni želi da njenom ocu bude oduzeto starateljstvo, nazivajući ga nasilnim i okrutnim.

Sud je Džejmiju Spirsu još 2008. godine dodelio starateljstvo nad ćerkom.

On je zatražio od suda pravno ovlašćenje nad životom pop zvezde, zabrinut zbog njenog mentalnog zdravlja.

„Neću uskoro nastupati nigde sve dok moj otac upravlja svime - odlučuje šta da obučem, šta da kažem i mislim", napisala je Britni koja nije javno nastupala od kraja 2018. godine.

„Mnogo radije ću deliti snimke iz moje dnevne sobe umesto sa scene u Vegasu", napisala je.

Britni, čija je imovina procenjena na oko 60 miliona dolara, navela je i da joj se „nije svidelo kako" dokumentarni filmovi o njenom životu donose „ponižavajuće trenutke iz prošlosti".

„Odavno sam to prevazišla".

Dokumentarni filmovi - među kojima Framing Britney Spears, nominovan za dve nagrade Emi - zajedno sa pokretom #FreeBritney (Sloboda za Britni) doprineli su da slučaj starateljstva prodre do šire javnosti i inicirali javnu podršku pevačici.

U vrlo emotivnom svodočenju pred sudom prošlog meseca, Britni je rekla da je bila drogirana, prinuđena da radi protiv vlastite volje i sprečena da ima više dece.

Britni Spirs, koja ima 39 godina, pod očevim je nadzorom od 2008. godine, kada je zabrinutost zbog njenog mentalnog zdravlja podstakla Džejmija Spirsa da zatraži pravo da kontroliše i upravlja životom ćerke.

Prošlog meseca, sudija je odbio zahtev pop zvezde da ukine pravo njenom ocu na starateljstvo.

Sutkinja Brenda Peni rekla je da ne može da donese konačnu odluku dok pevačica ne podnese formalni zahtev za raskid ugovora o starateljstvu.

Nedavno joj je sud dozvolio da odabere novog advokata koji će je zastupati u tužbi da starateljstvo bude okončano.

Britni i njen advokat tek treba da podnesu tužbeni zahtev, a sledeće ročište biće 29. septembra u Los Anđelesu.

Pop zvezda je rekla i da želi da optuži Džejmija Spirsa zbog navodne „zloupotrebe starateljstva", što može da uključuje finansijsko iskorišćavanje ili nametanje prekomernih ličnih ograničenja nekoga ko se brine o vama.

Trenutno je Džejmi Spirs jedini zadužen za imovinu njegove ćerke procenjenu na 60 miliona dolara.

Iako je otac nadgledao njenu imovinu 13 godina, njegov pravni tim kaže da on nije bio zadužen za njene lične poslove od septembra 2019. godine, kada je zbog lošeg zdravlja odustao od te uloge.

Privremeno ga je zamenila Džodi Montgomeri, sustareteljka i negovateljica pevačice.

Pevačica je sutkinji rekla da joj je prioritet uklanjanje oca iz uloge u pravnom aranžmanu koji mu daje mogućnost da upravlja njenim privatnim životom i finansijama.

Rekla je da ne želi da se podvrgne „glupoj" medicinskoj proceni i da bi bila „srećna" da jedan od staratelja ostane Džodi Montgomeri.

„Samo želim da shvatite koliko su mi vremena oduzeli prisiljavajući me da radim psihičke testove kojima se ništa ne postiže".

Pevačica je sudu rekla i da se „izuzetno plašila oca", koji je lečeni alkoholičar, i da je uvek strahovala da će se „negde pojaviti pijan i osramotiti me".

Pevačica, majka dvoje dece, rekla je na prošlomesečnom saslušanju da želi da se uda za dečka i rodi još jednu bebu, ali da joj starateljstvo to ne dozvoljava.

Tvrdila je da i joj je sprečeno uklanjanje kontraceptivnog intrauterinog uređaja (IUD) kako bi bili sigurni da neće zatrudneti.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Click here to see the BBC interactive

Bonus video: