Azija i politika

Sjeverna Koreja upozorava omladinu na korišćenje južnokorejskog slenga i slušanje muzike koja je „opaki rak"

„Idejno i kulturološko prodiranje živopisne šarene table buržoazije još je opasnije od neprijatelja koji se hvataju oružja", navodi se u članku

6879 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Severnokorejski državni mediji pozvali su mlade ljude da ne koriste sleng iz Južne Koreje i poručili im da govore severnokorejski standardni jezik.

U zvaničnoj severnokorejskoj štampi bilo je i natpisa o štetnosti usvajanja modnih trendova, frizura i muzike iz Južne Koreje.

To je deo sveobuhvatnog novog zakona kojim se, strogim kaznama, nastoje ukinuti bilo kakvi strani uticaji.

Oni za koje se utvrdi da krše zakon mogu da se suoče sa zatvorom ili čak pogubljenjem.

Novine Rodong Šinmun upozorile su milenijalce, generacije rođene 2000-tih, na opasnosti praćenja južnokorejske pop kulture.

„Idejno i kulturološko prodiranje živopisne šarene table buržoazije još je opasnije od neprijatelja koji se hvataju oružja", navodi se u članku.

Naglašeno je da je korejski jezik zasnovan na dijalektu Pjongjanga „superiorniji" i da bi mladi ljudi trebalo da ga pravilno koriste.

Sever je nedavno pokušao da ukine južnokorejski sleng, na primer, žena koja muža naziva „oppa" - što znači „stariji brat", ali se često koristi kao dečko.

Strani uticaj se vidi kao pretnja komunističkom režimu Severne Koreje, oličenog u vrhovnom vođi Kimu Džongu Unu koji vlada gvozdenom rukom.

Nedavno je popularnu južnokorejsku grupu K-pop označio kao „opaki rak" koji zagađuje omladinu Severne Koreje, navodi Njujork Tajms.

Ranije je objavljeno da svako kod koga bude pronađena veća količina video materijala poput filmova iz Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država ili Japana može da bude suočen čak sa smrtnom kaznom.

Oni koji budu uhvaćeni kako gledaju navedeni materijal suočavaju se sa zatvorom i prinudnim radom na 15 godina.

Ali, uprkos rizicima, strani uticaj nastavlja da prodire na Sever, a visoko sofisticirani prstenovi krijumčarenja za distribuciju zabranjenih video materijala navodno i dalje deluju.

Neki Severnokorejci koji su prebegli rekli su da je gledanje južnokorejskih drama igralo važnu ulogu u njihovoj odluci o begu.

Jang Mo Džin, profesor na Univerzitetu za severnokorejske studije, rekao je za Koreja herald da je Kim, koji se školovao u Švajcarskoj, „vrlo svestan da bi K-pop ili zapadnjačka kultura lako mogla da uđe u mlađu generaciju i da ima negativnu uticaj na njegov socijalistički sistem".

„On zna da bi ovi kulturni aspekti mogli da budu teret po njegov sistem vladavine.

„Dakle, uklanjajući ih, Kim pokušava da spreči potencijalne nevolje u budućnosti."


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Click here to see the BBC interactive

Preporučujemo za Vas