Svemirska istraživanja i naoružanje:

Amerikanci žele gigantski radar u Britaniji za praćenje objekata u vasioni

Američke svemirske snage razvijaju globalni sistem za identifikovanje potencijalnih „ciljeva" udaljenih do 36.000 kilometara, u oblastima dubokog svemira gdje se nalazi mnogo vojnih satelita

6032 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države žele da postave novi gigantski radarski sistem u Velikoj Britaniji za praćenje objekata u dubokom svemiru.

Američke svemirske snage razvijaju globalni sistem za identifikovanje potencijalnih „ciljeva" udaljenih do 36.000 kilometara, u oblastima dubokog svemira gde se nalazi mnogo vojnih satelita.

Ostale lokacije bi uključivale Teksas i Australiju.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da bi ovaj radar mogao da učini svemir „sigurnijim i bolje obezbeđenim".

Ovaj plan dolazi usred rastuće zabrinutosti zbog zagušenja, konkurencije, pa čak i trke u naoružanju u svemiru.

I SAD i Britanija optužile su Rusiju i Kinu za razvoj oružja koje bi se moglo koristiti za „skidanje" satelita.

Samo prošle godine u svemir je lansirano više od 1.000 novih satelita, među kojima i deset američke vojske.

Planovi za razvoj Napredne radarske sposobnosti dubokog svemira (DARK) razvijaju se u Američkom centru za svemirske i raketne sisteme.

Bilo je to jedno od mesta koje su prošle nedelje posetili britanski ministar odbrane Ben Volas i vojni oficiri u Kaliforniji.

Takođe su razgovarali sa predstavnicima kompanije SpejsIks Ilona Maska.

Potpukovnik Džek Voker iz američkih svemirskih snaga rekao je za BBC da SAD pregovaraju sa Velikom Britanijom o postavljanju radara „moguće u Škotskoj ili južnije".

Rekao je da će se na toj lokaciji nalaziti „od 10 do 15 paraboličnih antena (velike satelitske antene) za praćenje i od četiri do šest za prenos" i prostirali bi se na površini od oko jednog kvadratnog kilometra.

Svaka radarska antena biće prečnika 15 metara.

Voker je rekao je da bi svrha sistema bila „otkrivanje i praćenje ciljeva koji potencijalno mogu da predstavljaju pretnju našoj imovini velike vrednosti".

„Bilo da ta pretnja dolazi od Kineza, Rusa, da je to neki sistem za napad na satelite ili neki svemirski objekat ili otpadak", dodao je.

Tamni uglovi svemira

SAD već koriste sistem ranog upozoravanja za otkrivanje balističkih projektila u svemiru, koji uključuje uslugu u bazi britanskog vojnog vazduhoplovstva (RAF) u severnom Jorkširu.

Ali radarski sistemi u tajnoj bazi RAF mogu da otkriju samo objekte udaljene 20.000 kilometara.

Novi radarski sistem moći će da vidi mnogo dalje.

Voker kaže da će moći da otkrije objekat veličine fudbalske lopte udaljene do 36.000 kilometara.Tokom američke posete, šef vazduhoplovnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, ser Majkl Vigston, rekao je da je „trenutno Velika Britanija usredsređena na razumevanje onoga što se dešava u mračnim krajevima svemira".

Rekao je da sve veća zagušenost i konkurencija u svemiru „ukazuju na potrebu da brzo shvatimo šta se događa".

On predviđa da bi sledeći rat mogao da bude biti dobijen ili izgubljen u svemiru.

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas rekao je da će vlada na jesen objaviti svemirsku strategiju.

Kaže da je svemir ugrožen i da Velika Britanija treba da zaštiti sopstvenu ključnu nacionalnu infrastrukturu.

Dodaje da ne misli da će u svemiru biti otmica svemirskih brodova (aludirao je na film Moonraker iz serijala o Džejmsu Bondu) i lasera poput onih iz kultnog serijala Ratovi zvezda (Star Wars).

Britanska vojna doktrina ne bi trebalo da se odnosi na „uništavanje svemira, već na odbranu i zaštitu svemira", dodao je on.

Portparol Ministarstva odbrane rekao je: „Ova nova radarska sposobnost može da učini svemir sigurnijim i bolje obezbeđenim, pomažući u zaštiti našeg satelitskog sistema praćenjem i nadgledanjem objekata".

„Istražujemo naše potencijalno partnerstvo sa SAD na ovom radarskom sistemu i dosadašnji razgovori bili su pozitivni".Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Preporučujemo za Vas