Met Dejmon i vrijeđanje homoseksualaca: Ćerka naučila glumca da ne koristi pogrdne riječi za homoseksualce

Dejmon je ispričao anegdotu koristeći neprihvatljivu reč tokom promocije novog filma Stillwater, za koji je režiser Tom Makarti rekao da je inspirisan pravnom borbom Amande Nok da skine krivicu za ubistva Meredit Kerčer

17599 pregleda 3 komentar(a)
Foto: PA Media
Foto: PA Media

Glumac Met Dejmon kaže da je tek nedavno prestao da koristi homofobnu „f-oznaku za homoseksualce" pošto mu je ćerka objasnila da je to neprihvatljivo.

Dejmon je za Sandej Tajms rekao da mu je napisala „veoma dugo, lepo objašnjenje o tome kako je ta reč opasna", pošto ju je upotrebio u šali.

Rekao je da je pogrdni izraz za homoseksualce „često korišćen dok je bio dete, sa drugačijim značenjem".

„Otišla je od stola", priseća se Dejmon kako je njegova ćerka odreagovala.

„Rekao sam: 'Hajde, to je šala! Govorim je u filmu Zauvek zajedno!'

„Otišla je u svoju sobu i napisala veoma dugo, lepo objašnjenje o tome kako je ta reč opasna. Rekao sam: 'Povlačim reč!' Razumeo sam."

„Izolovanost"

Američki komičar, glumac i pisac Travon Fri na internetu je ukazao da je Dejmonova spoznaja došla prekasno.

„Dakle, Met Dejmon je upravo shvatio 'pre nekoliko meseci', putem 'objašnjenja' deteta, da ne bi trebalo da izgovara tu reč", objavio je pisac, koji se identifikuje kao bi ili kvir.

„Pre nekoliko meseci... Pre nekoliko meseci."

„Želim da znam kojom ju je rečju Met Dejmon zamenio", zapitao se glumac Bili Ejčner, očigledno neuverljiv u Dejmonovu priču.

TV kritičar Holivud Riportaa Danijel Finberg primetio je: „Kao predstavnik medija, volim kad slavni razgovaraju sa novinarima, ali uvek je sjajno čuti priče za koje ljudi poput Lijama Nisona ili Meta Dejmona misle da su humanizirajuće i šarmantne, ali zapravo otkrivaju izolovanost (između ostalih neugodnih stvari) umesto toga."

Finberg se osvrnuo na intervju koji je Nison dao 2019. godine, gde je rekao da je reagovao na silovanje bliske prijateljice izlaskom na ulice s namerom da ubije crnca.

Iako je rekao da se stidi svojih postupaka, šok i kritika bili su ogromni.

Dejmon je ispričao anegdotu koristeći neprihvatljivu reč tokom promocije novog filma Stillwater, za koji je režiser Tom Makarti rekao da je inspirisan pravnom borbom Amande Nok da skine krivicu za ubistva Meredit Kerčer.

Nok je nedavno kritikovala filmadžije jer su „profitirali" na njenoj osudi za ubistvo.

Ovo nije prvi put da se Dejmon našao u nezgodnoj situaciji. On je 2017. godine, na vrhuncu pokreta #MeToo, rekao novinarima da se neprikladno seksualno ponašanje mora posmatrati kao da postoji na „spektru".

Nedavno se izvinio zbog komentara, rekavši da je bio „gluv" za takve stvari.

„Kao i svi drugi, ja sam zatvorenik subjektivnog iskustva i to dovodi do zaslepljenosti", rekao je za Njujork Tajms.

„Ja više od većine delim iskustvo s obzirom na to da sam belac, muškarac i američka filmska zvezda. Ne znam ni gde počinje i gde se završava moja zaslepljenost.

„Dakle, da, bio sam i jesam gluv. Trudim se da ne budem."


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: