Olimpijske igre i Tom Dejli:

Ko je zlatni skakač koji štrika po tribinama bazena

Oštro oko kamere uhvatilo Britanca kako nonšalantno štrika tokom ženskog finala skokova u vodu u disciplini skokova sa tri metra

5336 pregleda 4 komentar(a)
Foto: PA Media
Foto: PA Media

Zlato, voda, igla i vunica - ne, nije u pitanju nikakav paganski obred, niti materijal za magijski ritual.

Sve ove stvari spaja jedna ličnost Tomas Tom Dejli, Britanac koji je osvojio zlatnu medalju u sinhronim skokovima u vodu na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Japanu.

Ali odakle pribor za štrikanje u toj priči?

Pa, oštro oko kamere ga je uhvatilo kako nonšalantno štrika tokom ženskog finala skokova u vodu u disciplini skokova sa tri metra.

„Jedina stvar koja me je održavala mentalno zdravim tokom celog ovog procesa je moja ljubav prema štrikanju, heklanju i ostalim tipovima šivenja", rekao je Dejli u obraćanju pratiocima njegove Instagram stranice za štrikanje.

Štrikanje kao tajno oružje

Simpatična slika dvadesetsedmogodišnjeg skakača usredsređenog na rukotvorinu u nastajanju, pobrala je brojne simpatije širom sveta.

Trenutak koji je postao viralan uhvaćen je pred treću rundu takmičenja u kojoj nije bilo britanskih reprezentativki.

BBC reporterka Ketrin Dauns se zapitala šta li to plete ljubičastom vunicom, dok neki pretpostavljaju da mogla da bude kapica za njegovog sina Robija.

Britanac je prošlog ponedeljka osvojio prvo olimpijsko zlato u disciplini toranj 10 metara sinhronizovano sa kolegom Mati Lijem.

Sutradan je već za njegovu medalju napravio malu vunenu torbu gde je sa jedne strane japanska, a sa druge zastava Velike Britanije, kako bi sprečio da se slučajno ne izgrebe.

U prošlogodišnjem intervjuu za BBC Sport rekao je da mu je štrikanje „tajno oružje", deo neobavezne rutine i način da na neko vreme pobegne od svega.

Pored kapica i šalova za sina, Dejli je ištrikao i veliki broj prsluka, haljina i druge garderobe, a brojne simpatije je pobrao i džeperom za psa njegovog prijatelja.

A na njegov uspeh nisu ostali nemi ni fanovi, pa su se tako njemu u čast dve Britanke takođe latile igle i vune i poštansko sanduče ukrasile lutkicom sa njegovim likom.

Apsolutni pobednik Olimpijskih igara i društvenih mreža

Reakcije na društvenim mrežama nisu izostale ni u Srbiji, pa je tako jedan korisnik Dejlija nazvao „apsolutnim pobednikom" Olimpijskih igara.

A i drugi tviteraši su oduševljeni njegovim štrikanjem.

Ima i onih koji bi zajedno sa njim u štikačke pohode.

Neki su ga i pohvalili za podršku LGBT zajednici.

Naišao je i na razumevanje...

...neke je i posramio...

...a pojedine i zbunio.

Ko je Tom Dejli?

Rođen je u engleskom Plimutu 21. maja 1994. godine.

Prvo učešće na Olimpijskim igrama ostvario je sa četrnaest godina 2008. u Pekingu, kao najmlađi britanski reprezentativac.

Na narednim igrama u Londonu osvojio je bronzu u skoku sa tornja 10 metara, dok je 2016. u Rio de Žaneiru takođe bio treći u sinhronim skokovima sa iste visine.

Prate ga milioni ljudi na društvenim mrežama i globalno je priznat kao borac za prava LGBT zajednice.

Od 2017. godine je u braku sa američkim Oskarovcem Dastinom Lansom Blekom.

U junu naredne godine dobili su sina Roberta koji je rođen uz pomoć surogat majke.

Dejli će sutra pokušati da osvoji još jednu medalju, ali ovog puta sam, takođe sa tornja visine 10 metara.


Upoznajte Elenu, psihoteraputkinju kojoj je štrikanje terapija i plemenit hobi


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Preporučujemo za Vas