Okršaj na nebu kao u vrijeme Hladnog rata - britanski tajfuni presreli ruske vojne avione

Ulazak ruskih vojnih aviona u međunarodnu vazdušnu zonu koju kontroliše Britanija može biti opasno i za ostale avione, saopštio je RAF

19780 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Ministry of Defence
Foto: Ministry of Defence

Borbeni avioni britanske avijacije (RAF) presreli su ruske vojne avione iznad Severnog mora u blizini vazdušnog prostora Velike Britanije, saopštile su britanske vazduhoplovne snage. Tajfuni - avioni za brzo reagovanje poleteli su sa aerodroma u bazi Losimut na severu Škotske. Presreli su par ruskih letelica Tupoljev TU-142 koje se koriste za izviđanje i kao protivpodmornički ratni avioni, što je RAF opisao kao doba Hladnog rata.Pridružio im se i RAF Vojadžer kako bi obezbedili snabdevanje gorivom u vazduhu.

Ruske avione je pratio NATO dok su prelazili severnu granicu vazdušnog područja kojim patrolira Severnoatlantska alijansa.

„Još jedno uspešno odvraćanje"

Tajfuni su odvratili letelice kada su se primakli vazdušnom prostoru Velike Britanije.

U izjavi, pilot tajfuna iz baze RAF-a u Losimutu kaže:

„Blisko smo sarađivali i sa ostalim jedinicama RAF-a kako bismo izveli još jedno uspešno odvraćanje i sačuvali integritet Velike Britanije i NATO vazdušnog prostora.

„Prvo su nas informisale kolege iz NATO-a, a zatim smo to direktno preneli Kontrolnom centru RAF-a.

„Vojadžer nam je omogućio da ostanemo na zadatku sve dok misija nije završena i letelice udaljene od britanske interesne sfere."

Ulazak ruskih vojnih aviona u međunarodnu vazdušnu zonu koju kontroliše Britanija može biti opasno i za ostale avione, saopštio je RAF.

Ruski avioni često se ne jave kontroli leta niti zaškripe - što je signal da bi bili vidljivi i ostalim letelicama, ali i kontrolnim tornjevima na zemlji.

Prethodni incidenti

U martu su poletali takođe tajfuni sa aerodroma u Losimutu kada su primećena dva ruska Tupoljeva.

Incidenti koji uključuju avione za brzo reagovanje dogode se nekoliko puta godišnje, a počeli su u ranim danima hladnoratovskih tenzija.

Aprila prošle godine, komandant vazduhoplovstva RAF-a Majk Vigston osudio je ruskog kolegu pošto su dva pomorska patrolna aviona presretnuta severoistočno od Škotske, u vreme dok je Velika Britanija još bila pod strogim merama ograničenja usled pandemije.

Visoki zvaničnik RAF-a opisao je starije ruske letelice kao „relikvije Hladnog rata" koje predstavljaju opasnost za civilni vazdušni saobraćaj.U bazi Losimut na severoistočnoj obali Škotske smešteni su piloti i jedinice za brzo reagovanje.Aerodrom je dom i za novu jedinicu RAF-a Posejdon - flotu aviona lovaca na podmornice.

Možda će vas zanimati i ova priča


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: