Kako izgleda alternativna tabela medalja

Svake četiri godine, nekoliko istih zemalja skuplja medalju za medaljom - SAD, Kina, Rusija, a i u Tokiju nije bilo drugačije

10070 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Na tabeli medalja osvojenih na Olimpijskim igrama ponovo dominiraju najveće zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država, koje zauzimaju prvo mesto.

Ali, kako bi tabela izgledala da se uzme u obzir broj stanovnika i bogatstvo?

Kada je u pitanju prebrojavanje medalja, stvari kao da su već viđene.

Svake četiri godine, nekoliko istih zemalja skuplja medalju za medaljom - SAD, Kina, Rusija, a i u Tokiju nije bilo drugačije.

SAD su osvojile ukupno 113 medalja, među kojima je 39 zlatnih, po čemu prednjače nad ostalim zemljama.

Dakle, zbog čega zemlje poput SAD dominiraju, dok druge zaostaju?

Ekonomisti i stručnjaci za obradu podataka imaju nekoliko teorija.

„I dalje je jasno i glasno iz obrazaca da ulogru igra broj stanovnika, nivo prihoda i politički sistem", kaže Dejvid Forenst, ekonomista sa Univerziteta u Liverpulu koji istražuje olimpijska predviđanja.

Stanovništvo je važno, kaže Forenst, jer što je veći broj sportista, veća je verovatnoća da će među njima biti pravih konkurenata za odličja.

„Jasno je da vrlo mali broj ljudi ima potencijal da budu sportisti svetske klase", kaže on.

Uzmite za primer zemlju poput Luksemburga sa 633.622 stanovnika.

Na Olimpijske igre je poslala 12 sportista u sedam sportova i nije osvojila nijednu medalju.

Amerika, koja je treća po broju stanovnika na svetu, poslala 613 sportista u 35 sportova i odnele kući više medalja od bilo koga.

Neke zemlje imaju veći učinak, s obzirom na broj stanovnika.

BBC je napravio alternativnu tabelu na osnovu broja medalja na milion ljudi.

Po ovom scenariju, mala evropska zemlja San Marino, sa nešto više od 33.000 stanovnika, izbija na prvo mesto, iako je osvojila samo tri medalje.

SAD se čak nisu našle ni među prvih 20, a zauzele su tek 60. mesto.

Ali, broj stanovnika sam po sebi nije dovoljna garancija da će se zemlja popeti na pobednički podijum.

„Ako je zemlja veoma siromašna, neće imati resurse da taj potencijal pretvori u stvarnu sposobnost da se takmiči na svetskoj sceni", kaže on.

„Moraju imati sposobnost da se bave sportom na prvom mestu. Na primer, možda imaju velike prirodne sposobnosti za plivanje, ali nemaju bazene."

Ipak, siromašnije zemlje pobeđuju, i to obično u sportovima koji su jeftiniji, poput rvanja, kaže on, dok bogate zemlje dobijaju u skupim sportovima poput jahanja i jedrenja.

Kada se uzme u obzir prosečno nacionalno bogatstvo po glavi stanovnika, Kina i Rusija, koje su na drugom i trećem mestu po broju osvojenih medanja, zapravo su bile bolje od SAD.

Po ovom alternativnom rangiranju, Kina je na prvom, a Rusija na drugom mestu, dok je Kenija na trećem.

SAD su zaostale na 15. mestu.

Postoje i kulturni i politički faktori. Forest kaže da zemlje koje su nekada pripadale Sovjetskom Savezu mogu da imaju prednost zbog jake sportske infrastrukture koju su uspostavili komunistički režimi.

Zemlje Komonvelta takođe imaju bolje rezultate od očekivanih u poređenju sa njihovom veličinom i bogatstvom. Forest veruje da je to zato što je Britanija bila pionir u razvoju sporta koji poznajemo danas, i da je donela entuzijazam za atletska takmičenja širom sveta.

Australija, koja često ulazi u prvih 10 po ukupnom broju medalja, najbolji je primer.


Pogledajte i video o olimpijskoj sutkinji u rvanju iz Srbije


Ulogu igra i izbor sporta u koji se ulaže.

U Indiji je kriket nacionalni sport, ali se ne igra na Olimpijskim igrama. Indija se takođe ističe u hokeju, koji se igra na Olimpijskim igrama, ali donosi samo dve medalje, jednu za muškarce i jednu za žene. Dok sportovi u pojedinačnoj kategoriji, poput gimnastike, plivanja i atletike, mogu doneti nekoliko medalja po sportisti.

„Generalno, ne pomaže vam mnogo što se bavite timskim sportovima", kaže Forest.

Sajmon Griv, šef odseka sportskih analiza u kompaniji za obradu podataka Neilsen Gracenote, kaže da je bezbroj faktora koji otežavaju predviđanje broja olimpijskih medalja.

Ako samo koristite varijable poput broja stanovnika i BDP-a po glavi stanovnika, skloni ste potcenjivanju nekih od najuspešnijih u zemlji.

Kaže da su prošli učinci mnogo bolji indikator ko će biti dobar - ali sve to je samo gruba procena.

„Ono što nećete obuhvatiti su zemlje koje se brzo poboljšavaju ili brzo pogoršavaju, i mislim da je to zanimljiv deo svega ovoga", kaže on za BBC.

Da bi bolje ocenio olimpijske pobednike, Griv uzima u obzir ne samo prošle sportske performanse, već i to kako je svaka zemlja prošla na drugim međunarodnim sportskim takmičenjima od poslednjih Olimpijskih igara.

Uzimajući to u obzir, on je predvideo da će Indija zaista imati najbolju godinu do sada, što se i dogodilo, završivši na 33. mestu po broju osvojenih medalja. Time je oborila prethodni rekord 51. mesta iz 2008.


Pogledajte video o novoj olimpijskoj disciplini - brejkdensu


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: