Robinovo autovanje - dio priče koji nedostaje

Za mnoge je Robinova žurka - scena u kojoj se izjašnjava kao biseksualac bila već dugo očekivana, poslije toliko godina u štampi i na velikim i malim ekranima

4314 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Autorka serije stripova o Betmenu objasnila je zbog čega je došao pravi čas da Robin objavi da je biseksualac.

Robin se udružio sa Betmenom 1940. godine, jer je želeo da se pobrine da ulice Gotama ostanu bezbedne.

U poslednjem nastavku - Urbane legende - Robin odnosno Tim Drejk, otkriva seksualnu orijentaciju.

Spisateljica Megan Ficmartin rekla je u emisiji Danas koja se emituje na BBC Radiju 4 da je osećala da je to „nedostajalo" njegovoj priči.

„Razmišljali smo šta bismo mogli da uradimo sa Timovim likom i koje priče želimo da ispričamo kroz njega - odavno nije bio centralni lik neke priče", kaže ona.

Ficmartin ističe da je ponovo pročitala veliki broj stripova iz detinjstva i provela neko vreme razmišljajući o liku Robina kako bi shvatila koju priču želi da mu nameni.

„Vraćali su mi se delići slagalice i činilo se da nemaju mnogo smisla bez tog završnog dela kada on spoznaje vlastitu seksualnost i počinje da shvata da je to deo Tima kao lika i kao osobe", objašnjava spisateljica.

„To je nedostajalo da bi se potpuno razumeo njegov lik i ovo je pravi korak ka tome", napominje ona.

BBC ne snosi odgovornost za sadržaje sa drugih sajtova koji se nalaze u ovom tekstu.


Tokom godina, u ulozi Robina našli su se različiti likovi u priči - od Dika Grejsona (pogledati sliku glumca Barta Vorda u nastavku) i Demijana Vejna, preko Džejsona Toda do Tima Drejka.

U jednom od nastavaka, Drejkova devojka Stefani Braun obukla je kostim i glumila je Betmenovu pomoćnicu od poverenja, ali je oterana zato što nije poštovala njegova pravila.

U poslednjem nastavku legendarne serije filmova, Drejk, koji se vratio na mesto Robina, prihvata da ode na dejt na koji ga je pozvao jedan momak.

Ficmartin kaže da je uložila „mnogo vremena i molitvi" u to da se uveri da je trenutak i način na koji se se on javno izjasnio kao biseksualac bio pravi.

„Želela sam da se uverim da je pravi trenutak, ali na kraju je to zavisilo od karaktera i omogućavanja Timu da izgovori ono što oseća, dozvoljavajući njegovim rečima da budu na stranici stripa.

„Znam da je to u stilu jednog pisca, ali zaista sam imala osećaj kao da predajem ovlašćenje Timu da kaže - u redu, druže, šta god hoćeš da kažeš, izvoli", navodi.

BBC ne snosi odgovornost za sadržaje sa drugih sajtova koji se nalaze u ovom tekstu.


Za mnoge je Robinova žurka - scena u kojoj se izjašnjava kao biseksualac bila već dugo očekivana, posle toliko godina u štampi i na velikim i malim ekranima.

Američki radijski kritičar Glen Veldon iz NPR-a izjavio je:

„Decenijama, homofobi koji su tražili žrtvu za jeftine šale i kvir obožavatelji koji žude za tim da se vide u stripovima koje vole, iznenađujuće su imali zajednički cilj - da isteraju Robina, Betmenovog pouzdanog pomoćnika, 'iz ormara'".

Spisateljica stripa o Betmenu se nada da su to „učinili sa što je s više poštovanja moguće ".

Ona je potvrdila da će Robinov lik nastaviti putem samospoznaje, dok će akcenat biti i na njegovom svakodnevnom poslu krstaša sa plaštom koji se bori protiv zločina.

Betmen će prihvatiti otkriće o seksualnosti njegovog pomoćnika, dodaje Ficmartin, uz napomenu da je njihov odnos oduvek bio poput onog između oca i sina.

„Smatram da je Betmen veoma otvorenih shvatanja", navodi.

„Biće veoma predusretljiv.

„U konačnici, njegova velika ljubav prema Timu će se videti", kaže.


Pogledajte video o tome kako bolničari postaju superheroji


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: