Rusija i izbori: Nezavisni posmatrači izbora proglašeni stranim agentima

OEBS je nedavno najavila da neće slati posmatrače na sljedeće izbore zbog ograničenja koje su uvele vlasti u Rusiji. Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Zapad za pokušaj uticaja na izbornu kampanju insistiranjem na razrješavanju slučaja trovanja opozicionog lidera Alekseja Navaljnog

5303 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Neformalna grupa nezavisnih posmatrača izbora Golos sa sedištem u Rusiji proglašeno je stranim agentom mesec dana uoči parlamentarnih izbora u ovoj zemlji.

Golos je pažljivo evidentirao slučajeve izborne prevare širom Rusije na parlamentarnim izborima 2011. godine, a rukovodstvo organizacije najavilo je nastavak rada i prisustvo organizacije na glasanju u septembru ove godine.

Jedinstvena Rusija, partija ruskog predsednika Vladimira Putina, gubi popularnost, međutim i dalje streme osvajanju većine glasova.

Na meti su u poslednje vreme bili opozicionari, a kritičaru Kremlja Alekseju Navaljniju koji je trenutno u zatvoru i njegovim saveznicima zabranjeno je da se kandiduju.

Golos - što na ruskom znači glas - osnovan je 2000. godine kao nevladina organizacija, ali je još 2013. dobio etiketu stranog agenta.

Od tada radi kao neformalna grupa građana.

Postao je prva neformalna grupa koja se našla na listi stranih agenata, najverovatnije zbog toga što je finansira državljanin Jermenije.

„Ovo je pokušaj sprečavanja građana Rusije da koriste svoja prava", kaže kopredsednik Golosa Grigori Mekonianc, koji je najavio da će se rad nastaviti na uobičajen način.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) nedavno je najavila da neće slati posmatrače na sledeće izbore zbog ograničenja koje su uvele vlasti u Rusiji.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije optužilo je Zapad za pokušaj uticaja na izbornu kampanju insistiranjem na razrešavanju slučaja trovanja opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Navaljni je 20. avgusta 2020, na letu iz Sibira, napadnut nervnim agensom novičok, a preživeo je zahvaljujući lečenju u Nemačkoj.

Po povratku u Rusiju januara ove godine, Navaljni je uhapšen na aerodromu, što je pokrenulo proteste u mnogim gradovima Rusije.

Povodom godišnjice napada, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije optužilo je Zapad za „podgrevanje" i „agresivnu propagandnu kampanju" u vezi sa slučajem.

Početkom avgusta, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je jedan od poslaničkih kandidata na listi Jedinstvene Rusije, optužio je zapadne zemlje da „koriste međunarodne organizacije kako bi otežale održavanje izbora na svaki mogući način".

Policija je ove nedelje pretresla domove najmanje 30 saradnika Navaljnog, tvrde aktivisti za ljudska prava.

Nezavisna organizacija za pružanje pravne pomoći OVD-Info saopštila je da su dobili upit policije sa pitanjem zašto su imena njihovih članova u bazi kontakata Alekseja Navaljnog, koja je nedavno procurila.

Juna 2021, u Moskvi je doneta presuda kojom je Fond za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog proglašen za „ekstremističku" organizaciju.

To znači da svakome ko javno podržava Navaljnog može biti onemogućen da se kandiduje za bilo kakvu javnu funkciju.

Prema poslednjim rezultatima anketa javnog mnjenja, podrška Jedinstvenoj Rusiji pala je i sada iznosi oko 27 odsto, ali je partija i dalje daleko popularnija od svih kojima je dozvoljeno učešće na izborima.

Parlamentarni izbori u Rusiji trajaće tri dana, od 17. do 19. septembra.

Partijski kongres Jedinstvene Rusije najavljen je za 24. avgust.


Pogledajte video: Ko je Vladimir Putin


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: