Tviter testira opciju prijavljivanja tvitova koji su zavaravajući

Ova nova funkcija se tek testira i isprva će biti dostupna samo u nekoliko zemalja

8831 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tviter uvodi opciju koja će omogućiti korisnicima da prijavee tvitova za koje smatraju da su zavaravajući.

Mnoge velike društvene mreže optuživane su da ne rade dovoljno kako bi sprečile širenje dezinformacija tokom pandemije Kovida-19 i američke predizborne kampanje.

Tviterov mehanizam za prijavljivanje kršenja uslova upotrebe do sada nije nudio jasnu opciju namenjenu za to.

Ova nova funkcija se tek testira i isprva će biti dostupna samo u nekoliko zemalja.

„Neki korisnici u Australiji, Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama sada će videti opciju 'Zavaravajući je' kada pokušaju da prijave tvit", saopštili su iz Tvitera.

Takođe su upozorili korisnike da ova nova mera sama možda neće biti dovoljno značajna.

„Trenutno procenjujemo da li je ovo delotvoran pristup, pa krećemo malim koracima", saopštili su iz Tvitera u objavi na svom nalogu za bezbednost.

„Ne možemo da odgovorimo na svaku pojedinačnu prijavu u ovoj fazi testiranja nove funkcije, ali prijave tvitova će nam pomoći da prepoznamo trendove, kako bismo unapredili brzinu reagovanja i razmere našeg rada na borbi protiv dezinformacija".

Tviter planira da ovu opciju omogući korisnicima širom sveta.

Trenutno u ostalim zemljama neko ko prijavljuje dezinformacije u tvitu mora da odabere jednu od srodnih opcija poput „Sumnjiv je ili nepoželjan" ili „Uvredljiv je ili zlonameran" i potom da odabere preciznije kategorije prijave.

Pošto su opcije toliko specifične, često je teško odabrati najbolju.


Analiza

Marijana Spring, novinar za društvene mreže

Da sam dobijala novčić svaki put kada mi je neko poslao poruku i pitao me zašto nema opcije za prijavu dezinformacija na Tviteru, sada bih bila veoma bogata.

Od početka pandemije, vrši se ogroman pritisak na društvene mreže da pojačaju borbu protiv širenja lažnih vesti i štetnih dezinformacija na platformama.

To se posebno odnosilo na neosnovane tvrdnje u vezi sa Kovidom-19 i vakcinama, ali i sadržaje u vezi sa prošlogodišnjim američkim predsedničkim izborima, koji su čak podstrekivali na nerede na Kapitol hilu 6. januara ove godine i doveli do toga da se ukine nalog bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Provela sam poslednjih godinu i po, izveštavajući o uticaju koji su zavaravajući sadržaji na internetu imali na stvaran svet - demotivisali su ljude da se vakcinišu, uništavali su međuljudske odnose i podstrekivali na nasilje.

Neki kritičari zastupaju stanovište da je mogućnost prijave zavaravajućih objava na Tviteru trebalo uvesti još pre više meseci kako bi se smanjio njihov štetan uticaj.

Ostaje pitanje - kakav će uticaj ovo zaista imati?

Strahuje se i da ova društvena mreža neće moći da se izbori sa lavinom prijava koje će uslediti, a posebno sa moderiranjem onih koji dele lažne vesti i koji će ovim putem prijavljivati istinite informacije - kao zavaravajuće.


Tviter je do sada bio usredsređen na suspendovanje i banovanje naloga koji kontinuirano šire štetne dezinformacije o Kovidu-19.

Osim toga, počeli su na takve tvitove da dodaju upozoravajuće oznake.

Zato su, početkom 2020, otpočeli saradnju sa novinskim agencijama, a u januaru ove godine su malom broju korisnika omogućili da sami obeleže tvitove koji sadrže dezinformacije.

Uprkos svemu ovome, Tviter i druge slične kompanije, i dalje su često predmet i meta kritika zbog širenja dezinformacija.

Visoki funkcioneri ovih kompanija više puta su pred američkim političarima odgovarali na pitanja u vezi sa pravilima, a mnoge organizacije nastavljaju da ih optužuju da, među ostalim štetnim praksama, ne rade dovoljno u borbi protiv dezinformacija o vakcinama.



Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: