Suecki kanal: Teretnjak koji je blokirao vodeni put u martu sada prošao bez problema

Brod dug 400 metara zaglavio se u kanalu nakon što se 23. marta nasukao usred jakog vjetra, blokirajući stotine brodova i ometajući svjetsku trgovinu

18830 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ogroman teretni brod koji se u martu zaglavio u Sueckom kanalu, blokirao put ostalim plovilima i tako usporio svetsku trgovinu, prošao je kroz kanal bez problema.

Nekoliko meseci nakon što je izbavljen iz kanala, Ever Given je bio među konvojem brodova koji su plovili od Sredozemnog do Crvenog mora, saopštila je Uprava Sueckog kanala (SCA).

Uspešno je iskrcao teret u Evropi i sada je na putu za Aziju.

Brod je izvučen iz kanala nakon velike šestodnevne operacije spasavanja koja je dovela do smrti jedne osobe.

Zatim je tri meseca bio zaplenjen, sve dok između Egipta i vlasnika Ever Givena nije dogovoren sporazum o kompenzaciji.

BBC nije odgovoran za sadržaj spoljnih sajtova. Pogledajte originalni tvit na Tviteru.


Iz SCA su u nizu tvitova rekli da su Ever Given kroz kanal dužine 193 kilometara pratila dva teretna broda i stariji vodiči ove organizacije.

Bio je jedan od 26 brodova koji su u petak putovali kanalom sa severa na jug, dok je 36 brodova plovilo u suprotnom smeru, saopštili su iz SCA i dodali da je Suecki kanal „najkraći i najbrži navigacijski put koji povezuje istok sa zapadom".

Jedan od najvećih svetskih teretnih brodova Ever Given isporučio je 18.300 kontejnera u Roterdam, Filikstou i Hamburg, a sada putuje za Kinu.

Brod dug 400 metara zaglavio se u kanalu nakon što se 23. marta nasukao usred jakog vetra, blokirajući stotine brodova i ometajući svetsku trgovinu.

SCA je tražila nadoknadu za japanskog vlasnika kompanije Ever Given, Šoeia Kisena, zbog troškova spašavanja, oštećenja i drugih gubitaka.

Uslovi ugovora nisu obelodanjeni, ali se Egipat na kraju nagodio na 550 miliona dolara.


Posledice blokade:


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: