Pjevač Seks pistolsa izgubio pravnu bitku protiv gitariste i bubnjara

Džons i Kuk u zajedničkom saopštenju nakon presude pozdravili odluku suda

8056 pregleda 360 reakcija 2 komentar(a)
Foto: EPA
Foto: EPA

Pevač benda Seks pistols (Sex Pistols) Džon Lajdon izgubio je pravnu bitku na Višem sudu u Londonu u kojoj je nameravao da spreči da se pesme ovog benda koriste u novoj televizijskoj seriji.

Bivši bubnjar Pol Kuk i gitarista Stiv Džons tužili su Lajdona, zvanog Džoni Roten, nakon što je pokušao da zabrani da se pesme ovog pank sastava koriste u seriji koju režira Deni Bojl.

Kuk i Džons tvrde da su se prethodno dogovorili da se odluke o dozvolama za korišćenje muzike mogu donositi na osnovu „odluke većine".

Lajdon je na sudu rekao da nije pristao na taj dogovor i uporedio ga sa „robovskim radom".

Pevač je rekao da prethodno usvojen sporazum članova benda nikada nije poštovan i da su zahtevi za dozvole za korišćenje muzike ranije bili podložni vetu pojedinih članova.

Međutim, sudija je u ponedeljak presudio da je sporazum važeći, te da bi se odlukom većine u bendu mogao poništiti veto svakog člana.

Sudija Entoni Man takođe je istakao da je Lajdon „zapravo prepisao njegovu moć kontrole nad korišćenjem muzičkih prava" izdavačkim i muzičkim kućama kao što su Vorner čapel mjuzik (Warner Chappell Music) i BMG.

Dodaje da je Lajdon zadržao „samo prava koja se pod određenim uslovima mogu ograničiti (kvalifikovana prava) i nadglasati u slučaju da je pevač nerazuman".

„Postoji šansa da su te kompanije, iz sopstvenih razloga, odlučile da povremeno traže njegovu dozvolu, ali su u konačnici mogle da postupe onako kako su želele", navodi.

Džons i Kuk su u zajedničkom saopštenju nakon presude pozdravili odluku suda.

„Naš proces donošenja odluka sada postaje jasniji, a odlukom suda se podržava sporazum članova benda o zajedničkom odlučivanju.

„Ovo nije bilo prijatno iskustvo, ali verujemo da nam je bilo potrebno kako bismo napredovali i nadam se da ćemo u budućnosti raditi zajedno i u boljim odnosima", naveli su bubnjar i gitarista.

PA Media

TV drama, jednostavno nazvana Pistol, počela je da se snima u martu.

Navodi se da je u pitanju serija iz šest delova zasnovana na Džonsovim memoarima iz 2016. godine pod nazivom Usamljeni dečak: Priče Seks pistolsa (Lonely Boy: Tales from a Sex Pistol).

Režiju potpisuje Deni Bojl, koji je, prema sudskim dokumentima, prethodno ubedio Lajdona da mu dozvoli da koristi muziku Seks pistolsa na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Međutim, Lajdonov advokat je tvrdio da će serija, koju Dizni snima za njihov kanal Ef Iks (FX), prikazati pevača u „neprijateljskom i negativnom svetlu".

U obraćanju sudu proteklog meseca, Lajdon je rekao da mu je „veoma stalo do benda, njegove reputacije i kontrole kvaliteta".

„Uvek ću izneti mišljenje ako smatram da se čini bilo šta što bi tome nanelo štetu", naveo je Lajdon.

Kukovi i Džonsovi advokati istakli su da ne bi uopšte trebalo da postoji spor oko toga da li se sporazumom članova benda dozvoljava donošenje odluka o korišćenju muzike „većinom".

Dodali su da je Lajdon prekršio sporazum članova benda tako što je odbio da da pristanak.

„Težak odnos"

Bend je oformljen 1975. godine.

Objavili su pesme poput Anarchy In The UK iPretty Vacant, pre nego što su se razišli 1978.

Od tada su više puta nastupali zajedno, a poslednji put bio je 2008. godine.

Sudija je u pisanoj presudi, donesenoj u ponedeljak, istakao da su „odnosi među članovima benda oduvek bili napeti, čak i u vreme kada je bend nastupao zajedno".

„Lajdon nije odustao od opisivanja teških odnosa sa ostalim članovima, čak i tokom povratničkih turneja devedesetih i dvehiljaditih godina.

„To traje i danas", navodi.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: