Avganistan: Crni jastrebovi i hamviji - američka vojna oprema u rukama talibana

Višenamjenska letjelica sa četiri elise samo je rulala po asfaltu, ali je vježba poslala poruku svijetu: talibani više nisu grupa raspojasanih vojnika koji vitlaju kalašnjikovima na rasklimatanim kamionetima

8219 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Na snimku nedavno objavljenom na društvenim mrežama vide se talibanski borci kako posmatraju dok se legendarni primerak američke vojne mašinerije - helikopter Crni jastreb - vozi po aerodromu u Kandaharu.

Višenamenska letilica sa četiri elise samo je rulala po asfaltu, ali je vežba poslala poruku svetu: talibani više nisu grupa raspojasanih vojnika koji vitlaju kalašnjikovima na rasklimatanim kamionetima.

Negde drugde, posle pada Kabula u ruke ekstremističke islamističke grupe od 15. avgusta, talibanski borci su snimljeni kako se razmeću gomilom oružja i vozila napravljenih u Americi.

Neki od njih viđeni su u postovima na društvenim mrežama u potpunoj ratnoj opremi i nisu se razlikovali od drugih specijalnih snaga iz čitavog sveta.

Nije bilo karakteristične duge brade ili tradicionalnoj šalvar kamiz odeće, a svakako ne zarđalog oružja.

Izgledali su ubedljivo u novoj ulozi.

Zaplenili su ova oružja pošto su vojnici Avganistanskih snaga nacionalne odbrane i bezbednosti (ANDS) predali grad za gradom.

Neki su na društvenim mrežama primetili da to čini talibane jedinom ekstremističkom grupom na svetu sa vazduhoplovnim snagama.

Koliko letelica imaju talibani?

Avganistanske vazduhoplovne snage su krajem juna raspolagale sa 167 letelica, kao što su borbeni helikopteri i avione, prema izveštaju američkog Specijalnog generalnog inspektora za rekonstrukciju Avganistana (SIGAR).

Ali nije jasno koliko su od tih 167 primeraka tačno zaplenili talibani.

Satelitski snimci aerodroma u Kandaharu, koje je BBC dobio od Planet lebsa, pokazuju veliki broj avganistanskih vojnih letelica parkiranih na pisti.

Na slici načinjenoj šest dana pošto su talibani zauzeli grad, vidi se pet letelica - najmanje dva MI-17 helikoptera, dva Crna jastreba (UH-60) i treći helikopter koji bi takođe mogao da bude UH-60, prema Angadu Singu, ekspertu za vojno vazduhoplovstvo pri delhijskoj fondaciji Obzerver riserč.

Za razliku od njih, 16 letelica - devet Crnih jastrebova, dva helikoptera MI-17 i pet aviona sa fiksnim krilima - mogu da se vide na jednom drugom satelitskom snimku napravljenom 16. jula.

To znači da su neke od ovih letelica ili izvučene iz zemlje ili prebačene u druge vazduhoplovne baze.

Talibani su zauzeli i preostalih devet avganistanskih vazduhoplovnih baza, poput onih u Heratu, Kostu, Kunduzu i Mazar-i-Šarifu - ali nije jasno koliko su vazduhoplova tamo zaplenili jer satelitski snimci nisu dostupni sa tih aerodroma.

Talibanski borci i lokalni mediji objavili su slike zaplenjenih letelica i bespilotnih dronova sa tih aerodroma.

Neki nezavisni sajtovi su takođe geo-locirali neke od letelica.

Ali postoje nagoveštaji da su neke letelice izvučene iz Avganistana pre nego što bi mogle da padnu u ruke pobunjeničkih snaga.

Analiza satelitskih snimaka nastalih 16. avgusta sa aerodroma Termez u Uzbekistanu prikazuju više od dve desetine helikoptera, između ostalih MI-17, MI-25, Crni jastrebovi, kao i nekoliko A-29 lakih borbenih i C-208 aviona, prema delhijskom ekspertu za avijaciju koji je želeo da ostane anoniman.

Stručnjaci iz ekspertske grupe za bezbednost CSIS kažu da su ovi avioni i helikopteri verovatno potekli iz Avganistanskih vazduhoplovnih snaga.

Koju su još borbenu opremu nasledili talibani?

Iako postoje mnoga pitanja u vezi sa vazdušnom silom talibana, stručljaci su saglasni da oni imaju iskustva u rukovanju sofisticiranim puškama, automatima i vozilima.

A takvih ima poprilično u Avganistanu.

Između 2003. i 2016, godine, SAD su dopremile ogromnu količinu vojne mašinerije Avganistanskim snagama uz koje su se borili: 358.530 pušaka različitih tipova, više od 64.000 mitraljeza, 25.327 minobacača i 22.174 hamvija (vozila za sve terene), prema Izveštaju američke vlade o zaduživanju.

Pošto su NATO snage okončale borbenu misiju 2014. godine, Avganistanske snage su dobile zadatak da obezbeđuju zemlju.

Kako su se ove mučile da se suprotstave talibanima, SAD su dopremile još opreme i zamenile zastarelu vojnu opremu.

Samo 2017. godine isporučile su skoro 20.000 pušaka M16.

Posle toga, dovukle su najmanje 3.598 pušaka M4 i 3.012 hamvija između ostale opreme namenjene za Avganistanske snage bezbednosti između 2017. i 2021. godine, prema SIGAR-u.

Avganistanska vojska imala je i mobilna borbena vozila, koje je koristila za brzo organizovane napade.

Ova teška vozila sa pogonom na sva četiri točka mogu da se koriste za prevoz ljudi ili opreme.

Šta talibani mogu da urade sa novopronađenim arsenalom?

To zavisi od same opreme.

Zapleniti vazduhoplove možda je talibanima bilo lako, ali upravljanje njima i njihovo održavanje biće težak zadatak, kaže doktor Džonatan Šroden, direktor konsultantske grupe CNA i bivši savetnik američke vojske u Avganistanu.

Delovi često moraju da se servisiraju i ponekad zamene, a vazduhoplovne snage često se oslanjaju na tim tehničara koji radi na održavanju letačke sposobnosti svakog vazduhoplova.

Većinu letelica održavali su privatni američki izvođači radova, koji su počeli da odlaze pre nego što su talibani izveli ofanzivu na gradove i pokrajine u avgustu.

Džodi Vitori, profesorka globalne politike i bezbednosti na Univerzitetu Džordžtaun i veteranka američkih vazduhoplovnih snaga koja je služila u Avganistanu, slaže se da talibanima nedostaje ekspertiza za upravljanje ovim letelicama.

„Nema, dakle, neposredne opasnosti od toga da talibani iskoriste te letelice, kaže ona, ističući da su letelice možda bile delimično rastavljene pre nego što su se avganistanske snage predale.

Međutim, talibani će pokušati da prinude bivše avganistanske pilote da voze ove letelice, kaže Džejson Kembel, istraživač iz Korporacije Rend i bivši direktor za Avganistan u Kancelariji za politiku američkog ministra odbrane.

„Pretiće njima i njihovim porodicama. I zato će možda uspeti da dignu neke od tih aviona u vazduh, ali njihovi dugoročni izgledi ne deluju dobro."

A talibani će najverovatnije umeti da upravljaju ruskim MI-17 jer su oni bili u zemlji decenijama.

Za ostale će se možda obratiti savezničkim zemljama radi održavanja i obuke.

Drugim oružjem pobunjenici će mnogo lakše ovladati.

Čak i najobičniji talibanski vojnik deluje samouvereno sa terenskom opremom koju su zaplenili.

Tokom godina, zauzeti kontrolni punktovi i vojni dezerteri doveli su ih u dodir sa takvim oružjem.

To što grupa ima pristup tako modernom naoružanju je „kolosalni propust", kaže Majkl Kugelman, zamenik direktora Vilsonovog centra u Vašingtonu.

Ali posledice toga neće biti ograničene samo na Avganistan.

Postoji bojazan da bi nešto oružja moglo da počne da se pojavljuje na crnom tržištu i da opskrbljuje druge pobune širom sveta.

To nije neposredna opasnost, kaže Vitori, ali bi narednih meseci mogao da nikne lanac dobavljanja.

Teret zaustavljanja ovoga je na susednim zemljama kao što su Pakistan, Kina ili Rusija.

Kembel kaže da se čini da talibani žele da se predstave kao odgovorni, iako će im biti teško da ne podrže ideološki slične grupe širom sveta.

Jedinstvo među talibanima je drugi ključni faktor koji će odigrati ulogu u tome kako se koriste ova oružja.

Vitori kaže da postoji mogućnost da će frakcije iz talibanske alijanse odlučiti da ih napuste ponevši oružje sa sobom.

I tako će mnogo zavisiti od toga kako će liderstvo održati grupu na okupu kad se prvobitna euforija od zauzimanja Avganistana malo smiri.


Možda će vas zanimati video: Kolika je cena rata u Avganikstanu?


Dodatno izveštavanje: Dejvid Braun


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: