Bjelorusija: Dugogodišnje zatvorske kazne za protivnike predsjednika Lukašenka

Organizatorka protesta Marija Kolesnikova osuđena je na 11 godina, dok je advokat Maksim Znak osuđen na 10 godina zatvora

6663 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Dvoje istaknutih opozicionih lidera koji nisu priznali rezultate osporenih beloruskih izbora osuđeni su na dugogodišnje zatvorske kazne zbog pokušaja ugrožavanja nacionalne bezbednosti i preuzmanja vlasti.

Organizatorka protesta Marija Kolesnikova osuđena je na 11 godina, dok je advokat Maksim Znak osuđen na 10 godina zatvora.

Njih dvoje su se pridružili opozicionom Nacionalnom savetu za koordinaciju, nakon što je Aleksandar Lukašenko proglasio pobedu na izborima u avgustu 2020. godine.

Tužilaštvo je optužilo savet za pokušaj državnog udara.

Sud u Minsku, glavnom gradu Belorusije, presudio je u ponedeljak da su Kolesnikova i Znak krivi po optužbama za zaveru radi preuzimanja vlasti, pretnji po nacionalnu bezbednost i ekstremizam.

I Kolesnikova i Znak osporavaju optužbe, a suđenje nazivaju farsom. Njihov advokat najavljuje žalbu na presudu.

Građani Belorusije su mesecima protestovali zbog izbora održanih u avgustu 2020. godine, koje su su zvaničnici Evropske unije, Amerike i Velike Britanije nisu priznali i okarakterisali ih kao nefer i neslobodne.

Desetine hiljada demonstranata je privedeno, mnogi od njih i brutalno pretučeni, u pokušajima predsednika Lukašenka da ućutka nezadovoljstvo.

U obračunu koji se nastavlja i godinu dana kasnije, uhapšeni su i istraživački novinari i aktivisti, dok je oko 650 političkih zatvorenika i dalje u pritvoru, tvrde aktivisti.

Lider Beloruske kuće u Ukrajini, grupe u egzilu, pronađen je obešen u parku u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu - a policija slučaj tretira kao ubistvo.

Beloruski predsednik negira da su u ubistvo umešane obaveštajne službe njegove zemlje.

Liderka beloruske opozicije, Svetlana Tihanovskaja, naterana je da izbegne u Litvaniju, dan pošto je proglasila pobedu na predsedničkim izborima.

Nasuprot njoj, njena kolegenica iz opozicije, Marija Kolesnikova, opirala se pokušajima proterivanja iz Belorusije i pocepala je pasoš, nakon što je ugurana u vozilo u Minsku. Nedelju dana kasnije, optužena je navođenje na ugrožavanje nacionalne bezbednosti.

Kolesnikova je u pritvoru više od 11 meseci. Pojavila se pred sudom u ponedeljak na izricanju presude, nasmejala se kamerama i rukama napravila oblik srca.

Franak Vajakorka, jedan od savetnika Tihanovskaje, rekao je za BBC da se predsednik Lukašenko sveti popularnim opozicionarima.

Vajakorka je rekao da je Kolesnikova „inspirativna ličnost" koja i posle godinu dana pritvora ima „energiju i hrabrost".

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost iz bezbednosnih razloga, a advokatima optuženih nije dozvoljeno da saznaju bilo kakve detalje o optužnicama.

Maksim Znak je rekao za BBC da je to zbog nedostatka dokaza.

Dodao je da postoji samo jedan razlog zašto je suđenje održano u tajnosti - jer dokazi za optužbe „ne postoje".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: