Izrael i Palestinci: Šestorica Palestinaca pobjegla iz izraelskog zatvora kroz tunel

Među bjeguncima je bivši vođa ekstremističke grupe brigada mučenika al-Akse i pet pripadnika pokreta Islamski džihad

11285 pregleda 11 komentar(a)
Foto: EPA
Foto: EPA

Izraelske vlasti pokrenule su veliku akciju potere pošto je šest palestinskih zatvorenika sinoć pobeglo iz jednog od najbolje čuvanih zatvora u zemlji koristeći tunel.

Veruje se da su begunci nekoliko meseci kopali tunel koji je vodio od ćelije do puta oko zidina zatvora Gilboa.

Bekstvo su prijavili poljoprivrednici koji su begunce videli kako trče kroz obližnja polja.

Među beguncima je bivši vođa ekstremističke grupe brigada mučenika al-Akse i pet pripadnika pokreta Islamski džihad.

Zvaničnik izraelske zatvorske službe opisao je bekstvo kao „veliki bezbednosni i obaveštajni propust", a palestinske ekstremističke grupe pozdravile su „herojski" čin.


Čuvari su podigli uzbunu u zatvoru Gilboa, jednom od najbolje čuvanih zatvora u Izraelu, koji se nalazi na severu zemlje i poznatiji je kao Sef, pošto su poljoprivrednici primetili „sumnjiva lica" kako trče kroz obližnja polja.

Kada su prebrojali zatvorenike u četiri ujutro,, shvatili su da šestorica nedostaju.

Veruje se da su Palestinci pobegli iz ćelije kroz rupu koji su iskopali ispod lavaboa u podu kupatila.

Tunel je vodio do puta koji prolazi ispred zatvora.

Na fotografijama i video zapisima sa lica mesta vide se zvaničnici koji pregledaju malu rupu ispod lavaboa i još jednu nasred zemljanog puta koji prolazi uz zatvorske zidove.

Izraelski list Jerusalim Post prenosi da su zatvorenici rupu iskopali zarđalom kašikom koju su krili iza plakata u sobi.

Služba bezbednosti Šin bet saopštila je kako postoje indicije da su zatvorenici u ćeliju prokrijumčarili mobilni telefon, pa su bili u kontaktu sa ljudima izvan zatvora koji su ih prilikom bekstva pokupili automobilom.

Među šestoricom begunaca su Zakarija Zubeidi, bivši komandant palestinske ekstremističke grupe Šehidska brigada al-Aksa u gradu Dženin na Zapadnoj obali, kao i petorica pripadnika Islamskog džihada.

Prema pisanju lista Tajms of Izrael, petorica od šestorice bila su na izdržavanju doživotne kazne zbog smrtonosnih napada na Izraelce.

Zubeidi je u zatvoru čekao na ishod suđenja za više od dvadeset krivičnih dela, među kojima i pokušaj ubistva.

Za beguncima tragaju izraelska granična policija i vojska.

Na putevima su navodno postavljene blokade koje treba da spreče muškarce da pređu na Zapadnu obalu ili u Jordan, koji se nalazi na oko 14 kilometara istočno od zatvora Gilboa.

Premijer Izraela Naftali Benet je u razgovoru sa ministrom javne bezbednosti Omerom Bar-Levom ocenio da se radi o „ozbiljnom incidentu koji zahteva sveobuhvatne napore snaga bezbednosti".

Iz pokreta Islamski džihad čin su prokomentarisali kao „herojski", dodajući da predstavlja „šok za izraelski sistem odbrane i bezbednosti".

Portparol Hamasa, Favzi Barhoum, ocenio je bekstvo „velika pobeda" koja potvrđuje da „volja i odlučnost naših hrabrih vojnika u zatvorima neprijatelja ne mogu biti potkopani".


Izrael i Palestinci. Šta je dovelo do poslednjeg sukoba


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: