Arhivske fotografije Del Boja i Rodnija koje do sada niste videli

Na četrdesetogodišnjicu početka emitovanja, arhivari su digitalizovali davno zaboravljene negative zvijezda i ekipe sa snimanja

18335 pregleda 1 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

Iz arhive BBC-ja iskopane su stotine ranije neobjavljenih fotografija sa snimanja popularne britanske serije Mućke (Only Fools and Horses).

Na četrdesetogodišnjicu početka emitovanja, arhivari su digitalizovali davno zaboravljene negative zvezda i ekipe sa snimanja.

Među njima su scene snimljene na brdu Baster, u blizini Petersfilda u Hempširu, Stedlend plaže u Dorsteru i Margejta u Kentu.

Arhivari su rekli da su fotografije „neverovatno retko" otkriće.

Obnovljeni negativi iz originalne serije prikazuju Dejvida Džejsona i Nikolasa Lindhersta, koji glume braću Dereka i Rodnija Trotera, sa produkcijskim timom i ostalim glumcima.

Luk O'Šej iz BBC-ja rekao je: „Kada smo ih prvi put izvukli i pronašli, bile su u lošem stanju. Trebalo je mnogo rada."

Serija Mućke, u režiji Džona Salivana, prvi put je emitovana 8. septembra 1981.

Serija od 64 epizoda, snimana uglavnom u Bostonu i zapadnom Londonu, emitovana je više od sedam puta sve do decembra 2003.

Napravljeno je i nekoliko mini serija, kao i božićni specijal, mjuzikl, pa čak i društvena igra.

„Kada sam počeo da ih zagledam, pomislila sam da su snimljene na terenu", rekla je BBC arhivarka Toni Tompson.

„Retke su fotografije sa terena, jer ne vode uvek fotografe sa sobom, a fotografije su jednostavno neverovatne."

BBC

Snimljena na Batser Hilu 1986. godine, epizoda iz pete serije, naslovljena Tea For Three (Čaj za troje), prikazuje braću Troter kako se takmiče za naklonosti mlade žene.

Njih dvojica se u međusobnoj borbi služe trikovima, a Rodni nagovara ženu da za rođendan pokloni Del Boju let paraglajderom.

Uprkos užasnutosti, Del je morao da nastavi let i poslednji put je viđen kako odlazi prema moru.

O'Šej je rekao: „Neke sjajne fotografije snimljene su na brdima na kojima možete videti ekipu i praglajder u pozadini, koji čekaju poletanje."

Tompson je rekla: „Pokušali smo da nađemo nešto drugačije, nešto što ranije nije viđeno.

„Svi su se sjajno zabavili."

U epizodi iz 1982. godine braća Troter odlaze na odmor u Benidorm sa Dekom, koga igra Lenard Pirs, ali umesto da putuju u Španiju, scene na plaži su snimljene na plaži Stadlend, u blizini Bornmuta.

Među ostalim lokacijama su Margejt, Kent, koji je bio mesto za snimanje božoićnog specijala iz 1989, kao i stanica Vaterlu u Londonu, gde je Derek prvi put sreo Rakelu u epizodi iz 1988.

O'Šej je rekao: „Nismo znali da ćemo pronaći toliko neverovatnih fotografija."

BBC

Tompson je dodala: „Serija je oduvek zauzimala posebno mesto u srcima ljudi i osećala sam da bi bilo ispravno i lepo da podelimo arhivske fotografije."


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: