Upoznajte Sanjarke - mlade naučnice koje su morale da odu zbog talibana

One su grupa od oko dvadesetak tinejdžerki između 13 i 18 godina koje su obrazovale prvi ženski tim za robotiku u zemlji u kojoj razvoj nauke nikada nije bio opšti prioritet (a još manje za žene)

16083 pregleda 2 komentar(a)
Foto: AFP
Foto: AFP

Na „avganistanske sanjarke" se nekada gledalo kao na svetionik nade za žene u njihovoj zemlji.

One su grupa od oko dvadesetak tinejdžerki između 13 i 18 godina koje su obrazovale prvi ženski tim za robotiku u zemlji u kojoj razvoj nauke nikada nije bio opšti prioritet (a još manje za žene).

Međutim, brz povratak talibana na vlast 15. avgusta doveo je u opasnost sva njihova dostignuća.

Grupa je u velikoj meri ograničila prava žena na rad i učenje poslednji put kada su bili u vladi devedesetih.

Od tada su hiljade ljudi poput „avganistanskih sanjarki" donele tešku odluku da napuste zemlju i potraže utočište u inostranstvu, plašeći se talibanske represije i odmazde.

Tako su, posle prelaska šest zemalja i prolaska kroz more birokratije, pet mladih žena koje su prvobitno osnovale tim za robotiku (Fatma Kaderijan, Lida Azizi, Kavsar Rošan, Mariam Rošan i Sahar Salehi) dobile privremeni azil u Meksiku prošlog utorka.

„Svet sa rodnom ravnopravnošću"

Devojke su bile deo velike grupe avganistanskih izbeglica koje će narednih dana stići u Meksiko i druge latinoameričke zemlje.

„One su deo tima za robotiku u Avganistanu i zalažu se za san: svet sa rodnom ravnopravnošću. Dobro došli", napisao je meksički ministar inostranih poslova Marselo Ebrard na Tviteru.

Getty Images

Prema navodima meksičke vlade, devojčice su dobile humanitarnu vizu, koja će im omogućiti da ostanu u zemlji najmanje šest meseci, sa mogućnošću produženja.

Takođe će dobiti besplatan smeštaj i hranu zahvaljujući podršci različitih organizacija.

Hvaleći inicijativu, grupe za ljudska prava kritikovale su vladu zbog toga što je topla dobrodošlica avganistanskim devojkama u suprotnosti sa tretmanom koji se pruža migrantima na meksičko-američkoj granici.

Migranti se često vraćaju u zemlje porekla, a mnogi prijavljuju da su žrtve zlostavljanja, nepravde i nasilja.

Ko su ove devojke?

„Avganistanke sanjarke" sastavio je pre četiri godine Roja Mahbub, tehnološki preduzetnik koji vodi Digitalni građanski fond.

To je nevladina organizacija sa sedištem u SAD koja pomaže devojčicama i ženama u zemljama u razvoju da steknu pristup tehnologiji i nudi lekcije iz predmeta kao što su nauka, inženjering, matematika i robotika.

U Avganistanu, projekat je bio usredsređen na Herat, u zapadnom Avganistanu, radi promovisanja nauke i osnaživanja avganistanskih devojaka u zemlji u kojoj je uloga žena bila ograničena na dom tokom prethodnog mandata talibana na vlasti (1996-2001).

Ubrzo posle stvaranja grupe, godine 2017, tinejdžerke su počele da privlače međunarodnu pažnju kada su osvojile Specijalnu nagradu na Međunarodnom prvenstvu u robotici održanom u Vašingtonu.

Njihova nagrada bila je iznenađujuća ne samo zato što su tinejdžerke došle iz zemlje u kojoj žene i devojke nemaju osnovna prava, već i zato što su morale da savladaju mnoge prepreke da bi došle do Sjedinjenih Država.

Nakon što su primljene na takmičenje - prvi put da je to uspelo nekome iz Avganistana - putovale su više od 800 kilometara drumom od svojih domova u Heratu do američke ambasade u Kabulu.

Getty Images

Međutim, kada su stigle tamo, odbijena im je viza.

Pokušale su ponovo i ponovo su odbijene.

Putovanje je omogućila samo posebna intervencija tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, iako izdavanje vize nije bio kraj njihovih avantura.

Neposredno pre puta u Vašington, avganistanska vlada zaplenila je materijale koje su planirale da upotrebe na takmičenju.

Kada su devojke konačno uspele da stignu do Vašingtona, privukle su pažnju američke štampe posle svih prepreka koje su doživele na putovanju.

Borba protiv Kovida-19

Posle toga, tinejdžerke su takođe stekle popularnost u Avganistanu.

Kada je prošle godine počela pandemija Kovida-19, sazvane su zajedno sa grupom lekara, inženjera i akademika kako bi pokušali da pronađu rešenja za izazov.

Herat se borio sa nedostatkom veštačkih respiratora.

„Avganistanske sanjarke" predložile su projekat izgradnje respiratora prema dizajnu inženjera Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) i rezervnih delova za automobile.

Pošto su od američkih stručnjaka dobile dozvolu za upotrebu prototipa, zasukle su rukave.

Mnoge devojke su radile dok su postile, jer je tada bio mesec ramazan, u kome muslimani koji praktikuju veru ne jedu do zalaska sunca.

Mere fizičkog distanciranja takođe su ih primorale da rade individualno.

Neke su se čak srele samo u vreme sastavljanja komada na kojima je svaka radila - a nekoliko „sanjarki" se razbolelo od Kovida-19.



Bekstvo

Kako su „avganistanske sanjarke" postale priznate na međunarodnom i domaćem planu, grupa se povećala, među kojima i mnoge devojke rođene posle 2001, kada su talibani svrgnuti u invaziji koju su predvodile SAD posle napada 11. septembra.

Povratkom tvrdokorne islamske grupe na vlast, devojke su se plašile odmazde.

Nakon nekoliko neuspelih pokušaja napuštanja zemlje, devet članica je uspelo da odleti u Katar uz pomoć Digitalnog građanskog fonda.

„Kada smo čuli da će Kabul pasti, uspeli smo da stupimo u konakt (sa katarskim ministarstvom spoljnih poslova) i oni su odmah počeli da izdaju vize kako bi ih izvukli odande", rekla je za BBC članica odbora Digitalnog građanskog fonda Elizabeta Šefer Braun.

Tamo su saznale da je Meksiko odobrio njihov zahtev za azil.

„Nisu nam spasili samo živote, već i snove, snove koje pokušavamo da ostvarimo", rekla je devojka na konferenciji za novinare po dolasku u Meksiko Siti.

„Naša priča neće imati tužan kraj"

Objasnile su da, otkako su talibani povratili vlast, situacija „više nije u njihovu korist".

„U ovom režimu, mi, devojke, imamo poteškoća... zato smo zahvalne što smo ovde."

„Sanjarke" su takođe rekle da bi im prema talibanskom tumačenju islamskog prava bilo veoma teško da nastave da se posvećuju nauci.

„Naša priča neće imati tužan kraj zbog talibana", rekla je devojka.

Prema izveštajima medija, devojke su već dobile stipendije sa nekoliko američkih univerziteta.


Pogledajte video o Dolini udovica u Avganistanu


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: