Papa Franjo u Mađarskoj: Poslije sastanka sa Orbanom, upozorio da prijetnja antisemitizma "još uvijek vrijeba" u Evropi

Orban je ranije optuživan za antisemitske komentare, ali je on optužbe ocjenio kao „jednostavno smiješne".

21735 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Papa Franjo je tokom kratke posete Mađarskoj upozorio da pretnja antisemitizma „još uvek vreba" u Evropi.

To je izjavio posle sastanka sa mađarskim populističkim premijerom Viktorom Orbanom, čija se mišljenja po pitanju izbeglica umnogome razlikuju od papinih.

Orban je ranije optuživan za antisemitske komentare, ali je on optužbe ocenio kao „jednostavno smešne".

U objavi na Fejsbuku, premijer je napisao da je „zatražio od pape Franje da ne dozvoli da hrišćanska Mađarska nestane".

Sastanak je održan u Muzeju lepih umetnosti u Budimpešti i trajao oko 40 minuta.

U obraćanju hrišćanskim i jevrejskim liderima koje je potom usledilo, Franja je upozorio na „pretnju antisemitizma koji još uvek vreba u Evropi i na drugim mestima".

„To je fitilj koji ne smemo dozvoliti da izgori i najbolji način da ga ugasimo je da radimo zajedno, pozitivno, promovišući bratstvo", rekao je papa.

Mađarska ima jaku jevrejsku zajednicu koja broji oko 100.000 ljudi.

Orban je kritikovan zbog predizborne kampanje iz 2017. godine kada je koristio postere na kojima je bio jevrejski milijarder i filantrop Džordž Soroš. Na posetrima je pisalo: „Ne dozvolimo Sorošu da se poslednji smeje!".

Mađarski premijer je odbio apel jevrejske zajednice da se ovaj propagandni materijal ukloni.

Tokom posete Londonu, Orban je negirao optužbe za antisemitizam, govoreći kako je Soroš jednostavno rival koji se zalaže za migracije.

EPA

Pojedine Orbanove pristalice u Mađarskoj, zajedno sa prorežimskim medijima, u prošlosti su se rugale papi kao antihrišćaninu zbog njegovih komentara o pomoći izbeglicama.

Papa je ranije kritikovao političke lidere koji su pokušali da dižu zidove kako bi zaustavili migrante, a 2019. godine je donirao novac za pomoć migrantima u Meksiku koji pokušavaju da se dokopaju američke granice.

Ipak, vernici koji su se okupili na misi u Budimpešti kažu da to ostavljaju po strani.

„Mi nismo ovde zbog bilo kakve politike, već da vidimo i čujemo papu, poglavara crkve i jedva čekamo da ga vidimo", rekla je za francusku novinsku agenciju AFP osamdesetdvogodišnja Eva Mandoki.

Papa drži misu u Budimpešti povodom završetka Međunarodnog evharistijskog kongresa koji je tokom protekle nedelje privukao desetine hiljada hrišćana širom sveta.

Poseta Mađarskoj traje tek oko sedam sati, pre nego što otputuje u Slovačku na tri dana.

Kraći boravak u Mađarskoj u odnosu na Slovačku izazvao je spekulacije o tome kakve poruke papa pokušava da pošalje.

„Papa Franja želi da ponizi Mađarsku boraveći ovde svega nekoliko sati", rekao je jedan prorežimski televizijski analitičar.

Vatikan je to nazvao „duhovnim putovanjem", a premijer Orban je rekao da su poređenja sa Slovačkom pogrešna.

Međutim, pojedini izvori kažu da je Vatikan odbio ponudu za duži boravak.

Ovo je prvo papino međunarodno putovanje posle operacije koju je imao ove godine.

Njegova poseta Slovačkoj ima za cilj poboljšanje hrišćansko-jevrejskih odnosa, a sastaće se i sa članovima slovačke romske zajednice.


Analiza Nika Torpa, BBC dopisnika iz Budimpešte

Sastanak Viktora Orbana, samozvanog krstaša koji se bori protiv liberalizma i liberalnog pape protekao je mirno, prema komentarima iz Vatikana i premijerove kancelarije.

Uloga Crkve, zaštita životne sredine i promocija porodice bile su neke od tema o kojima se razgovaralo, rečeno je iz Vatikana.

Papa je kasnije poslao poruku inkluzije i bratstva hrišćanskim i jevrejskim liderima, koristeći simboliku Lančanog mosta preko Dunava, na kome trenutno traju radovi, kako bi naglasio poruku.

Gradsko veće koje vodi opozicija, u međuvremenu je dočekalo papu Franju na svojstven način, citatima iz njegovih govora.

„Zloupotreba moći ranjava ljudsko dostojanstvo, što ne možemo dopustiti i protiv čega se moramo boriti", glasi jedan od citata koji su se našli i na plakatima izlepljenim po Budimpešti.


Franja je posetio desetine zemalja od kako je postao papa 2013. godine, iako su njegova putovanja nedavno pogođena širenjem korona virusa.

Ranije ove godine, otputovao je u istorijsku četvorodnevnu posetu Iraku.

U julu je ovaj osamdesetčetvorogodišnjak proveo 10 dana u bolnici dok je bio na lečenju zbog problema sa debelim crevom.

On takođe pati i od niza drugih zdravstvenih problema.

Izgubio je desno plućno krilo kada je ima 21 godinu, a pati i od problema sa kukom i išijasom, što mu izaziva bol koja se prenosi od donjeg dela leđa do nogu.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: