Napad na Ameriku 11. septembra: Teorije zavjere šire se i poslije 20 godina

Opsežni izvještaji Komisije o napadu 11. septembra, američkih vladinih agencija i stručnih grupa pobili su postojanje bilo kakve skrivene zavjere

8678 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Prve teorije zavere pojavile su se na internetu svega nekoliko sati posle izvršenih napada na Ameriku, 11. septembra 2001. godine, a sa usponom društvenih mreža, od tada su samo porasle u obimu i razmerama.

Opsežni izveštaji Komisije o napadu 11. septembra, američkih vladinih agencija i stručnih grupa pobili su postojanje bilo kakve skrivene zavere.

Ali grupa aktivista u SAD i na drugim mestima, pokret „Istina o 9/11", tvrdi da su činjenice zataškane.

Neki vodeći članovi ovog pokreta zagovaraju i zavere o Kovidu-19 i vakcinama.

A neki viši političari, slavne ličnosti i medijske figure takođe su osporili zvaničnu verziju.

„Svetska vlada"

Uspon novih pokreta koji zagovaraju zavere na internetu, kao što je KjuAnon, čije pristalice, između ostalih zavereničkih stavova, veruju da je američka „duboka država" odgovorna za ove napade, održao je te teorije zavere u životu i izneo ih pred mnogo širu publiku.

A onlajn inserti iz serijala filmova samo su potcrtali mnoge neistine koje kruže.

Neki tvrde da je američka vlada inscenirala napade ili da je unapred znala za njih i dozvolila ih.

A ove neistine spajaju se sa skorijim uverenjima onlajn pokreta da globalna elita planira da ograniči građanske slobode kao reakciju na napade i uspostavi autoritarnu svetsku vladu.

Getty Images

Tvrdnja koja se naširoko deli na internetu, „mlazno gorivo ne može da otopi čelične stubove", sugeriše da su Kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra uništene eksplozivima.

Ali prema zvaničnom izveštaju, avioni koji su udarili u zgrade u značajnoj meri su oštetili noseće stubove obe kule i onesposobili protivpožarnu izolaciju.

Uz to, vatra je na nekim mestima dostigla temperaturu od 1.000 stepeni Celzijusa, zbog čega su se stubovi istopili i iskrivili i na kraju doveli do pada zgrada.


Pogledajte video: Napadi na Ameriku su promenili svet


Nekontrolisani požari

Pad Svetskog trgovinskog centra broj 7, 47-spratnog nebodera u blizini Kula bliznakinja, privukao je mnoge teorije zavere, od kojih su neke trendovale na društvenim mrežama tokom prošlogodišnje godišnjice napada 11. septembra.

Ova zgrada - u kojoj su se nalazile kancelarije američke centralne obaveštajne agencije CIA, Ministarstva odbrane i Kancelarije za rukovođenje vanrednim situacijama - srušila se nekoliko sati posle Kula bliznakinja a da je nije pogodio nijedan avion ili da je bila direktna meta.

Ali 2008. godine, trogodišnja istraga Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju zaključila je da ova pala zbog jakih i nekontrolisanih požara - koji su buktali skoro sedam sati - nastalih zbog ruševina od pada obližnje Severne kule.

Svetski trgovinski centar broj 7 bila je prva kula ove vrste koja se srušila zbog požara.

Ali 2017. godine, kula Plasko u glavnom gradu Irana Teheranu, postala je druga.

Viralni inserti

Činjenica da je rušenje Svetskog trgovinskog centra broj 7 prikazano u javljanju uživo dopisnice BBC Njuza Džejn Stenli - dok je još ovaj vidno stajao iza nje - navodi se u krugovima teoretičara zavere kao dokaz da su i velike medijske organizacije bile u dosluhu sa zaverenicima.

Novinska agencija Rojters greškom je izvestila o padu zgrade, što je preuzeo CNN, neposredno pre ovog javljanja uživo.

Rojters je kasnije objavio ispravku - ali inserti iz tog izveštaja postaju viralni svake godine pred obeležavanje godišnjice napada.

Poslovni mlaznjak

Neki internet teoretičari zavere sugerišu da su na Pentagon ispaljeni američki projektili, u sklopu zavere vlade, a da je rupa koja je ostala na zgradi suviše mala da bi je izazvao putnički avion.

Ali član Američkog društva građevinskih inženjera rekao je za časopis Popular mehaniks da su ta veličina i oblik rupe nastali zbog toga što je jedno krilo Boinga 757 udarilo u zemlju, a drugo se odvojilo prilikom udara u zgradu.

Getty Images

Za to vreme, let Junajted erlajnsa broj 93 srušio se blizu Šenksvila, u Pensilvaniji, nakon što su putnici pokušali da preotmu kontrolu nad avionom od otmičara.

Onlajn teoretičari zavere tvrde da ga je srušio beli poslovni mlaznjak koji je sleteo na obližnji aerodrom.

Ali avijatičarski zvaničnici su tražili da mlaznjak obleti okolinu, što je ovaj i učinio, javivši da je ugledao veliku rupu u zemlji sa dimom koji kulja iz nje.

Reuters

Tadašnji američki potpredsednik Dik Čejni kasnije je u svojoj autobiografiji otkrio da je posle napada na Kule bliznakinje izdao naređenje da se obori svaki putnički avion za koji se sumnja da je otet.

Ali u haosu i konfuziji koji su usledili posle napada, njegovo naređenje nije bilo prosleđeno pilotima borbenih lovaca, prema izveštaju Komisije o napadu na Ameriku.

„Jevrejska elita"

Druga teorija lažno tvrdi da nijedan Jevrejin nije ubijen u napadima zato što je 4.000 jevrejskih službenika u Svetskom trgovinskom centru unapred dobilo upozorenje da ne dođe na posao.

Teoretičari veruju da je napade organizovala izraelska vlada kako bi navela Ameriku da napadne njene regionalne neprijatelje ili da je odgovornost na moćnoj jevrejskoj eliti koja kontroliše svetske događaje iz senke.

Ali od 2.071 žrtava 11. septembra koje su radile u Svetskom trgovinskom centru, 119 su potvrđene kao Jevreji, a smatra se da ih je bilo još najmanje 72.

To bi činilo 9,2 odsto žrtava, prema istraživanju BBC-jevog dokumentarca Dosijei o zaveri, što je okvirno u skladu sa 9,7 odsto tadašnje zaposlenog jevrejskog stanovništva u Njujorku koji su putovali na posao.

A neki procenjuju da je toga dana moglo da strada čak 400 Jevreja.

Slične teorije prate druge države, među kojima Irak i Iran, ali do sada nije pronađen nijedan dokaz o njihovom direktnom učešću.


Pogledajte i video: 102 minuta koji su promenili svet


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: